Arrow backLanguage
6 - 8 maanden
Article
Add this post to favorites

Doorslapen vanaf 6

Slapen is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je kindje. Rond de leeftijd van vijf maanden komt er meestal een rustigere periode aan.

 

3 mins lezen Oct 5, 2021

Van 6 tot 12 maanden 

Rond de leeftijd van vijf maanden komt er meestal een rustigere periode aan. Je baby slaapt nu ´s nachts vaak beter door. Overdag doen ze twee of drie dutjes: 's ochtends, in de voormiddag en in de namiddag. Per dag heeft je kindje nu ongeveer 15 uur slaap nodig. Er zijn echter geen vaste regels. Elke baby heeft zijn eigen ritme. 

Heeft jouw kindje problemen met (door)slapen? Luister dan goed naar de manier waarop het huilt. Er zijn nogal wat verschillende manieren om te huilen. De ene manier van huilen betekent iets heel anders dan de andere. Zo is er het huilen om aandacht. Maar je kindje kan ook huilen omdat het honger heeft, dan kan de borst of een flesje wonderen doen. Je kindje kan echter ook huilen omdat het pijn heeft. Vanaf 5 maanden ongeveer komen de eerste tandjes door. Sommige baby's hebben daar weinig last van, maar het merendeel raakt uit hun normale doen. Je kleintje kan dan meer wakker liggen en huilen en is aanhankelijker. Hij kan soms moeilijker slapen en wil soms niet eten. Andere baby's vinden dan weer troost in een flesje. Je kind kan in die tijd meer speeksel produceren, wat maakt dat ze meer gaan kwijlen en mogelijk meer gaan hoesten. 

Kortom: probeer uit te maken waarom je kindje niet slaapt. De borst of een flesje bij honger; een bijtring of een speciale gel (verkrijgbaar bij de apotheek) als de tandjes doorkomen of een beetje extra lichaamscontact kunnen wonderen doen. 
Slaaptips:   

 • Als je baby overdag voldoende drinkt en eet, slaapt hij ´s nachts vaak beter door. Een laatste papfles voor het slapengaan kan ook helpen.    
 • Neem rustig de tijd om je kindje naar bed te brengen.    
 • Een warm badje of een massage kan ook helpen om door te slapen.    
 • Kijk of er misschien tandjes doorkomen 

 

Marjolein (31) moeder van Bas (8 maanden).

“Ik huil werkelijk om alles, ook toen we na 3 maanden Bas in z’n eigen kamertje gelegd hebben. Alles gaat zo snel! Ik wil hem liefst zo dicht mogelijk bij mij houden. Nog even en hij is het huis uit! Uiteindelijk bleek het een hele goede keuze, we slapen immers eindelijk allemaal beter! Voor half 8 horen we hem niet, terwijl hij toen hij bij ons sliep al om half 6 wakker werd. Hij is ongetwijfeld al vroeger wakker, maar leert zichzelf blijkbaar bezig te houden in zijn wiegje. Ik merk dat ik ook minder huilerig ben nu ik ’s nachts meer uren slaap!”

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.