Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nog geen lid? Registreer hier
Zoeken

Deel dit Artikel
X
Hapjes

De maaltijden van mijn baby

 

Het is zover, mijn baby wordt een grote jongen en krijgt vier maaltijden per dag. Hij ontdekt talloze nieuwe smaken en zijn ontwikkeling verloopt spoedig. Hoe kan ik er zeker van zijn dat zijn maaltijden aan zijn behoeften voldoen?

Donderdag, 10 december, 2015 - 13:05

Jouw baby groeit van dag tot dag en ontdekt de wereld om hem heen. Hij is nieuwsgierig naar alles en onvermoeibaar. Deze ontwikkeling, die reden is tot vreugde voor zijn omgeving, blijkt bijzonder "energieverslindend" . Jouw baby is in volle groei, zijn geboortegewicht wordt ongeveer met vier vermenigvuldigd tijdens de eerste drie jaar van zijn leven. Zijn maaltijden zijn de noodzakelijke brandstof voor zijn zintuiglijke en psychomotorische ontwikkeling. Baby mag aan tafel!

Hoe lang mag je borstvoeding geven?

Eén maand, drie maanden, zes maanden of meer? De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) beveelt aan om pasgeborenen de eerste zes maanden uitsluitend te voeden met moedermelk, zonder toevoeging van andere vloeistoffen of voedingsmiddelen.

Boordevol energie bij het opstaan

Jij bent 's morgens vroeg nog moe maar jouw baby komt, tot jouw grote verbazing, moeiteloos op gang! Dit is vanzelfsprekend want hij moet nog zoveel dingen ontdekken. Omdat hij energie verbruikt, heeft hij het ook nodig. Het ontbijt is een maaltijd die de ontwikkeling van jouw baby ondersteunt en hem helpt om de dag goed te beginnen. Hij heeft het immers druk met het bestuderen van de kleine mieren die langs het raam lopen, het zorgvuldig kapot scheuren van jouw administratief papierwerk, het ondersteboven lezen van zijn boeken, het gulzig knabbelen op Sophie de giraf... Om dit te kunnen doen, heeft de baby een zuivelproduct dat calcium bevat en een graanproduct, nodig. Het is een echte magische formule!

's Middags is het tijd om nieuwe smaken te ontdekken

Na al deze leuke avonturen, is je baby klaar om nieuwe culinaire ontdekkingen te doen. De baby voelt zich tijdens het avondeten meestal opperbest en daarom is dit het meest geschikte moment om hem nieuwe smaken te leren ontdekken.
Op het menu: groenten (gepureerd, gezeefd, geprakt of in kleine stukjes, afhankelijk van zijn leeftijd), vlees of vis in een aangepaste hoeveelheid, zuivel (zuiveltoetje dat geschikt is voor zijn leeftijd en/of fruit (gepureerd, gekookt en gemengd, rauw geprakt of geraspt. Je hebt een brede keuze die je kunt aanpassen aan de leeftijd van jouw kleine lekkerbek).
Het middageten is een belangrijk moment waarin jij en de baby met elkaar communiceren.
Jij bent alleen met jouw baby (de rest van het gezin is op school of op het werk), wat een voorrecht om dit gastronomisch moment samen met hem te delen!

Het vieruurtje is een must

Je baby heeft een dutje gedaan en is klaar om te spelen, huppelen en rond te rennen! Maar hij moet eerst op kracht komen om de eerste te zijn bij de glijbaan. Zijn vieruurtje is samengesteld uit een zuivelproduct om aan zijn belangrijke behoeften aan calcium te kunnen voldoen (moeder- of zuigelingenmelk dat geschikt is voor zijn leeftijd, Mini Nature...), een graanproduct (babygranen, babykoekjes, stukje brood... ) dat voorziet in complexe koolhydraten, oftewel de brandstof voor al zijn lichamelijke inspanning en een vrucht, bron van vitaminen en vezels die bijdragen aan een goede stoelgang.

Als jouw kind het vieruurtje mist, raden wij aan om het avondeten eerder te geven. Als hij op een later tijdstip een vieruurtje heeft gekregen, zal hij tijdens het avondeten ongetwijfeld minder eetlust hebben.

Een goede avondmaaltijd zorgt voor een goede nachtrust

Aan het eind van deze drukke dag en na een heerlijk warm badje met zijn eendjes en visjes, komt de ontlading en neemt de vermoeidheid van jouw baby toe.
Om hem te helpen ontspannen, kun je hem een geschikt avondmaal geven dat een goede nachtrust bevordert. Een soep of puree op basis van groenten en zetmeelrijke producten (babygranen, aardappelpuree, kleine pasta die goed gaar is, fijne griesmeel...), die zorgen voor een langdurige energie die nodig is voor een goede nachtrust! Geef hem vervolgens een zuivelproduct dat geschikt is voor zijn leeftijd en een stukje fruit, en klaar is kees. De ideale afsluiter voor een goed gevulde dag, met spelletjes, ontdekkingen, en veel lekkers. 

En omdat je goede eetgewoonten al op een jonge leeftijd kunt aanleren, vermijd je zo veel suikerhoudende dranken (zoals frisdrank) die geen enkele voedingswaarde hebben, snoep en chocoladerepen, te zoete en te vette snacks zoals gevulde broodjes of gebak. Daar is hij nog te jong voor!

Lees meer

Word lid van de Nestlé Baby Club

Ontdek nieuwe recepten , probeer gratis producten uit en maak gebruik van praktische tools.

  • Ontvang producten en samples
  • Faites des économiesBespaar op je aankopen !
  • Bénéficiez d'outils interactifs pratiquesGeniet van handige interactieve tools
  • Profitez de menus et de recettesProfitez de menus et de recettes
Gerelateerd
Zoeken

Nog steeds niet gevonden waar
je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.

Log je hier in

Log je in en beleef het avontuur met Nestlé Baby & me