banner-faq

FAQs

Als ouder is het normaal dat je je veel vragen stelt en niet altijd de antwoorden ervan weet. Maak je geen zorgen, jullie zijn niet de enige ouders in deze situatie.

Om het voor u gemakkelijker te maken, vindt u hier een lijst met vragen en antwoorden over baby's en hun ouders, gerangschikt per onderwerp. 

Als uw vraag niet in de lijst is opgenomen of als u aanvullende informatie nodig hebt, kunt u contact met ons opnemen. Ons team van deskundigen beantwoordt graag uw vragen.

Grossese
Zwangerschap
Hoe weet ik dat de bevalling begonnen is?

Vraag je gynaecoloog om een richtlijn. Om de twee of drie minuten weeën die een minuut duren is een goede indicatie. Wanneer je al je aandacht nodig hebt om de pijnlijke weeën te verdragen en de behoefte krijgt om je af te zonderen, is de kans groot dat de bevalling begonnen is.

Mijn baby ligt nog niet goed in de buik. Wordt het een keizersnede?
Tot 36 weken kunnen baby’s nog zelf draaien. Lukt dat niet dan zijn er drie opties: een versie-poging, waarbij ze de baby in de baarmoeder proberen te draaien, een vaginale stuitbevalling of een keizersnede. Wat het uiteindelijk wordt, is afhankelijk van verschillende factoren. Laat je goed informeren.
Ik moet veel overgeven, is dat gevaarlijk voor mijn baby?
Zolang je goed blijft drinken kan dit geen kwaad. Je urine mag niet te donker van kleur zijn, anders bestaat er kans op uitdroging. Indien het niet lukt om vast voedsel binnen te houden kun je best een paar dagen op vloeibare voeding leven, zoals sapjes. Een paar kilo afvallen in de eerste weken is niet gevaarlijk voor je baby, maar tien is te veel.
Guide icon
Borstvoeding
Kan ik diëten als ik borstvoeding geef?

Hoewel je met borstvoeding vaak sneller op je oude gewicht bent, betekent dat niet dat je in deze periode bewust kunt diëten. Als je gaat vermageren gaat dat immers ten koste van de kwaliteit van je moedermelk. Zorg ervoor dat je voedingspatroon gezond is, eet voldoende en ga pas echt op diëet als je geen borstvoeding meer geeft.

Wat mag ik eten en drinken?

Met borstvoeding geef je een deel van je eigen voeding door aan je baby. Dat betekent dat je meer en gezond moet eten. Eiwitten, vitamines, mineralen en vocht zijn belangrijk voor je lichaam. Daarnaast verlies je door de voeding veel vocht. Drink minstens 1,5 liter per dag en slik vitamine D. De onderstaande basisvoeding is wat je gemiddeld per dag nodig hebt tijdens de zwangerschap: Brood: 6 sneetjes (205 gram); Aardappelen, rijst, pasta of peulvruchten: 4 stuks of 4 opscheplepels (200 gram); Groenten: 4 opscheplepels (200 gram); Fruit: 2 stuks (200 gram); Zuivel: 400 ml melkproducten en 20 gram (1 plak) kaas; Vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers: 100-120 gram (gaar gewicht); Halvarine, margarine, bak- en braadproducten: 40 gram; Dranken: 1,5 liter.

Wat is de belangrijkste voeding voor kindjes van 4 tot 6 maanden?

Tot de leeftijd van 4 maanden heeft je kindje genoeg aan enkel moedermelk. Ergens tussen de 4 en 6 maanden zal je kindje behoefte krijgen aan meer, dit is de periode om te starten met bijvoeding. Melk blijft wel nog steeds de belangrijkste voeding.

Hoeveel en welke vitamines heeft mijn kindje nodig?

Pasgeboren kinderen krijgen na de geboorte extra vitamine K. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben de eerste 12 weken 150 microgram vitamine K-druppels nodig. Geef je kind tot en met 3 jaar elke dag 10 microgram vitamine D extra. Als je flesvoeding geeft krijgt je kindje automatisch vitamine K. Indien je kindje minimaal 500 milliliter flesvoeding op een dag krijgt heeft je kind geen extra vitamine K meer nodig.

