Arrow backLanguage
4 - 6 maanden
Article
Add this post to favorites

Het moment is aangebroken om de borstvoeding af te bouwen!

Hoe slaag ik erin om na 6 maanden in harmonie met en op hetzelfde ritme te hebben geleefd van mijn baby flesvoeding in te voeren? Ik ben een beetje verdrietig, maar het lukt me wel!

4 mins lezen Oct 5, 2021

De overgang naar een gemengde voeding (borstvoeding + flesvoeding) of het afbouwen van de borstvoeding (100 % flesvoeding met kindermelk) wordt al verscheidene weken van tevoren voorbereid. Want je baby zal het misschien niet zo leuk vinden om met een fopspeen te drinken. In elk opzicht is het zo anders dan de geur, de zachtheid en de warmte van de borsten. De mama zal op haar beurt ongetwijfeld een paar dagen nodig hebben om te wennen aan deze nieuwe fase in haar relatie met haar baby. De twee sleutelwoorden om deze moeilijke scharnierperiode door te komen, zijn: geduld en zachtheid. 

Als de flesvoeding haar intrede doet ...

Voor de 2e keer word je als moeder van je kind gescheiden. We zouden kunnen zeggen dat de "melkstreng" wordt doorgesneden. Maar hoe onontbeerlijk deze fase ook is voor de effectieve ontwikkeling van je baby, toch kan het afbouwen van de borstvoeding een moeilijk moment zijn. Het is inderdaad allesbehalve gemakkelijk om de charme van de zeer intieme borstvoedingsrelatie te verbreken die eigenlijk een voortzetting is van jullie relatie tijdens de zwangerschap. En ook je baby is nu niet almachtig meer. Voor hem is het ook niet altijd gemakkelijk om het comfort ‘op maat’ van de borst te moeten opgeven en de stap te zetten naar een fopspeen van rubber of silicone. Hij moet opnieuw leren drinken, leren eten buiten de beschermende armen van zijn moeder en leren om zijn boertje te laten. Kortom, allemaal veranderingen die het geruststellende dagdagelijkse gangetje van je baby sinds zijn geboorte verstoren. Jij moet op jouw beurt je melkafscheiding onder controle leren houden bij de overgang naar flesvoeding en daarbij moet je stuwing en mastitis (borstklierontsteking) vermijden. Een heel programma! 

Wanneer moet je overstappen?

Er bestaat geen ideaal moment, want elk geval is uniek. Je moet binnenkort weer aan het werk, je partner wil jullie kleine schat graag eten geven, je moet geneesmiddelen nemen die niet samengaan met borstvoeding... de borstvoeding gedeeltelijk of volledig afbouwen, is een beslissing die jullie best samen nemen als koppel. Hoe vroeger je overstapt van moedermelk naar flesvoeding, hoe gemakkelijker dit zal verlopen. Het hernemen van het werk is in dit opzicht een goede periode. Het afbouwen van de borstvoeding start ongeveer veertien dagen van tevoren zodat je de tijd hebt om te wennen aan je nieuwe gewoontes. 

Welke rol speelt de vader?

De vader speelt een doorslaggevende rol: hij staat voor onafhankelijkheid en openheid tegenover de buitenwereld. Het is dus aan hem om de lichamelijke en symbolische losmaking van moeder en kind gemakkelijker te laten verlopen. Door tussen beiden als derde op te treden, zorgt hij voor een evenwichtige mama-babyrelatie die te uitgesproken zou kunnen zijn! Op het moment van het afbouwen van de borstvoeding regelt, begeleidt en troost hij zodat het gezin, en misschien ook wel broer/zus als die er zijn, zich naar deze nieuwe sleutelfase begeeft. 

De borstvoeding geleidelijk aan afbouwen

Sommige baby’s gaan gemakkelijker met deze overgang om dan anderen. Het geheim: de verandering geleidelijk aan en zachtjes invoeren. Het lijkt misschien wel nutteloos, maar leg je kind uit wat er gebeurt: "nu ga je eten als een grote", "mama is er altijd"... 
- Hoe ga je te werk? Vervang gedurende een paar dagen eerst de minst belangrijke voeding door de fles (liefst met je moedermelk) en verhoog daarna beetje bij beetje het ritme. Daarbij blijf je ‘s avonds borstvoeding geven, want die voedt en kalmeert. Vervang vervolgens de flessen met moedermelk door kindermelk (gekozen naargelang van het advies van je kinderarts) en wissel af met borstvoeding... Een gemengde voeding die goed verloopt en die je rustig naar een geslaagde afgebouwde borstvoeding brengt! 
- Je baby weigert hardnekkig om van de fles te drinken: verander van model, test verschillende soortensnelheden uit zodat je te weten komt wat je baby het beste vindt. Het haalt niets uit, hij huilt veel en wil de borst. Blijf rustig, dat is normaal. Vraag aan papa of aan iemand anders om hem eten te geven, want de geur van zijn mama kan hem een tijdje onrustig maken. Of begin gewoon opnieuw enkel met borstvoeding gedurende een paar dagen en probeer opnieuw met de fles. 
- De overgang naar flesvoeding is moeilijk: je kan tips van een vroedvrouw, je arts of een gespecialiseerde vereniging proberen toe te passen. 
Weetje: als je borstvoeding geleidelijk aan afbouwt, hoef je geen behandeling te volgen om de melkafscheiding te stoppen. 

Voorbeeld voor de overstap naar flesvoeding in 15 dagen

- Voor de eerste 3 of 4 dagen: vervang een middagvoeding door een flesje moedermelk. 
- De volgende 3 of 4 dagen: vervang de voeding halverwege de ochtend en halverwege de middag met flesvoeding die geschikt is voor je baby (vraag eventueel advies aan het consultatiebureau of de huisarts). 
- De volgende 3 of 4 dagen: vervang de voeding halverwege de ochtend, rond het middageten en halverwege de namiddag. 

Wist je dat een baby op een andere manier op een speen zuigt dan aan je borst? Het is een andere zuigtechniek. Je kan het best binnen een maand na de geboorte af en toe een flesje borstvoeding geven. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat je kindje weigert uit een flesje te drinken.

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.