Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nog geen lid? Registreer hier
Zoeken
Deel dit Artikel
X
Baby spelen

Hoe pak je een voedselallergie aan?

 

Steeds meer baby’s zijn intolerant of allergisch voor een voedingsmiddel. Welke oplossingen bestaan er om de risicio’s voor mijn kind te minimaliseren?

Donderdag, 10 december, 2015 - 13:05

Uit cijfers blijkt dat voedselintolerantie en -allergieën exponentieel toenemen, ook bij zuigelingen. De oorzaken mogen dan complex zijn en er mogen meerdere factoren bij betrokken zijn, toch kan het fenomeen op zich perfect geïdentificeerd worden: het contact van het organisme met een stof dat het niet of niet meer 'herkent', brengt het afweersysteem in actie om de indringer te verdrijven. Er mogen dan wel meerdere symptomen zijn, de verdediging op zich is uniek: verdrijven. M.a.w. het ingrediënt van het bord van je kind verbannen.
Een ander wetenschappelijk vastgesteld feit is echter heel geruststellend: door geleidelijk aan het voedselpakket uit te breiden en door geen enkel voedingsmiddel te vermijden, verminder je de risico's voor jouw kind. Dat is toch goed om weten, niet? Hieronder vind je de antwoorden op de belangrijkste vragen die je eventueel hebt over het onderwerp.

Draagt borstvoeding bij tot de preventie van voedselallergieën?

Doorgaans kan je met borstvoeding de risico's op voedselallergieën voorkomen.
Bij ‘risicofamilies’, dus met een voorgeschiedenis van allergieën (vader, moeder...) en dan vooral van allergieën voor koemelkeiwitten, wordt borstvoeding nog meer aangeraden. Het ideaal is om je baby de eerste 6 maanden borstvoeding te geven. Op immuniteitsvlak maakt borstvoeding je baby resistenter. Ook verloopt het rijpingsproces van het immuunsysteem doeltreffender. Het is daarbij essentieel om daarna geleidelijk aan het voedselpakket uit te breiden.

Wat zijn de symptomen van deze allergieën?

Naargelang van het betrokken voedingsmiddel moet er worden gelet op symptomen zoals braken, diarree, buikpijn, een aanval van netelroos (huidreactie), een klein oedeem (zwelling van de huid) op lippen en tong (of in ernstige gevallen het oedeem van Quincke), eczeem, astma, herhaalde neus-, keel- en oorinfecties. Zonder dan nog een knik in de groeicurve van jouw baby te vergeten, die je in de gaten kan houden dankzij de opvolging van zijn gezondheidsboekje.

Wat zijn de belangrijkste allergenen?

Vanaf de uitbreiding van het voedselpakket tot 3 jaar.

De 4 voornaamste allergenen zijn: eieren, gluten, aardnoten (pinda’s) en melkeiwitten.

Eieren
Vaak krijgt eiwit de schuld toegeschreven bij allergieën. Vanaf 6 maanden mag je jouw kind hardgekookte eieren geven. Als een allergie voor eieren aan het licht komt, dan mag je niet vergeten dat heel wat voedingsproducten industrieel bereid worden en eieren bevatten. Lees de etiketten en de ingrediënten van de recepten. Kortom, let goed op!

Gluten
Dit is een eiwit in granen, zoals rogge, haver, koren (en de kleine vriendjes tarwe, spelt en kamut) en gerst. Zodra de diagnose van een allergie voor gluten wordt gesteld, moet je dus elk product dat van deze granen is afgeleid uit het menu schrappen. Gelukkig moet volgens de huidige reglementering de aanwezigheid van gluten in elke bereiding die gluten bevat, worden vermeld. Om het risico op een eventuele allergie te verminderen, wordt aangeraden om al tijdens de borstvoedingsperiode gluten in te voeren.

Aardnoten
Jaja, het gaat hier inderdaad over pinda’s! Aardnoten zitten in heel wat industriële bereidingen die niet voor kinderen zijn bestemd. Het is aan u om er de etiketten op na te slaan en het minste spoor ervan te ontdekken!

Melkeiwitten
De allergie tegen koemelkeiwitten komt vaak voor, vooral bij zuigelingen. Het vermijden van koemelk kan in bepaalde gevallen worden gecompenseerd door calciumsupplementen, dit altijd onder toezicht van de kinderarts.

De andere categorieën van ingrediënten die mogelijk allergieën opwekken, zijn:

 • Fruit met een harde schil of noten  (hazelnoot, pistache, amandel...)
 • Exotische vruchten (kiwi, lychee, mango …)
 • Soja
 • Selderij
 • Mosterd
 • Sesamzaadjes
 • Lupines
 • Zwaveldioxide en sulfieten (bewaarmiddel natriumdisulfiet of bewaarmiddel E223)
 • Vis, schaal- en weekdieren.

Als ik het goed begrepen heb, dan beperkt een uitgebreid voedselpakket de risico's op voedselallergieën tot een minimum... Maar wat moet ik dan concreet doen?

Door voedingsmiddelen geleidelijk aan in te voeren en zelfs al tijdens de borstvoeding. Vraag raad aan jouw pediater, hij is het best geplaatst om je te begeleiden. Tussen 4 en 6 maanden begin je met de voeding uit te breiden en daarbij mag je slechts één nieuw voedingsmiddel per keer toevoegen.

Wie kan de diagnose van een allergie stellen?

In eerste instantie kan uw arts of uw pediater een specifiek bloedonderzoek voorschrijven. Daarna raadpleeg je het best een allergoloog. Er bestaat zelfs een aantal zeldzame pediater-allergologen, die echt gespecialiseerd zijn in allergieën bij kinderen.

Hoe maak ik komaf met allergieën?

Er bestaat geen behandeling met geneesmiddelen tegen voedselallergieën. Volgens het protocol moet het allergeen (stof die de allergie veroorzaakt) geleidelijk aan opnieuw worden ingevoerd. Dat betekent een progressieve desensibilisatie, onder medisch toezicht.

Lees meer

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Gemoedsrust voor ouders is maar één klik verwijderd

 • Opleidingsprogramma, artikels en recepten
 • Praktische interactieve tools
 • Informatie per leeftijd
 • Exclusieve cadeaus
 • Kortingsbonnen en staaltjes
 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven
 • Consumentendienst
Gerelateerd
Zoeken

Nog steeds niet gevonden waar
je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.

Log je hier in

Log je in en beleef het avontuur met Nestlé Baby & me