Biberons
Flesvoeding
Moet ik mijn kind extra vitaminen en mineralen geven?

Flesvoeding zorgt voor een goede hoeveelheid vitaminen en mineralen. Geef je kindje vanaf de leeftijd van 4 à 6 maanden naast flesvoeding voldoende groenten, fruit en maaltijdcomponenten. Daarnaast adviseert het Voedingscentrum om je kindje tot en met 3 jaar elke dag 10 microgram vitamine D extra te geven, ongeacht de hoeveelheid die al toegevoegd werd aan de flesvoeding.

Wat voor soort mineraalwaters zijn geschikt om flesvoeding te bereiden?

Nestlé Pure Life is geschikt om flesvoeding te bereiden. Deze soorten mineraalwater hoeven niet meer gekookt te worden en zijn ook makkelijk te gebruiken voor de bereiding van flesvoeding als jullie op reis zijn

Mijn kindje heeft groen/grijze ontlasting, is dit normaal?

Wanneer je je kindje hypoallergene flesvoeding geeft is een legergroene kleur van ontlasting een normaal verschijnsel. Alleen wanneer de kleur richting zwart gaat kan dit wijzen op een ontsteking in de darmen en adviseren we je contact op te nemen met een arts.

Mag ik de flesjes voor mijn kindje langere tijd op voorhand klaarmaken?

Ons advies is om de aanwijzingen op de verpakking te volgen en flesvoeding per fles klaar te maken. Je kunt natuurlijk wel al flesjes gekookt water klaarzetten, poeder afmeten en in een bewaardoosje opbergen. Als je kindje dan honger krijgt moet je enkel nog het water opwarmen en de voeding erbij doen.

Mag ik extra voeding in een fles doen?
Hoewel ieder kind een eigen behoefte heeft, is het toch raadzaam om het voedingsschema te volgen zoals aangegeven op de verpakking. Mocht je echt iets meer willen geven dan moet je wel altijd de aangegeven verhouding water/poeder respecteren. Bij de meeste producten is dat 1 afgestreken maatschepje per 30 ml water. Overleg altijd met je arts of de verpleegkundige op het consultatiebureau.
Allergie
Allergie
Is een allergie erfelijk?

Het kan erfelijk zijn. Als beide ouders allergisch zijn heeft je baby veertig tot tachtig procent kans om een allergie te ontwikkelen. Omgevingsfactoren spelen ook een grote rol: je moet immers eerst in aanraking komen met een bepaalde stof om er klachten door te krijgen. Dus ook als er geen allergie in het gezin voorkomt is de kans om een allergie te ontwikkelen nog steeds zo’n 15%.

Hoe zit dat in de toekomst?

Vaak groeien kinderen over hun allergische klachten heen als ze een jaar of twee zijn, maar de aanleg blijft bestaan. Soms treden er op latere leeftijd andere allergische klachten op, zoals hooikoorts of astma.

Wat moet ik doen als mijn kind een koemelkallergie heeft?

Zorg ervoor dat je baby geen koemelk(eiwit) meer binnenkrijgt. Indien je borstvoeding geeft, zul je deze eiwitten uit je eigen voeding moeten weglaten. Laat je daarbij wel begeleiden door een diëtist, die kan precies aangeven of je voeding alles bevat wat jij en je baby nodig hebben. Ook als je je baby geen borstvoeding geeft is het raadzaam een diëtist om advies te vragen voor een evenwichtige voeding voor je baby.

Hoe herken ik een allergie?

Een koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie. Baby’s kunnen last krijgen van hun darmpjes (braken, diarree, krampjes en buikpijn), huidklachten (eczeem) en zelfs problemen met de luchtwegen.

