12 - 24 maanden
Artikel
Add this post to favorites

Terrible Two: Driftbuien van je peuter overwinnen

Driftbuien bij peuters kunnen zelfs de rustigste ouder stress bezorgen. Of je kind nu door de peuterpuberteit gaat, de bedtijd blues heeft of de gevreesde publieke driftbui heeft, hier lees je hoe je ermee omgaat.

Hoe herken je peuterpuberteit of ook wel Terrible Two?

De Terrible Two! Een kind van 18 maanden oud kan plots in een klein monster veranderen. Dit is een moeilijke, maar belangrijke tijd voor hun emotionele ontwikkeling ook wel gekend als de peuterpuberteit. Het is nodig om de signalen te herkennen, zodat je passend kunt reageren op het gedrag van je kind.

 

Veelvoorkomende gedragingen tijdens de Terrible Two:

 • Wat eerder geen probleem of ergernis was, slaat nu al snel om in een driftbui vanjewelste.
 • Als je vraag wordt genegeerd of koppig met "nee" wordt beantwoord.
 • Jammeren en zeuren is dagelijkse kost om de wil door te drijven.
 • Agressief gedrag als reactie op frustraties zoals schoppen, slaan, trekken, met dingen gooien.

Deze crisis bij tweejarigen staat gekend als de peuterpuberteit (ook wel Terrible Two) en zal jou als ouder op de proef stellen. Besef wel dat dit een mijlpaal is in de ontwikkeling van je baby.

 

Waarom krijgen peuters driftbuien?

Een huilende baby – Nestlé Baby&Me

 

De ene woedeaanval na de andere, plotseling en onverwacht. Eenmaal in de peuterpuberteit ligt er chaos om iedere hoek.

Driftbuien bij peuters zijn een heftige manier van reageren en om gevoelens uit te drukken. Je baby voelt emoties die het niet begrijpt en kan er niet mee omgaan. Door zich te verzetten leert je kind de eigen verlangens kenbaar te maken. Het ontdekt zijn eigen persoonlijkheid en zelfstandigheid door zich te onderscheiden van de wensen van zijn moeder of vader.

 

Hoe reageer je het best op koppig gedrag van een peuter?

Frustratie is normaal tijdens de peuterpuberteit, voor zowel peuter als ouder. Accepteer dat het een fase is en het belangrijk is voor de ontwikkeling. Dat maakt het makkelijker om ermee om te gaan als je kind een driftbui heeft.

Vind een evenwicht tussen aanmoedigen en grenzen aangeven. Het aanleren van correcte uitdrukking helpt bij het onafhankelijk worden, binnen de grenzen van comfort en veiligheid.

 

14 tips waarmee je kunt omgaan met de driftbuien van je peuter?

 • Stel duidelijke regels op en houd je daaraan.
 • Geef een complimentje als hij/zij het goed begrepen heeft, negeer hem/haar als dat niet zo is.
 • Geef hem/haar makkelijke opdrachten die hij/haar zelf kan uitvoeren (aantrekken van hun laarsjes, speelgoed opruimen).
 • Woedeaanvallen kunnen vaak worden omzeild met korte, eenvoudige en duidelijke waarschuwingen. Hoe specifieker ze zijn, hoe beter.
   
 • Vermijd expliciet "nee" zeggen. Probeer weigeringen anders te formuleren. Bijvoorbeeld: "Doe het eens zo" "Als het je lukt om je bonen op te eten terwijl ik tot 10 tel, dan krijg je daarna je yoghurt."
 • Wees consequent. Stel een dagelijkse routine in, zodat je kind weet wat het kan verwachten. Vb.: Regelmatige maaltijden, dutjes, speeltijd en rusttijd.
 • Zorg ervoor dat zijn/haar bedtijdritueel kalmerend en consistent is.
 • Houd winkeluitstapjes kort om woedeaanvallen in het openbaar te voorkomen.
   
 • Probeer hem/haar af te leiden als je ziet dat er iets broeit. Als je kind op het punt staat om helemaal door te slaan in de supermarkt omdat je die snoepjes niet wilt kopen, probeer dan om te schakelen en enthousiast iets te zeggen als: "Hé, we hebben ijs nodig. Wil je me helpen een smaak te kiezen?" of "Oh, kijk die kreeftenbak daar eens!".
 • Als het te laat is en de driftbuien beginnen, blijf dan kalm.
 • Gebruik geen voedsel om een woedeaanval te sussen.
   
 • Een knuffel kan zelfs de hardste noot kraken. Soms is een beetje veiligheid alles wat hij/zij nodig heeft. 
 • Geef niet toe — je peuter is behoorlijk pienter. Als hij/zij denkt dat het gelukt is, probeert hij/zij dat de volgende keer weer.
 • Knuffel als het over is. Woedeaanvallen zijn een normaal en gezond teken van ontwikkeling en zijn niet eeuwigdurend.

 

- BABY&ME TALKS –
Onze Nestlé Baby&Me experts
Ouderschap afleveringen

Onze deskundigen beantwoorden al je vragen over opvoeding in duidelijke video's.

- Getuigenissen van ouders -
Backstage of happiness– Nestlé Baby&Me
De geheimen van het ouderschap

Hoe word je een mama of papa? Julian en Anastasia vroegen het aan een panel van inspirerende ouders. Zij nemen je mee op reis om hen te ontmoeten in de videotestimonials "Backstage of Happiness".