0 - 4 maanden
Artikel
Add this post to favorites

Opgelet voor diarree!

Mijn baby heeft al twee dagen diarree. Is dit toeval of moet ik me ernstig zorgen maken? Is het mogelijk om dit te vermijden?

Er is vaak sprake van verwarring: een baby die borstvoeding krijgt, heeft vaak ontlasting die zacht, korrelig en geelachtig is. Maar dit heeft niets te maken met diarree die gekenmerkt wordt door heel veel vloeibare ontlasting die geen vaste elementen bevat.

Diarree: wat zijn de gevolgen?

Of de diarree nu viraal of bacterieel is of bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door voedselintolerantie (voor koemelk of gluten), het leidt steeds tot een aanzienlijk verlies van vocht en minerale zouten. Dus een groot risico op uitdroging. In extreme gevallen is het mogelijk dat de baby zelfs in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Hier mag je dus niet licht overgaan. 

Hoe herken je de meest zorgwekkende vormen van diarree?

Als je baby een beetje diarree heeft, dan hoef je je daar niet al te veel zorgen over te maken. Maar als er daarentegen bepaalde tekenen mee gepaard gaan, dan moet je optreden. Wees vooral op je hoede wanneer: 

 • je baby braakt zodra je hem iets te eten of te drinken aanbiedt, 
 • zijn mond droog is, 
 • hij om de twee tot drie uur of vaker ontlasting heeft, 
 • er bloed in zijn stoelgang lijkt te zitten, 
 • hij suf is en zelfs niet reageert op jouw liefkozingen, 
 • hij een grauwe teint heeft. 

Controleer zijn gewicht. Als je kind 5 % of zelfs meer van zijn lichaamsgewicht is kwijtgeraakt, dan moet je onmiddellijk naar een pediatrische spoeddienst gaan voor een aangepaste behandeling. 
Je vreest voor uitdroging: doe de knijptest in de huid van de buik. Als je de plek blijft zien waar je hebt geknepen, dan betekent dit dat je baby te veel vocht heeft verloren. Raadpleeg meteen een arts of ga naar de pediatrische spoeddienst. 

Remedies

Is je baby uitgedroogd? Maak je niet ongerust! Alles kan heel snel weer bij het oude zijn... Hoe doe je dat? Je dient uiteraard de raad van de kinderarts op te volgen, namelijk: 

 • Rehydrateer je baby met een orale rehydratatieoplossing (ORO). Deze zakjes die verkrijgbaar zijn bij de apotheek kan je gemakkelijk oplossen in 200 ml plat mineraalwater. Niet alleen het vochtgehalte van jouw kind wordt op die manier aangevuld, hij krijgt ook de nodige minerale zouten en suiker binnen die de opname van deze bereiding bevorderen en het risico op braken verminderen. Het ideaal: je kind om de 5 minuten, zo vaak mogelijk, 5 ml laten drinken. Als je borstvoeding geeft, ga daar dan mee verder na de rehydratatie. Baby's die flesvoeding krijgen, kunnen een paar uur daarna opnieuw melkvoeding krijgen. 
 • Je baby begint te eten zoals een grote: geef de voorkeur aan voedingsmiddelen zoals rijst, gekookte wortels, pasta, fruit (bananen, kweeperen, gekookte appelen) die de diarree doeltreffend bestrijden. 

Was tot slot je handen zeer vaak en doe dit systematisch nadat je jouw baby hebt ververst… want bepaalde soorten diarree zijn besmettelijk en de ouders moeten gezond blijven zodat ze hun baby kunnen blijven verzorgen! 

Paul, vader van Ruben (5 maanden):

"Ruben liep een buikvirus op en had twee dagen diarree en koorts. Mijn vrouw was voor haar werk onderweg. Ik ben direct met hem naar de huisarts gegaan. Dankzij de rehydratie-oplossing knapte hij snel weer op en toen mama thuis kwam, was hij weer helemaal de oude!"

Geniet van de voordelen van

MVP Logo
 • Écrivez à Nestlé Baby - Icône

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Podcast & vidéos

  Podcasts & Video's

  Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

 • Logo - coupons-56

  Kortingen en cadeaus

  Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

 • Logo - menu-planner-56

  TIPS VOEDING

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.