Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nog geen lid? Registreer hier
Zoeken

Deel dit Artikel
X
buikpijn_baby

Je baby heeft last van een verstoorde transit

 

Al een paar dagen is de ontlasting van mijn baby niet zo regelmatig meer. Is dat normaal of moet ik mij zorgen maken?

Donderdag, 10 december, 2015 - 13:05

Heeft mijn baby last van constipatie?

De vraag kan misschien wat vreemd lijken, want we weten allemaal wat ‘verstopt' betekent: minder ontlasting of zelfs helemaal geen ontlasting meer.. Harde, droge (keutels) of moeilijke ontlasting wijst echter ook op een verstoorde darmtransit.
 
Een kind tot 18 maanden wordt als verstopt beschouwd als het niet minstens één ontlasting per dag (borstvoeding) of drie per week (flesvoeding) heeft.
 
In het overgrote deel van de gevallen wordt deze stoornis als ‘functioneel’ bestempeld, m.a.w. niet het gevolg van een ziekte. Constipatie is doorgaans niet ernstig en komt vrij vaak voor bij kleintjes van 0 tot 36 maanden. De aandoening kan dan ook binnen een paar dagen of weken behandeld worden.

Mogelijke oorzaken van constipatie

 • Je geeft je kind borstvoeding en je hebt jouw voeding veranderd. Je hebt bijvoorbeeld meer geraffineerd zetmeel gegeten zoals wit brood (je hebt honger en dat is normaal!) in plaats van volkorengranen en ander volkorenboord, dat rijk is aan vezels voor een goede transit.
 • Je baby heeft diarree gehad: dan is het niet abnormaal dat hij geconstipeerd is achteraf.
 • Je hebt het werk hervat en je kleine kapoen gaat nu naar een onthaalmoeder of kinderdagverblijf. ‘s Ochtens is het een echte race tegen de klok! Sinds er verandering is gekomen in zijn levensritme en zijn gewoontes, eet jouw baby minder goed en is hij chagrijniger (wat ook niet helpt bij jouw getimede organisatie). En daardoor kan zijn transit verstoord worden.
 • Je baby begint zijn voedingspakket uit te breiden … en ook de problemen met constipatie steken de kop op! Dit is niet systematisch het geval, en is normaal in deze fase. Door vaste voeding in te voeren, moet het spijsverteringssysteem meer werken en bij sommige kinderen pruttelt de 'machine' in het begin wat tegen!
 • Je lieveling wordt groter en je wil, of jouw omgeving zet je daar toe aan, starten met het leren zindelijk worden. Deze essentiële fase kan, als ze te vroeg wordt opgelegd, een blokkage veroorzaken. Als dat zo is, dan wordt deze nieuwe fase met een paar weken of maanden uitgesteld. Doelstelling: overdag geen luier meer dragen als je kind naar de kleuterschool gaat!

Remedies tegen constipatie

 • Tijdens de borstvoeding: eet evenwichtig en gevarieerd en geef daarbij de voorkeur aan fruit, groenten en volkorengranen als bron van vezels. En drink minstens 1,5 liter water per dag voor een goede hydratatie.
 • Voeding via het flesje of, voor baby’s die borstvoeding krijgen, tijdens de periode waarin borstvoeding wordt afgebouwd: gebruik voor één flesje op twee voor de helft mineraalwater dat rijk is aan magnesium; geef je baby regelmatig overdag een flesje water te drinken voor een goede hydratatie. Tips die je moet opvolgen tot hij 36 maanden oud is en indien nodig ook daarna nog!
 • Spenen: door kindergranen en puree in te voeren, is het mogelijk dat de voeding van je baby onvoldoende water bevat. Maak er een gewoonte van om tussen de maaltijden door een flesje water te geven. Ook doeltreffend om constipatie te beperken: vermijd gedurende een aantal dagen rijst, bananen en wortelen. En voer daarentegen (als je baby dat wil !) de hoeveelhuid ander fruit en groenten op. Dit is de kans om zijn smaakpapillen te verrassen!
 • En een kleine glycerinezetpil om het proces te versnellen? We kunnen het niet genoeg herhalen dat je eerst het advies van je arts moet inwinnen voordat je zelf geneesmiddelen gaat toedienen …

Wanneer moet je een arts raadplegen?

 • Je kind heeft minder dan twee keer per week ontlasting gehad.
 • Hij verliest gewicht.
 • Hij heeft pijn als hij zijn behoefte doet.

Maak u niet al te veel zorgen, met eenvoudige en doeltreffende behandelingen verloopt zijn transit binnen de kortste keren weer vlot!
 
Voeding is het belangrijkste middel om constipatie te bestrijden, voordat je overschakelt op geneesmiddelen. En vergeet ook niet dat sommige kinderen (net zoals wij volwassenen!) van nature meer aanleg hebben voor constipatie dan anderen, zonder dat dit gevolgen heeft voor hun gezondheid.

Bart, vader van Lotte (7 maanden)
"Toen ik mijn dochter laatst een schone luier wilde geven, was ik helemaal verbaasd: voor het eerst waren het kleine "konijnenkeuteltjes" in plaats van haar normale dunnere ontlasting! Mijn vrouw stelde me gerust en vertelde dat Lotte een beetje last had van obstipatie. Ze had haar voeding al aangepast om het probleem te verhelpen. Ik voel me een stuk beter nu ik weet dat alles onder controle is!"

Lees meer

Word lid van de Nestlé Baby Club

Ontdek nieuwe recepten , probeer gratis producten uit en maak gebruik van praktische tools.

 • Ontvang producten en samples
 • Bespaar op je aankopen !
 • Bénéficiez d'outils interactifs pratiquesGeniet van handige interactieve tools
 • Profitez de menus et de recettesProfitez de menus et de recettes
Gerelateerd
Zoeken

Nog steeds niet gevonden waar
je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.

Log je hier in

Log je in en beleef het avontuur met Nestlé Baby & me