
FAQs
Als ouder is het normaal dat je je veel vragen stelt en niet altijd de antwoorden ervan weet. Maak je geen zorgen, jullie zijn niet de enige ouders in deze situatie.
Om het voor u gemakkelijker te maken, vindt u hier een lijst met vragen en antwoorden over baby's en hun ouders, gerangschikt per onderwerp.
Als uw vraag niet in de lijst is opgenomen of als u aanvullende informatie nodig hebt, kunt u contact met ons opnemen. Ons team van deskundigen beantwoordt graag uw vragen.
Vraag je gynaecoloog om een richtlijn. Om de twee of drie minuten weeën die een minuut duren is een goede indicatie. Wanneer je al je aandacht nodig hebt om de pijnlijke weeën te verdragen en de behoefte krijgt om je af te zonderen, is de kans groot dat de bevalling begonnen is.
Hoewel je met borstvoeding vaak sneller op je oude gewicht bent, betekent dat niet dat je in deze periode bewust kunt diëten. Als je gaat vermageren gaat dat immers ten koste van de kwaliteit van je moedermelk. Zorg ervoor dat je voedingspatroon gezond is, eet voldoende en ga pas echt op diëet als je geen borstvoeding meer geeft.
Met borstvoeding geef je een deel van je eigen voeding door aan je baby. Dat betekent dat je meer en gezond moet eten. Eiwitten, vitamines, mineralen en vocht zijn belangrijk voor je lichaam. Daarnaast verlies je door de voeding veel vocht. Drink minstens 1,5 liter per dag en slik vitamine D. De onderstaande basisvoeding is wat je gemiddeld per dag nodig hebt tijdens de zwangerschap: Brood: 6 sneetjes (205 gram); Aardappelen, rijst, pasta of peulvruchten: 4 stuks of 4 opscheplepels (200 gram); Groenten: 4 opscheplepels (200 gram); Fruit: 2 stuks (200 gram); Zuivel: 400 ml melkproducten en 20 gram (1 plak) kaas; Vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers: 100-120 gram (gaar gewicht); Halvarine, margarine, bak- en braadproducten: 40 gram; Dranken: 1,5 liter.
Tot de leeftijd van 4 maanden heeft je kindje genoeg aan enkel moedermelk. Ergens tussen de 4 en 6 maanden zal je kindje behoefte krijgen aan meer, dit is de periode om te starten met bijvoeding. Melk blijft wel nog steeds de belangrijkste voeding.
Pasgeboren kinderen krijgen na de geboorte extra vitamine K. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben de eerste 12 weken 150 microgram vitamine K-druppels nodig. Geef je kind tot en met 3 jaar elke dag 10 microgram vitamine D extra. Als je flesvoeding geeft krijgt je kindje automatisch vitamine K. Indien je kindje minimaal 500 milliliter flesvoeding op een dag krijgt heeft je kind geen extra vitamine K meer nodig.
Flesvoeding zorgt voor een goede hoeveelheid vitaminen en mineralen. Geef je kindje vanaf de leeftijd van 4 à 6 maanden naast flesvoeding voldoende groenten, fruit en maaltijdcomponenten. Daarnaast adviseert het Voedingscentrum om je kindje tot en met 3 jaar elke dag 10 microgram vitamine D extra te geven, ongeacht de hoeveelheid die al toegevoegd werd aan de flesvoeding.
Nestlé Pure Life is geschikt om flesvoeding te bereiden. Deze soorten mineraalwater hoeven niet meer gekookt te worden en zijn ook makkelijk te gebruiken voor de bereiding van flesvoeding als jullie op reis zijn
Wanneer je je kindje hypoallergene flesvoeding geeft is een legergroene kleur van ontlasting een normaal verschijnsel. Alleen wanneer de kleur richting zwart gaat kan dit wijzen op een ontsteking in de darmen en adviseren we je contact op te nemen met een arts.
Ons advies is om de aanwijzingen op de verpakking te volgen en flesvoeding per fles klaar te maken. Je kunt natuurlijk wel al flesjes gekookt water klaarzetten, poeder afmeten en in een bewaardoosje opbergen. Als je kindje dan honger krijgt moet je enkel nog het water opwarmen en de voeding erbij doen.
Het kan erfelijk zijn. Als beide ouders allergisch zijn heeft je baby veertig tot tachtig procent kans om een allergie te ontwikkelen. Omgevingsfactoren spelen ook een grote rol: je moet immers eerst in aanraking komen met een bepaalde stof om er klachten door te krijgen. Dus ook als er geen allergie in het gezin voorkomt is de kans om een allergie te ontwikkelen nog steeds zo’n 15%.