Alimentation pour bébé
Babyvoeding
Wanneer is mijn kindje toe aan de introductie van fruit- of groentehapjes?
Uit onderzoek en ervaring blijkt dat elk kindje uniek is in haar of zijn ontwikkeling en dus ook unieke voedingsbehoeften heeft. Niet de leeftijd van je kind is bepalend, wel de ontwikkelingsfase waarin het zich bevindt. Gaat je kindje wat meer spelen met de tong, duwt het niet meer alles weg met de tong, sabbelt het op zijn vuistje, maakt het smakkende geluidjes en heeft je kind veel interesse in wat jij eet? Dan is dat een signaal dat je kindje iets anders wil dan enkel maar melk en is het toe aan een eerste groenten- en /of fruithapje. Dat zal ongeveer tussen 4 en 6 maanden zijn.
Moet ik nog vitamines bijgeven als mijn kind ouder is dan 1 jaar?

Als je kind één jaar of ouder is kun je na opvolgmelk overstappen op groeimelk voor kindjes van 1 tot 3 jaar, zoals NESTLÉ Groeimelk. Deze groeimelk is precies afgestemd op de voedingsbehoeften van een wat oudere dreumes en bevat ook vitamine D. Het Voedingscentrum adviseert 10 microgram vitamine D bij te geven tot het kindje 3 jaar is.

Kan ik mijn baby een vegetarisch menu aanbieden?
Zolang het eetpatroon uitgebalanceerd is, is dat geen probleem. De voeding van een kind bevat meestal al voldoende melk, kaas en brood om genoeg eiwitten te kunnen geven aan het lichaam. Het heeft daarvoor dus geen vlees nodig. Wat wel heel belangrijk is, is de hoeveelheid ijzer in de voeding. Vlees bevat immers nogal wat ijzer. Gelukkig zit er ook ijzer in allerlei plantaardige producten en in opvolgmelk. Om plantaardig ijzer goed in het lichaam te kunnen opnemen is vitamine C nodig. Zorg er daarom voor dat je bij elke maaltijd iets van groenten, fruit of vruchtensap geeft.
Waarom is ijzer zo belangrijk in deze fase?

Een belangrijke functie van ijzer is dat het betrokken is bij het zuurstoftransport door het bloed. Elk kind wordt geboren met een voorraad ijzer in het lichaam, in deze fase raakt die ijzervoorraad echter op. Daarom moet je kind nu zoveel mogelijk ijzer uit zijn voeding halen. Als je geen borstvoeding meer geeft is het raadzaam om te kiezen voor opvolgmelk. Opvolgmelk is verrijkt met ijzer, om in de hoge behoefte te kunnen voorzien. Andere producten die veel ijzer bevatten zijn vlees(waren), kip en vis, groenten, peulvruchten, aardappelen, eieren, appelsiroop en papsoorten.

Moet ik nog vitamines bijgeven als mijn kind ouder is dan 1 jaar?

Als je kind één jaar of ouder is kun je na opvolgmelk overstappen op groeimelk voor kindjes van 1 tot 3 jaar, zoals NESTLÉ Groeimelk. Deze groeimelk is precies afgestemd op de voedingsbehoeften van een wat oudere dreumes en bevat ook vitamine D. Het Voedingscentrum adviseert 10 microgram vitamine D bij te geven tot het kindje 3 jaar is.

Hoe weet ik of mijn kind voldoende voeding krijgt?
In eerste instantie moet je uiteraard vertrouwen op je intuïtie. Jij weet als geen ander of je kindje al dan niet tevreden is. Daarnaast wordt je kindje regelmatig gewogen en gemeten op het consultatiebureau. Indien de groeicurve goed verloopt, hoef je je in principe geen zorgen te maken over de hoeveelheid voeding die je kindje krijgt.
Welke type fruit is het gezondst?

Iedere fruitsoort heeft zijn eigen specifieke, gezonde eigenschappen. Variatie is dan ook het allerbeste. Je kindje krijgt dan een goede mix van vitaminen en mineralen binnen en leert al vroeg variatie te waarderen.

