Arrow backLanguage
0 - 4 maanden
Article
Add this post to favorites

Wat kan ik het beste eten als ik borstvoeding geef?

Ik heb de neiging om "voor twee te eten", kolen te vermijden en veel melk te drinken. Ben ik goed bezig of zit ik ernaast? Ik heb raad nodig om een onderscheid te maken tussen algemene beweringen en echte aanbevelingen over voeding.

4 mins lezen Oct 5, 2021

Als je borstvoedinggeeft, zal je ongetwijfeld te horen krijgen "dat je uien en look moet vermijden om je melk geen slechte smaak te geven" of erger nog "dat je bier moet drinken om de melkproductie op peil te houden". Dergelijke beweringen zijn totaal absurd. De melkproductie is in de eerste plaats afhankelijk van de manier waarop je baby zuigt. De voedingsmiddelen die je eet zullen het aroma van je melk licht beïnvloeden, zodat de smaak van je kindje geleidelijk uitgebreid wordt! 
Je hoeft dus geen diëtiste te zijn om gezond te eten wanneer je borstvoeding geeft. Vertrouw op je gezond verstand. Concreet betekent dit dat je gevarieerd moet eten, met fruit en groenten, vlees en vis, zetmeelhoudende producten en melk en melkproducten. Vergeet ook je dagelijkse dosis vetten niet. Vermijd alcohol. Wat moet je onthouden? 

Evenwicht = variatie!

Je hoeft niet dubbel zoveel te eten omdat je borstvoeding geeft! Eet gewoon voldoende en sta jezelf af en toe een extraatje toe, zonder je blind te staren op je gewicht. De energie die je verbruikt door borstvoeding zal je helpen om geleidelijk aan gewicht te verliezen, zonder dieet. Voorzie voldoende van de volgende voedingsmiddelen: 

 • Groenten en fruit bij elke maaltijd, vitaminen en mineralen voor een evenwichtige voeding, zetmeelhoudende producten, zoals pasta, rijst, volkorenbrood, peulvruchten of graanproducten voor langdurige energie. 
 • Voorzie bij elke maaltijd eiwitten. 2 porties vlees, vis of eieren/dag. 
 • 3 tot 4 porties kaas/dag, melk, yoghurt, plattekaas voor het calciumgehalte, dat is goed voor je botten. Eet vetstoffen van verschillende oorsprong (boter, olijfolie, koolzaadolie, notenolie, enz.) met omega 3 en omega 6, deze stoffen zijn essentieel voor de neurologische ontwikkeling van je baby. 
 • Eet af en toe droog fruit (zoals vijgen), amandelen, noten ... die bevatten veel magnesium. 
 • Drink elke dag minstens 1,5 liter water. Eet een vieruurtje om te voorkomen dat je chips of brood gaat eten rond 18 uur. Deze snack bestaat idealiter uit een melkproduct voor calcium, een graanproduct voor langdurige energie, een stuk fruit voor vezels en vitaminen en een drankje voor hydratatie! 

Enkele voorbeelden?

 • Muesli + 1 vruchtenmoes + 1 yoghurt natuur + 1 kopje thee 
 • 2 sneetjes volkorenbrood + 1 portie kaas + 1 appelsien + 1 kop cafeïnevrije koffie 
 • 2 petit-beurres + 2 schijven ananas + 1 grote kop thee met melk. 

Tips & trucs

 • Zet een groot glas water voor jezelf klaar bij elke drinkbeurt van je baby. 
 • Het is belangrijk dat je voldoende vitamines en mineralen krijgt. Eet elke dag fruit en groenten. 
 • Neem eventueel supplementen met vitaminen, mineralen en sporenelementen tijdens de periode waarin je borstvoeding geeft om te voldoen aan de grotere behoefte. Vraag advies aan je arts. 

En voor een goede melkproductie?

Als je baby goed drinkt en je borsten telkens volledig leeggedronken worden, zal je melkproductie optimaal zijn. Neem ook voldoende rust tussen twee drinkbeurten door en vertrouw op je baby en jezelf. Drink voldoende, liefst water of kruidenthee, bijvoorbeeld van ijzerkruid, venkel of anijs, die komen de melkproductie ten goede. 

Te vermijden voor je baby ...

Vermijd in de eerste plaats alcohol, want die komt direct in je melk terecht en kan de ontwikkeling van je baby verstoren. Onthoud je van alcohol tijdens de hele periode waarin je borstvoeding geeft. Heb je een glaasje champagne gedronken om de geboorte te vieren? Geen paniek, wacht enkele uurtjes voor je je baby voedt. Drink stimulerende dranken zoals koffie en thee met mate. 
Wees bijzonder voorzichtig met geneesmiddelen, vooral met hoestsiroop, corticoïden en bepaalde antibiotica. Raadpleeg altijd de bijsluiter. Als je borstvoeding geeft, kan je best vermijden om op eigen houtje geneesmiddelen in te nemen. Vraag advies aan je gynaecoloog, kinderarts of behandelende arts! 

Astrid, moeder van Fenna (2 maanden) en Sophie (4 jaar) 
“Dit is echt een handige truc: Bij mijn eerste kindje had ik het zo druk met haar voedingen plannen dat mijn eigen voeding erbij inschoot! Dus bij de volgende heb ik steeds voor twee weken de menu's vooruit gepland en de vriezer en de koelkast volgestopt met gezonde, lekkere dingen!”

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.