De juiste techniek voor het ideale boertje!
Ik weet dat mijn baby na elke voeding een boertje moet laten, maar ik weet niet echt hoe ik het moet aanpakken. Een paar tips kan ik zeker gebruiken!
In de wereld van de baby’s mag er al een boertje worden gelaten en wordt dit zelfs gestimuleerd! Waarom? Omdat hij op die manier de lucht die hij naar binnen heeft gehapt tijdens het drinken kan laten ontsnappen. En dus geen last heeft van de krampjes die het leven van de zuigelingen zuur kunnen maken. Het beste moment voor een boertje: tijdens het drinken of net nadat hij ermee gestopt is. Alle trucjes om je baby te helpen.
Alles over boertjes
De eerste keer verloopt het nogal stuntelig. Maar al heel vlug weet je hoe het moet. Wees niet bang, een boertje betekent geen pijn voor je baby. Integendeel, het lucht op. Hoe ga je te werk? Leg een handdoek op je schouder zodat je baby jou niet vuil maakt bij oprispingen. Houd je baby goed rechtop en klop lichtjes op zijn rug. Heb geduld, want een stevig boertje kan wel een tiental minuten op zich laten wachten.
Komt er niets? Probeer dan deze betrouwbare techniek die vroedvrouwen toepassen: zet je baby op je knieën, zo recht mogelijk, ondersteun zijn hoofdje met één hand en met de andere hand hef je zijn armpjes op. Op die manier open je de borstkas waardoor hij gemakkelijker lucht kan laten ontsnappen.
- Je baby is meteen in slaap gevallen na het drinken: maak je niet ongerust en laat hem vooral rusten in jouw armen. Hij zal zijn boertje(s) wel laten als hij wakker wordt.
- Hoeveel boertjes? Er bestaat geen ideaal of aanbevolen aantal boertjes. Van één tot vijf of zes, alles is mogelijk zolang er nog lucht moet ontsnappen.
Laat je baby tijdens het drinken eventjes pauzeren om een boertje te laten. Sommige zuigelingen hebben dit liever! Andere gulzigaards zullen dit niet zo leuk vinden en willen eerst verder drinken voordat ze een boertje laten. Elke baby heeft zo zijn gewoontes en die zal je heel snel ontdekken!
Om de hoeveelheid lucht die je baby naar binnen hapt tijdens het drinken te beperken:
- Controleer of het debiet van de speen niet te hoog is
- Kantel de fles voldoende zodat de speen altijd vol melk zit
- Test een gebogen fles uit die speciaal ontwikkeld werd om minder lucht binnen te krijgen.
- Controleer of het debiet van de speen niet te hoog is
- Kantel de fles voldoende zodat de speen altijd vol melk zit
- Test een gebogen fles uit die speciaal ontwikkeld werd om minder lucht binnen te krijgen.
Tot welke leeftijd moet een baby boertjes laten?
Ongeveer vier tot zes maanden, m.a.w. zolang de moeder- of de kindermelk het gros van de voeding van je kind uitmaakt. Naarmate het spijsverteringskanaal zich ontwikkelt en het voedselpakket wordt uitgebreid, wordt de noodzaak om te boeren minder om daarna helemaal te verdwijnen.
Tijdens de zondagse lunch bij mijn schoonouders, die ontzettend lief zijn maar wel een beetje ouderwets, gaf ik Emma haar flesje. Een paar minuten later liet ze opeens een enorme boer! Het werd helemaal stil aan tafel! Emma had natuurlijk nergens last van en keek ons met een grote grijns aan. Toen moest iedereen gelukkig heel hard lachen! - Miranda, moeder van Emma (6 maanden)