Nos produits
Onze producten
Waar kan ik jullie producten kopen?

Voor informatie over de verkrijgbaarheid kun je altijd contact met ons opnemen via het telefoonnummer +32 (0)2 529 55 25 (gratis). Wij kunnen zien welke supermarkten en buurtwinkels onze producten in hun assortiment hebben. Of elk filiaal onze producten ook daadwerkelijk verkoopt, kunnen wij helaas niet nagaan. De bedrijfsleider van een winkel is immers altijd vrij om zijn eigen assortiment samen te stellen. We adviseren je om het bij de winkel zelf na te vragen indien je een bepaald product niet kan vinden.

Wat zijn de verschillen tussen NESTLÉ Groeimelk 1+ en gewone melk?

NESTLÉ Groeimelk is speciaal afgestemd op de behoeften van een peuter in ontwikkeling. In vergelijking met gewone melk bevat NESTLÉ Groeimelk meer ijzer, wat goed is voor de bescherming en opbouw van weerstand. Extra vitamine D draagt bij aan een betere botopbouw. Verder bevat groeimelk minder eiwit, wat zorgt voor een optimale groei en een lage belasting van de nieren. NESTLÉ Groeimelk is de ideale overstap van opvolgmelk naar gewone melk en is geschikt voor kindjes van 1 tot 3 jaar.

Hoe vaak per dag mag ik NESTLÉ Baby Cereals geven?
Wij adviseren maximaal twee keer per dag NESTLÉ Baby Cereals aan je kindje te geven. Bijvoorbeeld 's ochtends als een ontbijt en/of 's avonds voor het slapen gaan. Grote kans dat je kindje met een verzadigd gevoel de hele nacht doorslaapt.
Kan ik groeimelk van 1 tot 3 jaar ook koud geven?

NESTLÉ Groeimelk mag zowel warm als koud gegeven worden. Indien je het koud wilt gebruiken, dan is de kant en klare NESTLÉ Groeimelk het makkelijkst in gebruik.

Kan ik best met een fruithapje of met een groentehapje beginnen?
Beide zijn mogelijk. Het is wel aan te raden om met zachte smaken te beginnen, bijvoorbeeld wortel, courgette, sperzieboontjes of banaan, appel of peer. Bied in eerste instantie slechts één smaakje tegelijk aan en geef enkele dagen hetzelfde, om zo je kindje te laten wennen aan een nieuwe smaak. Wanneer je begint met een fruithapje, kun je in het begin best wat ‘zure gezichten’ krijgen.
Autres questions
Overige vragen
Hoe zit het met fluor?

Tandenpoetsen is de beste manier om fluoride te gebruiken. Zodra de eerste tandjes bij je baby doorgebroken zijn kan je beginnen met één keer per dag te poetsen met fluoridenpeutertandpasta. Voor kinderen van twee en drie jaar is het advies om de tandjes twee keer per dag met deze tandpasta te poetsen.

Hoeveel slaap heeft een kindje van 6 maanden ongeveer nodig?
Dit is bij ieder kindje verschillend en over het algemeen voel je dat zelf aan. Rond de leeftijd van zes maanden komt er meestal een rustigere periode aan. Je baby slaapt nu ´s nachts vaak beter door. En overdag doen ze twee of drie dutjes: ‘s ochtends, in de voormiddag en in de namiddag. Per dag heeft je kindje nu ongeveer 15 uur slaap nodig, maar er zijn geen vaste regels. Elke baby heeft zijn eigen ritme. Zorg er wel voor dat je kindje dan lekker in zijn bedje ligt, met zo weinig mogelijk drukte eromheen.
Moet ik de knuffel of het doekje nu niet eens wassen?

De knuffel geeft je kindje een voortdurend gevoel van vertrouwen door de geur die erin zit. Het evolueert als het ware mee met je kindje. Als je de knuffel wast gaat de vertrouwde geur eruit en gaat die functie verloren. Doe het dus niet te vaak.