
Allergie tool
Allergieën komen steeds vaker voor bij baby's en jonge kinderen. Familiegeschiedenis en omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol bij het ontstaan hiervan.
Onze allergietool helpt je om inzicht te krijgen in mogelijke risicofactoren voor jouw kind. Door enkele vragen te beantwoorden over jullie familiesituatie, krijg je persoonlijke inzichten die je kunt bespreken met je arts.
Wist je dat allergieën vaak in families voorkomen?
Als één ouder gevoelig is voor allergieën, heeft je baby een verdubbeld risico. Bij beide ouders neemt dit risico nog verder toe, vooral als ze op hetzelfde allergeen reageren. Toch kunnen ze ook voorkomen bij kinderen van ouders zonder een dergelijke gevoeligheid.
Bereken je risico
Onze calculator is een snel en eenvoudig hulpmiddel om de risicofactoren voor allergieën bij je baby te beoordelen. Door enkele vragen te beantwoorden over jullie familiesituatie, krijg je persoonlijke inzichten die je kunt bespreken met je arts.
Probeer het nu uit!
Goed om te weten: Het invullen is volledig vrijblijvend en je gegevens worden niet opgeslagen. De tool geeft een indicatie maar vervangt geen professioneel advies.
Raadpleeg altijd een arts voor een deskundige beoordeling, ongeacht de uitkomst van de berekening. Een zorgverlener kan aanvullende tests uitvoeren en je passend advies geven over preventie of eventuele behandeling.
Allergierisico begrijpen en voorkomen
Naast erfelijke aanleg spelen omgevingsfactoren zoals voedsel en blootstelling aan tabaksrook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van allergieën. Deze factoren beïnvloeden hoe het immuunsysteem op allergenen reageert. Voor een effectieve preventie is het belangrijk om naar zowel genetische factoren als leefstijl te kijken.
Gezonde voeding om allergieën te voorkomen
De eerste drie levensjaren zijn essentieel: goed eten heeft zowel directe, als langdurige gezondheidsvoordelen die het allergierisico beïnvloeden.
Borstvoeding en allergiepreventie
Borstvoeding is de natuurlijke bescherming tegen allergieën. Deskundigen adviseren zes maanden exclusieve borstvoeding, gevolgd door geleidelijke uitbreiding van de voeding terwijl je blijft borstvoeden.
Moedermelk ondersteunt de ontwikkeling van het spijsverteringsstelsel en versterkt de afweer van je baby. De unieke samenstelling maakt de eiwitten in moedermelk gemakkelijk verteerbaar. Hoewel borstvoeding allergieën niet volledig kan voorkomen, vermindert het wel het risico op voedselallergieën.
Geschikte melk bij gemengde voeding
Als borstvoeding niet mogelijk is en er allergieën in de familie voorkomen, kan je arts een melk adviseren waarin de melkeiwitten deels zijn afgebroken. Door deze hydrolyse worden ze kleiner en daardoor minder allergeen.

Hoe begin ik met vaste voeding bij mijn baby?
Wacht best met vaste voeding tot je baby minstens 4 maanden oud is. Pas dan is hun spijsverteringsstelsel voldoende ontwikkeld voor andere dingen dan melk.
Heeft je kindje een allergie?
Heb je vragen over de testresultaten van je baby? Neem dan contact op met je arts. Die kan aanvullend onderzoek uitvoeren, het risico nauwkeuriger bepalen en indien nodig een passende behandeling voorschrijven.
Welke allergietests bestaan er?
Als je vermoedt dat je kind allergisch is, kan een test duidelijkheid geven. Dit zijn de meest gebruikte tests:
Huidtesten:
- Priktest (skin prick-test): een snelle en vaak gebruikte controle waarbij een kleine hoeveelheid allergeen op de huid wordt aangebracht en lichtjes wordt aangeprikt.
- Intradermaal onderzoek: gelijkaardig aan de priktest, maar het allergeen wordt onder de huid geïnjecteerd. Dit kan sterkere reacties uitlokken.
- Patchtest (epicutane test of plakproef): vooral gebruikt voor contactallergieën (zoals eczeem). Pleisters met allergenen blijven 48 tot 72 uur op de huid zitten.
Bloedtesten:
- Bepaling van specifieke IgE: meet de hoeveelheid IgE-antilichamen (immunoglobuline E) tegen een allergeen in het bloed.
Provocatietests:
- Eliminatie-herintroductietest: bij vermoeden van een voedselallergie wordt het verdachte voedingsmiddel enkele weken geschrapt en daarna opnieuw ingevoerd om de reactie te observeren. Dit moet onder medisch toezicht gebeuren.
- Orale provocatietest: het allergeen wordt in toenemende hoeveelheden toegediend onder strikt klinisch nazicht. Deze test wordt meestal gebruikt bij complexe gevallen.
Waar kan je een allergietest laten doen?
Voor een grondig allergieonderzoek kun je het beste naar een allergoloog gaan. Deze specialist kan alle nodige tests uitvoeren en een precieze diagnose stellen. Veel ziekenhuizen hebben een afdeling kinderallergologie die gespecialiseerd is in jeugdige patiënten.

Bent u op zoek naar meer informatie en advies over de voeding van uw baby of peuter?