Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nog geen lid? Registreer hier
Zoeken
Deel dit Artikel
X
baby

Wat zijn de verschillende soorten bevallingen ?

 

Een baby baren is een natuurlijke handeling. Maar er zijn veel bevallingen in mijn omgeving die niet zijn verlopen zoals gepland! De baby in een stuitligging en te smalle bekken... dan wordt het een keizersnede. Wat kan ik verwachten?

Donderdag, 10 december, 2015 - 13:05

Je krijgt tijdens de voorbereidingen op de bevalling, uitleg over de verschillende soorten bevallingen. Je bent dus voorbereid op elke mogelijkheid! De vaginale bevalling of de bevalling via keizersnede: heb vertrouwen want alles zal goed verlopen.

De vaginale bevalling

In 97% van de gevallen ligt de baby met zijn hoofdje naar beneden en is hij volledig ingedaald. De bevalling verloopt volgens de fundamentele stadia: de weeën, het breken van de vliezen, de ontsluiting en de uitdrijvingsfase... Bij een stuitligging kan de arts een vaginale bevalling overwegen als deze zonder gevaar is, maar normaal gesproken wordt er een

keizersnede uitgevoerd.

In sommige gevallen kan de bevalling worden opgewekt: wanneer de gezondheid van de moeder en/of baby op het spel staan, als de geboorte te lang duurt, wanneer de zwangerschapsduur wordt overschreden... of als de moeder en/of het medisch team beslist dat de bevalling om gemaksredenen, op een vooraf bepaalde datum zal plaatsvinden. De vrouw krijgt dan per injectie een medicijn toegediend die de weeën opwekken of versterken.

De keizersnede

Dit is een ander type kunstmatig opgewekte bevalling. De keizersnede kan om meerdere redenen worden ingepland: stuitligging van het kindje, te grote baby, te smalle bekken, gezondheidsproblemen voor de moeder (een hoge bloeddruk, diabetes), dreigend zuurstofgebrek van de baby... Men kan voor een keizersnede kiezen tijdens een vooraf geplande vaginale bevalling, als de baby nog niet is ingedaald, als de baarmoederhals niet verweekt is of als er een zuurstofgebrek dreigt.

De keizersnede wordt noodzakelijkerwijze uitgevoerd in een operatiekamer, omdat het een chirurgische ingreep betreft. Er wordt een dwarse snede gemaakt in de buikwand en baarmoeder (in slechts tien minuten) om de baby ter wereld te brengen. Het wordt uitgevoerd onder epidurale verdoving, of in sommige gevallen onder algehele verdoving. De aanwezigheid van de vader is tijdens een keizersnede, niet altijd toegestaan.

In België is het uitvoeren van een keizersnede de afgelopen jaren sterk toegenomen. Ze betreffen vandaag ongeveer 20% van de geboorten, tegenover 11% in de jaren '90. Maar de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om de 15% van de bevallingen niet te overschrijden: dit zou eerder een negatief dan positief impact hebben met betrekking tot de risico's van deze operatie.

Alhoewel de geboorte "minder pijnlijk" is voor mama, kunnen de risico's die gepaard gaan met een bevalling via keizersnede hoger zijn (infectueuze complicaties, flebitis, longembolie ...). Zonder rekening te houden met de vermoeidheid en postnatale buikpijn.

De bijzondere gevallen

Als je in verwachting bent van een tweeling zal de bevalling meestal iets eerder plaatsvinden, tussen een zwangerschapsduur van 37 en 38 weken. Afhankelijk van de positie van de baby, zal het medisch team kiezen voor een vaginale bevalling of een keizersnede. Er wordt in gemiddeld de helft van de gevallen gekozen voor een keizersnede om eventuele complicaties te voorkomen.

Lees meer

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Gemoedsrust voor ouders is maar één klik verwijderd

  • Opleidingsprogramma, artikels en recepten
  • Praktische interactieve tools
  • Informatie per leeftijd
  • Exclusieve cadeaus
  • Kortingsbonnen en staaltjes
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven
  • Consumentendienst
Gerelateerd
Zoeken

Nog steeds niet gevonden waar
je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.

Log je hier in

Log je in en beleef het avontuur met Nestlé Baby & me