Voedingsschema baby
Voedingsschema baby
Het is zover, je kleintje is geen pasgeboren baby meer. Tussen 4 en 6 maanden is je baby klaar om vaste voeding te proberen! Door vaste voeding te introduceren, maakt je kind kennis met een hele nieuwe wereld, vol smaken en texturen.
In dit artikel leer je alles over ons advies en hoe je gevarieerde voeding voor je baby succesvol maakt.
Wanneer begin je met vaste voeding ?
Over het algemeen wordt geadviseerd vaste voeding pas te introduceren wanneer je baby minstens 4 maanden oud is als hij/zij zuigelingenmelk drinkt, of minstens 6 maanden als hij/zij moedermelk drinkt. Pas dan is de spijsvertering van je baby voldoende ontwikkeld voor andere dingen dan melkvoeding. Bovendien zijn vanaf 6 maanden de ijzerreserves van je kleintje, die hij eerder van zijn moeder kreeg, uitgeput en moeten ze worden aangevuld met vast voedsel. Het is altijd wat uitproberen en afwachten hoe je kleintje reageert. Sommigen houden ervan om met het gezin aan tafel te zitten, anderen vinden dat minder prettig. Wil je zeker zijn of je met de eerste hapjes kan beginnen? Je zorgverlener kan dat bevestigen voor jou. Er zijn ook signalen die aangeven dat je baby klaar is:
- Als je baby zelfstandig kan zitten
- Wanneer je baby zijn hoofdje rechtop kan houden en “nee” kan schudden
- Je schatje interesse toont in wat je eet
- Als je baby interesse toont in jouw eten en in de mond wil stoppen.
- Wanneer je baby minder voldaan lijkt met moeder- of poedermelk.
De Nestlé voedingsgids voor baby’s
Geef je schatje elke dag een goede start in het leven met een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding. Om de vooruitgang van je baby te ondersteunen en hun dagelijks welzijn te garanderen, bevelen Nestlé Baby en haar deskundige voedingsdeskundigen je menu’s aan voor elke groeifase. Schrijf je in en word lid van de Nestlé Baby&Me Club om te profiteren van dit praktische voendingsschema !
Van babyvoeding naar eerste hapjes
Nu je de basis onder de knie hebt, is het tijd om eraan te beginnen! Weet je al hoe je het gaat aanpakken? Belangrijke tip: geef je kleintje slechts één nieuwe soort vast voedsel per keer. Zo kan je baby alles afzonderlijk ontdekken. Deze manier kan je ook helpen om voedselallergieën op te merken. “Hoeveel groentepap voor een baby van 4 maanden moet ik maken?” Beperk de eerste hapjes tot een kleine portie (een theelepel), één keer per dag. Als het eten wat vlotter gaat, kan je het geleidelijk verhogen naar één of twee eetmomenten per dag. “Wat eerst? Fruit- of groentepap?” Kies waar jij je het beste bij voelt. Geef je kindje ook genoeg tijd om te wennen aan al die nieuwe smaken en texturen.
Starten met groentepap
Start met licht verteerbare groenten zoals wortelen, pompoen, tomaten, spinazie of courgettes. Je kan kiezen om het als een puree te geven of gestoomde stukjes. Op zoek naar inspirerende babyrecepten? Waarom laat je je kleine schat niet kennismaken met wortelpuree of venkelpuree? Je kunt na enkele dagen beginnen met het combineren van verschillende groenten, zoals courgette en aardappelpuree of pompoen en rijstcompote. Maak je een puree? Stoom of kook de groenten zonder dat je zout of suiker toevoegt. Mix alles vervolgens tot een gladde pap, zonder brokjes. Dit maakt het makkelijker voor je baby om te slikken.
Welk fruit mag mijn baby eten ?
Geen enkel fruit is verboden! Begin gewoon met het fruit dat jij het lekkerst vindt en laat je kleintje ervan proeven. Kies voor zacht, zoet en vers fruit zoals appels, bananen, perziken of peren. Je kunt ze geven in de vorm van een papje, zelfgemaakt of kant en klaar of gestoomd in stukjes. Heeft jouw kleintje ooit onze tijdloze appelmoes al eens geprobeerd? Je kunt koek, meel of graantjes toevoegen aan de fruitpap om hem dikker te maken. Zo krijgt je baby meer consistentie en energie tijdens de maaltijd. Je kunt het ook vermengen met zuigelingenmelk of moedermelk.
Hoe introduceer ik granen in de vaste voeding van mijn baby ?
Je kan ook geleidelijk starten met babygranen als je aan vaste voeding begint. Ze zijn ideaal om ’s ochtends of ’s avonds in het flesje van je baby te doen om de melk in te dikken.
Probeer verschillende zetmeelrijke voedingsmiddelen! Je hebt verschillende keuzes: tarwegries, gekookte pasta, aardappelpuree, gekookte rijst, enz. Probeer ons heerlijke recept met rijst- en wortelcrème of onze spinazie- en aardappelpuree.
