Ga ik bevallen? Voortekenen van de bevalling
Je denkt waarschijnlijk dat je het weet wanneer de bevalling begint, maar het gaat niet altijd zoals in de film. Hier zijn een paar voortekenen van de bevalling om op te letten.
- Regelmatige weeën of krampen. Ze kunnen voelen als heel heftige menstruatiepijn.
- Rugweeën beperken zich niet tot je onderrug.
- Slijmprop of toenemende slijmerige vaginale afscheiding in je slipje.
- Een plotselinge drang om naar het toilet te moeten. Dit wordt veroorzaakt doordat het hoofdje van de baby op je darmen drukt.
- Je vliezen breken. Dit gebeurt misschien niet voor de bevalling. Maar als dit gebeurt, bel dan direct de verloskundige.
- Bel zo snel mogelijk met je verloskundige als je twijfelt of je ergens zorgen over maakt. Bijvoorbeeld als je bloedt of als je baby minder beweegt dan normaal.
- Vergeet niet je vluchtkoffer in te pakken en klaar te zetten! Zie onze checklist met benodigdheden.
Onze artikels
Babynaam kiezen
Inspiratie nodig voor babynamen? Hier komt het leuke gedeelte! Misschien heb je al een favoriet, of misschien wacht je wel tot je je baby in het echt ziet.
Herstel na een keizersnee: Dingen om over na te denken
Zoals elke operatie heeft het herstel na een keizersnede tijd en verzorging nodig.
Wil je een baby? Laat je onderzoeken!
Het is beslist, ik wil mama worden! Plots was het helemaal duidelijk, mijn dierbaarste wens ... Maar voordat ik aan het grote avontuur van mama worden begin, kan ik me best laten onderzoeken.
Waarom heb ik zin in aardbeien?
Ik heb gisteren alweer niet aan de confituurpot kunnen weerstaan! En ik had nog wel gezworen dat ik het niet meer zou doen...
Wat mag je wel en niet eten als je zwanger bent?
Moet je echt zoveel eten opgeven als je zwanger bent? Hoe zit het met dat glaasje wijn in het restaurant waar je zo van houdt?
Eenvoudige tips tegen kleine ongemakjes!
De zwangerschap: er was me een gelukzalige periode voorspeld ... maar waarom hebben ze me niet over al die kleine kwaaltjes verteld?
De eerste uren met jouw baby: een magische ontmoeting!
Mijn baby is geboren, dit is de mooiste dag van mijn leven! De 10 uur zwoegen tijdens de bevalling, ben ik alweer vergeten. De eerst knuffel, de eerste voeding, het eerste badje...
Mijn vrouw heeft besloten om borstvoeding te geven!
Een baby aan de borst zien, is een indrukwekkend beeld. Stel je eens voor dat het jouw eigen vrouw is met jouw eerste baby!
Eiwitten uit moedermelk beschermen tegen voedselallergieën
Zowel volwassenen als kinderen, hebben tijdens hun leven te kampen met allergieën.
Goede posities voor borstvoeding
"Je zal zien, het komt automatisch!" Het is echter niet zo evident om je baby meteen in de goede houding aan de borst te leggen.
6 weken zwanger (week 8 amenorroe)
De groei van je baby schakelt een versnelling hoger wanneer je 6 weken zwanger bent. Zo veel spannende ontwikkelingen bij zo'n klein wezentje! Lees meer over deze week.
14 weken zwanger (week 16 amenorroe)
Wanneer je 14 weken zwanger bent, heeft je baby ongeveer de grootte van een pompelmoes! Heb je al beweging of wat gestamp gevoeld? Zo niet, dan zal dat in de komende weken zeker gaan gebeuren!
22 weken zwanger (week 24 amenorroe)
Als je naar binnen kon kijken, zou je zien dat je baby op zijn duim zuigt. Zijn zuigreflex is nu zo goed als perfect. Zo stimuleert de natuur dat hij vanaf de geboorte borstvoeding zal drinken.
30 weken zwanger (week 32 amenorroe)
Je baby ontwikkelt zich elke dag verder. Hij maakt zich klaar om over iets minder dan tien weken zijn intrede in de wereld te doen.
38 weken zwanger (week 40 amenorroe)
Nog maar twee weken! Ja, het is echt waar, heel binnenkort zullen jij en je kindje met elkaar kennismaken. Alles zit nu wel ongeveer op zijn plaats wanneer je 38 weken zwanger bent.
Hoe voorkom je vroeggeboorte?
Vraag je je af wat vroeggeboorte veroorzaakt, of je risico loopt en hoe je vroeggeboorte kunt voorkomen? Lees hier onze tips.
Het uitwerken van je geboorteplan
Bevallen is minder stressvol als je een gemakkelijk bevallingsplan hebt om de dag zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zie onze gids voor een geboorteplan hieronder.
Omgaan met zwangerschapsklachten en ongemak
Naarmate je lichaam verandert, kunnen er zwangerschapsklachten en ongemak ontstaan, vooral in je rug, benen en voeten.
Voor mijn zwangerschap vul ik mijn reserve aan foliumzuur en ijzer aan.
Ik wil graag een baby. Mijn beste vriendin heeft me verteld dat ik mijn voorraad aan foliumzuur en ijzer moet aanvullen ... Waarom zijn deze twee voedingsstoffen essentieel?