Arrow backLanguage
0 - 4 maanden
Article
Add this post to favorites

De maaltijden van mijn baby

Het is zover, mijn baby wordt een grote jongen en krijgt vier maaltijden per dag. Hij ontdekt talloze nieuwe smaken en zijn ontwikkeling verloopt snel. Hoe kan ik er zeker van zijn dat zijn maaltijden aan zijn behoeften voldoen?

4 mins lezen Oct 5, 2021

Jouw baby groeit van dag tot dag en ontdekt de wereld om hem heen. Hij is nieuwsgierig naar alles en onvermoeibaar. Deze ontwikkeling, die reden is tot vreugde voor zijn omgeving, blijkt bijzonder "energieverslindend". Jouw baby is in volle groei, zijn geboortegewicht wordt ongeveer verviervoudigd tijdens de eerste drie jaar van zijn leven. Zijn maaltijden zijn de noodzakelijke brandstof voor zijn zintuiglijke en psychomotorische ontwikkeling. Baby mag aan tafel! 

Hoe lang mag je borstvoeding geven?

Eén maand, drie maanden, zes maanden of meer? De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) beveelt aan om pasgeborenen de eerste zes maanden uitsluitend te voeden met moedermelk zonder toevoeging van andere vloeistoffen of voedingsmiddelen.

Boordevol energie bij het opstaan

Jij bent 's morgens vroeg nog moe, maar jouw baby komt, tot jouw grote verbazing, moeiteloos op gang! Dit is vanzelfsprekend want hij moet nog zoveel dingen ontdekken. Omdat hij energie verbruikt, heeft hij het ook nodig. Het ontbijt is een maaltijd die de ontwikkeling van jouw baby ondersteunt en hem helpt om de dag goed te beginnen. Hij heeft het immers druk met het bestuderen van de kleine mieren die langs het raam lopen, het zorgvuldig kapotscheuren van jouw administratief papierwerk, het ondersteboven lezen van zijn boeken, het gulzig knabbelen op Sophie de giraf... Om dit te kunnen doen, heeft de baby een melkproduct met calcium en een graanproduct nodig. Het is een echte magische formule! 

's Middags is het tijd om nieuwe smaken te ontdekken

Na al deze leuke avonturen is je baby klaar om nieuwe culinaire ontdekkingen te doen. De baby voelt zich tijdens het avondeten meestal opperbest en daarom is dit het meest geschikte moment om hem nieuwe smaken te leren ontdekken. Op het menu: groenten (gepureerd, gezeefd, geprakt of in kleine stukjes, afhankelijk van zijn leeftijd), vlees of vis in een aangepaste hoeveelheid, melk en melkproducten (melkdessertje dat geschikt is voor zijn leeftijd en/of fruit (gepureerd, gekookt en gemengd, rauw geprakt of geraspt. Je hebt een brede keuze die je kan aanpassen aan de leeftijd van jouw kleine lekkerbek). Het middageten is een belangrijk moment waarop jij en de baby met elkaar communiceren. Jij bent alleen met jouw baby (de rest van het gezin is op school of op het werk), wat een voorrecht om dit gastronomische moment samen met hem te delen! 

Het vieruurtje is een must

Je baby heeft een dutje gedaan en is klaar om te spelen, huppelen en rond te rennen! Maar hij moet eerst op krachten komen om de eerste te zijn bij de glijbaan. Zijn vieruurtje is samengesteld uit een melkproduct om aan zijn belangrijke behoeften aan calcium te kunnen voldoen (moeder- of zuigelingenmelk dat geschikt is voor zijn leeftijd, Mini Nature...), een graanproduct (babygranen, babykoekjes, stukje brood...) dat voorziet in complexe koolhydraten, oftewel de brandstof voor al zijn lichamelijke inspanning en een stuk fruit, bron van vitaminen en vezels die bijdragen aan een goede stoelgang. 

Als jouw kind het vieruurtje mist, raden wij aan om het avondeten eerder te geven. Als hij op een later tijdstip een vieruurtje heeft gekregen, zal hij tijdens het avondeten ongetwijfeld minder eetlust hebben. 

Een goede avondmaaltijd zorgt voor een goede nachtrust

Aan het eind van deze drukke dag en na een heerlijk warm badje met zijn eendjes en visjes komt de ontlading en neemt de vermoeidheid van jouw baby toe. Om hem te helpen ontspannen, kan je hem een geschikt avondmaal geven dat een goede nachtrust bevordert. Soep of puree op basis van groenten en zetmeelrijke producten (babygranen, aardappelpuree, kleine pasta die goed gaar is, fijn griesmeel...), die zorgen voor langdurige energie die nodig is voor een een goede nachtrust! Geef hem vervolgens een melkproduct dat geschikt is voor zijn leeftijd en een stukje fruit en klaar is kees. De ideale afsluiter voor een goed gevulde dag met spelletjes, ontdekkingen en veel lekkers. 

En omdat je goede eetgewoonten al op een jonge leeftijd kan aanleren, vermijd je zo veel suikerhoudende dranken (zoals frisdrank), die geen enkele voedingswaarde hebben, snoep en chocoladerepen, te zoete en te vette snacks zoals gevulde broodjes of gebak. Daar is hij nog te jong voor!

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.