0 - 4 maanden
Artikel
Add this post to favorites

Verzorg jouw borsten tijdens de borstvoeding!

Ik geef mijn baby van bij de geboorte borstvoeding ... Een geweldige ervaring! Ik ben echter bang dat mijn borsten beschadigd raken … Welke accessoires kunnen dit voorkomen?

Bij borstvoeding heb je niets nodig voor je baby, want je borsten zijn "altijd klaar voor gebruik". Er bestaan wel een aantal accessoires die bijzonder nuttig zijn om je borsten te verzorgen en zo het drinken optimaal te laten verlopen. We geven een overzicht.

Een goede beha voor een mooie boezem!

In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, brengt borstvoeding niet noodzakelijkerwijs schade toe aan je borsten. Als je je borsten goed ondersteunt, blijven ze mooi! Het is daarom noodzakelijk dat je twee specifieke modellen van borstvoedingsbeha's aanschaft (of krijgt), zodat je altijd een reserve-exemplaar hebt en je merkelijk grotere borsten goed ondersteund worden. Deze modellen bieden het extra voordeel dat ze open kunnen aan de voorkant en de borsten gemakkelijk toegankelijk maken zonder dat je veel kleding moet uittrekken.

Ons advies bij de aankoop:

 • De juiste maat: als je vóór de bevalling een beha koopt, wacht je best tot de 8ste maand, zodat je borsten zoveel mogelijk ontwikkeld zijn.
 • Als je een beha koopt na de bevalling en de aanvang van de melkproductie (en ook bij het voorgaande geval), volg je best het advies van een (goede) verkoopster om de juiste maat, cup en omtrek te bepalen voor een optimale ondersteuning van je borsten, zonder te knellen of markeringen achter te laten.
 • Bepaalde modellen hebben geen baleinen, andere voorzien soepele baleinen ... Jij moet bepalen wat er belangrijk en comfortabel is voor jou.
 • Geef de voorkeur aan katoen: het is zacht voor je baby's huid en die van jou, kan tegen een stootje en mag op hoge temperatuur gewassen worden voor een perfecte hygiëne. Er bestaan echter ook mooie en functionele modellen in microvezel, aan jou de keuze.
 • Ga voor brede schouderbandjes, vooral als je een zware boezem hebt die een uitstekende ondersteuning nodig heeft.

Ga na of de cup gemakkelijk open en dicht kan. Je zal zeer handig moeten zijn om de cup met één hand open te krijgen met een hongerige baby in de armen!

Enkele extra tips:

 • Neem een zwart en een wit exemplaar die je makkelijk kan dragen onder een sexy wit hemdje of een zwart bloesje.
 • Het is ook mogelijk dat je je beha dag en nacht moet dragen, vooral in het begin. Comfort is dus zeker belangrijk!
 • Er zijn nu heel mooie behamodellen verkrijgbaar die zelfs sexy zijn ... Het is niet omdat je borstvoeding geeft dat je alleen maar voor functioneel moet gaan!
 • Er bestaan ook borstvoedingstopjes (met ingewerkte beha) en heel comfortabele cache-coeurmodellen die ideaal zijn onder meer aansluitende kleding.

Welke andere accessoires heb ik nodig?

 • Pads

Deze zachte ronde schijfjes vangen het teveel aan melk op dat je de eerste weken produceert. Ze zijn heel nuttig om te voorkomen dat je vlekken krijgt op je kleding tussen twee drinkbeurten in! Vervang de pads regelmatig zodat je tepels niet in een vochtige omgeving blijven waarin je makkelijker kloofjes krijgt. Je kan voor wegwerppads of wasbare pads kiezen, naargelang je er veel of weinig gebruikt. Houd er altijd bij de hand voor alle zekerheid!

 • Borstschelpen (of hoedjes of schilden)

Deze hebben dezelfde functie als pads (overtollige melk opvangen tussen twee drinkbeurten), maar zijn stijver en dikker. Ze stimuleren de borsten constant. Als je reeds veel melk produceert, kan je beter geen schelpen dragen. Je productie zal nog meer gestimuleerd worden en kan tot borststuwing leiden. Schelpen zijn ook niet aanbevolen als je kloofjes hebt, want dan moeten je tepels droog blijven! Voor vrouwen met heel gevoelige borstpunten bieden schelpen het voordeel dat ze direct contact tussen de tepel en de beha of pad vermijden. Schelpen zijn ook geschikt voor vrouwen met weinig gevormde of platte borstpunten. Ze helpen namelijk om meer vorm te geven. In dat geval draag je ze best aan het einde van de zwangerschap. Vraag advies aan je gynaecoloog.

 • Siliconen tepelhoedjes

Deze kunsttepels (doorgaans in silicone) kunnen je baby helpen als er moeilijkheden zijn om op natuurlijke wijze te zuigen aan de borst. Ze bieden ook bescherming voor ultragevoelige borstpunten. Er zijn echter ook bedenkingen bij het gebruik ervan. Tepelhoedjes verminderen inderdaad de pijn als je kloofjes hebt. Maar als baby de smaak van dit hulpmiddel te pakken krijgt, bestaat de kans dat je kindje niet meer gewoon aan de borst wilt, met alle gevolgen van dien voor de zuigkwaliteit (en dus voeding). Gebruik tepelhoedjes alleen indien nodig.

 • Gemakkelijke kleding

Ook als je borstvoeding geeft, kan je leuk gekleed zijn! Je hoeft je favoriete topjes daarom niet links laten liggen (als je grotere boezem er nog in past!). In het begin kan je gebruikmaken van praktische T-shirts die open kunnen vooraan. Daarna kan je gaan voor bloesjes met knoopjes (handig om borstvoeding te geven buitenshuis zonder je buik te moeten tonen). Geef in het algemeen de voorkeur aan comfortabele, zachte kleding die gemakkelijk te wassen is.

Weetje:

 • Er bestaan vochtinbrengende crèmes met een kalmerend effect voor gevoelige borsten. Vraag advies aan je apotheker. Het is mogelijk dat je baby niet houdt van de geur en smaak van deze crème. Veeg je tepels dus af met een vochtig watje net voor de drinkbeurt.
 • Borstvoedingsdoekjes maken je tepels in alle zachtheid schoon. Handig wanneer je de handen vol hebt met je baby. Anders gebruik je best gewoon water.

Laila, moeder van Eva (4 maanden oud):
"Ik ben sinds een week weer aan het werk na mijn zwangerschapsverlof en ben begonnen met flesvoeding voor mijn baby. Alleen 's ochtends en 's avonds geef ik nog borstvoeding. De eerste opdracht die mijn baas me gaf was het onderhandelen over een groot contract met een van onze leveranciers. Ik begon een sterke monoloog, staand voor een team dat volledig uit mannen bestond en probeerde mijn rol als bikkelharde onderhandelaar weer op te pakken - dat was tenslotte mijn reputatie. Plotseling voelde ik melk druppelen en ik zag helemaal voor me hoe er een lelijke vlek zou verschijnen op mijn nette blouse! Hoog tijd voor een korte pauze om snel mijn zoogkompressen te vervangen! Gelukkig had niemand het gemerkt en heb ik daarna de onderhandelingen succesvol kunnen afronden. Ik ben nog steeds blij dat ik extra zoogkompressen in mijn handtas had zitten. Wat een opluchting!"

Nestle Baby&Me Club - Cardparagraph NL
Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Een complete ervaring van zwangerschap tot 3 jaar: praktische hulpmiddelen, kortingen en persoonlijk advies!

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.