Belangrijk om te weten: gluten (tarwe, gerst en rogge) kunnen geleidelijk worden geïntroduceerd tussen 4 en 12 maanden. Brood kan tussen 8 en 12 maanden worden aangeboden in zachte vorm in puree, soep of fruitmixen, of in babymelkpap. Pas rond 10 12 maanden is een baby over het algemeen in staat om een gewone boterham te eten. |
Beginnen met peulvruchten
Volgens de nieuwe voedingsaanbevelingen kun je nu peulvruchten (groene of koraallinzen, kikkererwten, bonen, soja, enz.) introduceren in het dieet van je baby vanaf 6 maanden. Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten en vormen een belangrijk onderdeel van een evenwichtige voeding voor baby’s. Op deze leeftijd moeten ze goed gekookt worden aangeboden en tot een gladde puree worden gemengd, zodat je baby ze goed kan verteren.
Wanneer kan ik zuivelproducten geven aan mijn baby ?
Pas vanaf 1 jaar wordt het aangeraden om andere zuivelproducten dan zuigelingenmelk of moedermelk te introduceren. Onder de 18 maanden wordt afgeraden om yoghurt of platte kaas aan papjes toe te voegen, omdat ze te veel eiwitten en soms zelfs toegevoegde suikers bevatten.
Vlees, vis en eieren geven aan je baby
Op maand zes wordt je kleine schat een echte carnivoor! Dat is de leeftijd waarop je met mager vlees, vis en eieren kunt beginnen. Je moet het wel altijd goed fijnmalen of pureren, zoals in ons recept voor zalmmousseline of zoete aardappel- en rundvleespuree.
Tussen 6 en 8 maanden: De hoeveelheid eiwitten (eieren/vlees) die je kleintje op deze leeftijd kan eten is 10 gram per dag.
De hoeveelheid eiwitten (eieren/vlees) die je baby tussen 6 en 8 maanden mag eten is 10 gram per dag, wat overeenkomt met ongeveer 2 theelepels vis of vlees of een half hardgekookt ei.
Vetten in babyvoeding
Vetten zijn belangrijk voor je baby, zeker wanneer je start met de diversificatie. Daarom raden we je aan om, als je de maaltijden van je baby zelf bereidt, na het koken ongeveer 1 soeplepel olie toe te voegen het bevat veel essentiële vetzuren (omega-3 en omega-6) die goed zijn voor de ontwikkeling van je baby. Het is belangrijk te variëren in vetsoorten zoals koolzaadolie, zonnebloemolie om je baby gevarieerde en gezonde voeding te bieden.
Wat als mijn baby niet wil eten?
Ondanks alle moeite, liefde en fantasie kan het af en toe gebeuren dat de maaltijd volledig geweigerd wordt. Dit wordt ook wel voedselneofobie genoemd, een afkeer van bepaalde soorten voeding. Vaak begint dit als kindjes een jaar of 2 zijn en bereikt het zijn hoogtepunt tussen de 4 en 7 jaar. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kindje het eten afwijst: hij/zij wil zichzelf laten horen, persoonlijke smaak, bang zijn voor nieuwe dingen enz. Hoe vaker je verschillende soorten voedsel geeft voordat je kindje 2 jaar is, hoe kleiner de kans op voedselneofobie. Stimuleer de smaakzin dus zo veel mogelijk, dan zal je kindje broccoli waarschijnlijk even lekker vinden als koekjes. Beloofd!
FAQ
Voedseldiversificatie bij mijn baby: wanneer begin ik daarmee ?
Voedseldiversificatie kan beginnen tussen de vierde en zesde levensmaand, al is niet de leeftijd van het kind hierin bepalend maar eerder de ontwikkelingsfase waarin hij of zij zich bevindt. Let erop dat je baby er klaar voor is, bijvoorbeeld wanneer hij of zij het hoofd rechtop kan houden, je kind met zijn/haar tong de voeding niet meer naar buiten duwt of geïnteresseerd is in wat je eet.
Hoe moet ik aan vaste voeding beginnen bij mijn baby ?
Er wordt vaak gekozen voor een vloeibare en zachte groentepuree voor de eerste vaste voeding. Start met één voedingsmiddel per keer om hem of haar kennis te laten maken met de aparte smaken en texturen. Je kunt kiezen voor fruit of groenten als eerste hapje; beide opties zijn mogelijk!
Hoe herken ik een koemelkeiwit allergie bij mijn kind ?
Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie. Baby's kunnen last krijgen van overgeven, diarree, krampen, buikpijn, huidproblemen zoals eczeem of zelfs ademhalingsproblemen. Als je denkt dat je baby een allergie heeft, is het altijd het beste om je kinderarts of allergoloog te raadplegen.
Wat moet ik doen als mijn baby vast voedsel weigert ?
Maak je geen zorgen als je baby in het begin vaste voeding weigert. Dat is normaal. Blijf verschillende voedingsmiddelen aanbieden, stimuleer de smaakzin zoveel mogelijk en wees geduldig.
Wanneer kan mijn baby aan tafel eten ?
Er is echt geen precieze leeftijd waarop je je baby moet uitnodigen om met het hele gezin aan tafel te zitten. Het hangt allemaal af van hoe geduldig je bent met het gedrag van je baby. Sommige baby's maken van de gelegenheid gebruik om aandacht te trekken vanuit hun kinderstoel. Vergeet niet dat dit een gezinsmaaltijd is. Probeer je dus niet de hele tijd op je baby te concentreren.
- Onze babyrecepten -
Recepten voor babyvoeding
- Baby&me talks -
Voeding afleveringen