Vaak groeien kinderen over hun allergische klachten heen als ze een jaar of twee zijn, maar de aanleg blijft bestaan. Soms treden er op latere leeftijd andere allergische klachten op, zoals hooikoorts of astma.
Zorg ervoor dat je baby geen koemelk(eiwit) meer binnenkrijgt. Indien je borstvoeding geeft, zul je deze eiwitten uit je eigen voeding moeten weglaten. Laat je daarbij wel begeleiden door een diëtist, die kan precies aangeven of je voeding alles bevat wat jij en je baby nodig hebben. Ook als je je baby geen borstvoeding geeft is het raadzaam een diëtist om advies te vragen voor een evenwichtige voeding voor je baby.
Een koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie. Baby’s kunnen last krijgen van hun darmpjes (braken, diarree, krampjes en buikpijn), huidklachten (eczeem) en zelfs problemen met de luchtwegen.
Als je kind één jaar of ouder is kun je na opvolgmelk overstappen op groeimelk voor kindjes van 1 tot 3 jaar, zoals NESTLÉ Groeimelk. Deze groeimelk is precies afgestemd op de voedingsbehoeften van een wat oudere dreumes en bevat ook vitamine D. Het Voedingscentrum adviseert 10 microgram vitamine D bij te geven tot het kindje 3 jaar is.
Een belangrijke functie van ijzer is dat het betrokken is bij het zuurstoftransport door het bloed. Elk kind wordt geboren met een voorraad ijzer in het lichaam, in deze fase raakt die ijzervoorraad echter op. Daarom moet je kind nu zoveel mogelijk ijzer uit zijn voeding halen. Als je geen borstvoeding meer geeft is het raadzaam om te kiezen voor opvolgmelk. Opvolgmelk is verrijkt met ijzer, om in de hoge behoefte te kunnen voorzien. Andere producten die veel ijzer bevatten zijn vlees(waren), kip en vis, groenten, peulvruchten, aardappelen, eieren, appelsiroop en papsoorten.
Als je kind één jaar of ouder is kun je na opvolgmelk overstappen op groeimelk voor kindjes van 1 tot 3 jaar, zoals NESTLÉ Groeimelk. Deze groeimelk is precies afgestemd op de voedingsbehoeften van een wat oudere dreumes en bevat ook vitamine D. Het Voedingscentrum adviseert 10 microgram vitamine D bij te geven tot het kindje 3 jaar is.
Iedere fruitsoort heeft zijn eigen specifieke, gezonde eigenschappen. Variatie is dan ook het allerbeste. Je kindje krijgt dan een goede mix van vitaminen en mineralen binnen en leert al vroeg variatie te waarderen.
Voor informatie over de verkrijgbaarheid kun je altijd contact met ons opnemen via het telefoonnummer +32 (0)2 529 55 25 (gratis). Wij kunnen zien welke supermarkten en buurtwinkels onze producten in hun assortiment hebben. Of elk filiaal onze producten ook daadwerkelijk verkoopt, kunnen wij helaas niet nagaan. De bedrijfsleider van een winkel is immers altijd vrij om zijn eigen assortiment samen te stellen. We adviseren je om het bij de winkel zelf na te vragen indien je een bepaald product niet kan vinden.
NESTLÉ Groeimelk is speciaal afgestemd op de behoeften van een peuter in ontwikkeling. In vergelijking met gewone melk bevat NESTLÉ Groeimelk meer ijzer, wat goed is voor de bescherming en opbouw van weerstand. Extra vitamine D draagt bij aan een betere botopbouw. Verder bevat groeimelk minder eiwit, wat zorgt voor een optimale groei en een lage belasting van de nieren. NESTLÉ Groeimelk is de ideale overstap van opvolgmelk naar gewone melk en is geschikt voor kindjes van 1 tot 3 jaar.
NESTLÉ Groeimelk mag zowel warm als koud gegeven worden. Indien je het koud wilt gebruiken, dan is de kant en klare NESTLÉ Groeimelk het makkelijkst in gebruik.
Tandenpoetsen is de beste manier om fluoride te gebruiken. Zodra de eerste tandjes bij je baby doorgebroken zijn kan je beginnen met één keer per dag te poetsen met fluoridenpeutertandpasta. Voor kinderen van twee en drie jaar is het advies om de tandjes twee keer per dag met deze tandpasta te poetsen.
De knuffel geeft je kindje een voortdurend gevoel van vertrouwen door de geur die erin zit. Het evolueert als het ware mee met je kindje. Als je de knuffel wast gaat de vertrouwde geur eruit en gaat die functie verloren. Doe het dus niet te vaak.