0 - 4 maanden
Artikel
Add this post to favorites

Je baby heeft last van een verstoorde transit

Al een paar dagen is de ontlasting van mijn baby niet zo regelmatig meer. Is dat normaal of moet ik mij zorgen maken?

Bart, vader van Lotte (7 maanden) 
"Toen ik mijn dochter onlangs een schone luier wilde geven, was ik helemaal verbaasd: voor het eerst waren het kleine "konijnenkeuteltjes" in plaats van haar normale dunnere ontlasting! Mijn vrouw stelde me gerust en vertelde dat Lotte een beetje last had van verstopping. Ze had haar voeding al aangepast om het probleem te verhelpen. Ik voel me een stuk beter nu ik weet dat alles onder controle is!"

Heeft mijn baby last van constipatie?

De vraag kan misschien wat vreemd lijken, want we weten allemaal wat ‘verstopt' betekent: minder ontlasting of zelfs helemaal geen ontlasting meer. Harde, droge (keutels) of moeilijke ontlasting wijst echter ook op een verstoorde darmtransit. 

Een kind tot 18 maanden wordt als verstopt beschouwd als het niet minstens één ontlasting per dag (borstvoeding) of drie per week (flesvoeding) heeft. 
In het overgrote deel van de gevallen wordt deze stoornis als ‘functioneel’ bestempeld, m.a.w. niet het gevolg van een ziekte. Constipatie is doorgaans niet ernstig en komt vrij vaak voor bij kleintjes van 0 tot 36 maanden. De aandoening kan dan ook binnen een paar dagen of weken behandeld worden.  

Mogelijke oorzaken van constipatie

 • Je geeft je kind borstvoeding en je hebt jouw voeding veranderd. Je hebt bijvoorbeeld meer geraffineerd zetmeel gegeten zoals wit brood (je hebt honger en dat is normaal!) in plaats van volkorengranen en ander volkorenbrood, dat rijk is aan vezels voor een goede transit. 
 • Je baby heeft diarree gehad: dan is het niet abnormaal dat hij geconstipeerd is achteraf. 
 • Je hebt het werk hervat en je kleine kapoen gaat nu naar een onthaalmoeder of kinderdagverblijf. ‘s Ochtends is het een echte race tegen de klok! Sinds er verandering is gekomen in zijn levensritme en zijn gewoontes, eet jouw baby minder goed en is hij chagrijniger (wat ook niet helpt bij jouw getimede organisatie). En daardoor kan zijn transit verstoord worden. 
 • Je baby begint zijn voedingspakket uit te breiden … en ook de problemen met constipatie steken de kop op! Dit is niet systematisch het geval en is normaal in deze fase. Door vaste voeding in te voeren, moet het spijsverteringssysteem meer werken en bij sommige kinderen pruttelt de 'machine' in het begin wat tegen! 
 • Je lieveling wordt groter en je wil, of jouw omgeving zet je daartoe aan, starten met het leren zindelijk worden. Deze essentiële fase kan, als ze te vroeg wordt opgelegd, een blokkade veroorzaken. Als dat zo is, dan wordt deze nieuwe fase met een paar weken of maanden uitgesteld. Doelstelling: overdag geen luier meer dragen als je kind naar de kleuterschool gaat! 

Remedies tegen constipatie

 • Tijdens de borstvoeding: eet evenwichtig en gevarieerd en geef daarbij de voorkeur aan fruit, groenten en volkorengranen als bron van vezels. En drink minstens 1,5 liter water per dag voor een goede hydratatie. 
 • Voeding via het flesje of, voor baby’s die borstvoeding krijgen, tijdens de periode waarin borstvoeding wordt afgebouwd: gebruik voor één flesje op twee voor de helft mineraalwater dat rijk is aan magnesium. Geef je baby regelmatig overdag een flesje water te drinken voor een goede hydratatie. Tips die je moet volgen tot hij 36 maanden oud is en indien nodig ook daarna nog! 
 • Spenen: door kindergranen en puree in te voeren, is het mogelijk dat de voeding van je baby onvoldoende water bevat. Maak er een gewoonte van om tussen de maaltijden door een flesje water te geven. Ook doeltreffend om constipatie te beperken: vermijd gedurende een aantal dagen rijst, bananen en wortelen. En voer daarentegen (als je baby dat wil!) de hoeveelhuid ander fruit en groenten op. Dit is de kans om zijn smaakpapillen te verrassen! 
 • En een kleine glycerinezetpil om het proces te versnellen? We kunnen het niet genoeg herhalen dat je eerst het advies van je arts moet inwinnen voordat je zelf geneesmiddelen gaat toedienen … x

Wanneer moet je een arts raadplegen?

 • Je kind heeft minder dan twee keer per week ontlasting gehad. 
 • Hij verliest gewicht. 
 • Hij heeft pijn als hij zijn behoefte doet. Maak je niet al te veel zorgen, met eenvoudige en doeltreffende behandelingen verloopt zijn transit binnen de kortste keren weer vlot! 

Voeding is het belangrijkste middel om constipatie te bestrijden, voordat je overschakelt op geneesmiddelen. En vergeet ook niet dat sommige kinderen (net zoals wij volwassenen!) van nature meer aanleg hebben voor constipatie dan anderen zonder dat dit gevolgen heeft voor hun gezondheid. 

Bart, vader van Lotte (7 maanden)
"Toen ik mijn dochter laatst een schone luier wilde geven, was ik helemaal verbaasd: voor het eerst waren het kleine "konijnenkeuteltjes" in plaats van haar normale dunnere ontlasting! Mijn vrouw stelde me gerust en vertelde dat Lotte een beetje last had van obstipatie. Ze had haar voeding al aangepast om het probleem te verhelpen. Ik voel me een stuk beter nu ik weet dat alles onder controle is!"

Nestle Baby&Me Club - Cardparagraph NL
Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Een complete ervaring van zwangerschap tot 3 jaar: praktische hulpmiddelen, kortingen en persoonlijk advies!

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.