Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Is mijn baby allergisch voor koemelk?

Nadat mijn baby zijn flesje melk of zijn portie melkproducten heeft gekregen, voelt hij zich slecht. Er wordt gedacht aan een allergie voor koemelk en ik zou daar graag wat meer over te weten komen. Bestaan daar oplossingen voor?

4 mins lezen Oct 5, 2021

Een allergie voor koemelk, maar welke allergie?

Koemelk kan aan de oorsprong liggen van een allergie, een allergie voor koemelkeiwitten (waardoor het immuunsysteem een verdedigingsreactie gaat vertonen) of een intolerantie, de intolerantie voor melksuiker, ook wel lactose-intolerantie genoemd (doordat er onvoldoende lactase wordt afgescheiden, het enzym dat de lactose verteert, in de darmen). 
Allergie voor koemelkeiwitten is in tien jaar tijd verdubbeld (er zijn meerdere oorzaken en volgens de specialisten is de lijst momenteel nog vrij onduidelijk). Deze allergie vertegenwoordigt 13% van de voedselallergieën bij kinderen. En treft ongeveer 3% van de zuigelingen jonger dan twee jaar. In meer dan 80% van de gevallen verdwijnt de allergie rond de leeftijd van één of twee jaar, zodra deze producten volledig van het menu worden geschrapt. Bij 20% van de getroffen kinderen verdwijnt de allergie echter niet. Als je hummeltje allergisch blijkt te zijn, dan kan de volgende informatie nuttig voor je zijn. 

Een moeilijke diagnose …

Hoe herken je dit type allergie? Niet zo evident, want er zijn heel wat tekenen die doen denken aan andere aandoeningen. 
De drie grote typen symptomen van een allergie voor koemelkeiwitten zijn: 

 •  Huid: netelroos, eczeem, een rood of bleek gezicht, oedeem. 
 • Spijsvertering: oprispingen, braken, verstopping, chronische diarree (bij zuigelingen), buikpijn (bij kleine kinderen). 
 • Ademhaling (20 tot 30% van de gevallen): piepende hoest, astma, ademhalingsmoeilijkheden. Veel zeldzamer, en dat is maar goed ook, is een anafylactische shock (ernstige verstoring van de bloedsomloop in combinatie met een plotse daling van de bloeddruk) waarbij dringend een ziekenhuisopname vereist is. 

De tekenen van lactose-intolerantie zijn: acute en hinderlijke diarree, opgezette buik, maagkrampen, winderigheid, braken. 

Om de vermoedens van de arts of kinderarts te bevestigen, moet een specialist een volledig allergieonderzoek uitvoeren. Hij zal huidtesten (onmiddellijke reacties) uitvoeren en/of eventueel gebruikmaken van een lapjesproef of een provocatietest om symptomen tijdens de vertering aan het licht te brengen en de gegevens te koppelen aan de gegevens uit de bloedafname. 

In mijn familie zijn er personen met een allergie. Speelt dat een rol?

Een ouder of broer of zus kan allergisch zijn voor koemelk, maar dat wil niet noodzakelijkerwijs zeggen dat het kind dat ook is. We stellen echter wel vast dat er voedselallergieën voorkomen in families die al andere soorten allergieën vertonen. 

Welke voeding is dan goed?

De diagnose is bevestigd: het is een allergie of intolerantie voor koemelk. Je kind kan alleen maar genezen als het dit product volledig vermijdt en je vraagt je dan ook af hoe je kind zal kunnen eten en een gevarieerd voedselpakket samenstellen. Uiteraard volg je de tips van je kinderarts of arts, maar hier zijn nog een aantal pistes: 

 •  Als je hem flesvoeding geeft, dan wordt deze vervangen door een hypoallergene melk (eiwithydrolysaat) bestemd voor zuigelingen, dé klassieke vervanging van koemelk. Deze aangepaste melk is even voedzaam als de vorige melk van je baby en draagt even doeltreffend bij aan zijn groei! Als je borstvoeding geeft, moet je zelf alle melkproducten uit je voeding weren, want een deel van de koemelkeiwitten gaat over in de moedermelk. 
 • Ten tweede ontcijfer je alle etiketten om het minste spoor van koemelkeiwitten te ontdekken in de levensmiddelen voor dagelijkse consumptie. De meest bekende benamingen: melkpoeder, caseïne, caseïnaat, lactoglobuline, lactalbumine, lactoserum... (onvolledige lijst). Let goed op! 

En sojamelk? Kind en Gezin raadt aan om geen soja te geven aan kinderen jonger dan 3 jaar. Ook al maakt de allergie voor koemelk het er niet gemakkelijker op om je baby te voeden, je allergoloog en kinderarts zullen je tijdens de hele voedingsontwikkeling van je baby bijstaan. 

De antilichamen in de moedermelk vormen de beste preventie tegen voedselallergieën. Voor een optimaal beschermend effect geef je best minstens zes maanden borstvoeding.

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.