0 - 4 maanden
Artikel
Add this post to favorites

Flesvoeding maken: hoe, hoeveel, wanneer?

Je hebt de juiste papfles en speen gekozen en bent klaar om die eerste flesvoeding te maken voor je baby. Maar hoe begin je eraan? Wat is de juiste hoeveelheid flesvoeding? Welk water gebruik je? Wat is de juiste temperatuur? Hou gewoon rekening met de onderstaande adviezen en dan wordt die flesvoeding klaarmaken kinderspel!

Flesvoeding maken: het belang van goede hygiëne

Was eerst grondig je handen en zet alle materiaal klaar op een propere plek. Het is heel handig om in de keuken vaste, vrije ruimte te voorzien voor de voorbereiding van flesjes. Zo kan je die plek niet besmetten met andere voedingsmiddelen die je dagelijks eet (rauwe kip, eieren...). Moet je op locatie een flesje voorbereiden? Gebruik dan zeker desinfecterende doekjes. Voor een optimale hygiëne kan je de fles, speen en ring voor elk gebruik 5 minuten steriliseren.

Maak de fles, speen en ring sowieso na elke voeding grondig schoon met een borstel om alle sporen van melk te verwijderen. Of nog beter: steriliseer alle onderdelen met stoom, 5 minuten in kokend water (thermische methode) of met tabletten (chemische methode). Dit geldt zowel voor flessen met flesvoeding als voor flessen met moedermelk.

 

Welk water gebruik je best? 

Gebruik geen kraantjeswater! In België wordt er aangeraden om enkel mineraalarm flessenwater (bv. Nestlé Pure Life of Valvert) te gebruiken als je flesvoeding wil maken. Eens de fles water open is:

  • Bewaar je deze gedurende 24 uur buiten het bereik van licht en warmte
  • Is deze exclusief voor de babyvoeding bestemd (dus zeker niet rechtstreeks van de fles drinken).

 

Wat is de juiste hoeveelheid flesvoeding? 

Om flesvoeding te maken, ga je uit van 1 afgestreken maatschepje poeder per 30ml water. Drinkt je baby dus bijvoorbeeld een flesje van 180ml leeg, dan verwarm je deze hoeveelheid water en voeg je er 6 maatschepjes van de flesvoeding die je koos aan toe.

Belangrijk om te onthouden: giet eerst het water in de papfles en vervolgens pas het poeder. Om de juiste hoeveelheid flesvoeding te bepalen, hou je rekening met het gewicht en de eetlust van je kindje. Aarzel in geval van twijfel niet om je pediater te contacteren.

Wat is de juiste temperatuur? 

Het is aangeraden om het water eerst aan de kook te brengen om het vervolgens lauw te laten worden tot ongeveer 37°C. Dat komt overeen met de temperatuur van moedermelk. Warm water helpt trouwens de flesvoeding te verdunnen (ideaal bij ingedikte flesvoeding), voorkomt klonters en is zeker aangewezen bij baby’s met spijsverteringsproblemen. Gebruik nooit de microgolf om flesvoeding te maken! De melk wordt dan niet gelijkmatig verwarmd, wat het risico op brandwonden verhoogt. Het is trouwens essentieel om altijd zelf eerst de temperatuur van de fles te controleren alvorens deze aan je kindje te geven.

Anderzijds kan je een geopende papfles niet langer dan een uur bewaren.

 

Kan je flesvoeding maken en opnieuw opwarmen? 

Om je overdag én ’s nachts wat werk te besparen, kan je het water voor de flesvoeding vooraf opwarmen en in een speciaal daarvoor bestemde thermos bewaren. Dan hoef je enkel nog op het laatste moment het poeder toe te voegen. Superhandig! Niet in het minst als je met je baby op reis gaat. Maar denk eraan om ook dan eerst de temperatuur van de flesvoeding te controleren alvorens deze aan je baby te geven. Er bestaan ook speciale dozen die je toelaten meerdere doses flesvoeding in verschillende compartimenten te bereiden en bewaren.

 

Kan je een halflege papfles bewaren? 

Je baby heeft maar de helft van de hoeveelheid flesvoeding opgedronken? Giet de rest van de fles weg! Er kunnen zich immers bacteriën vermenigvuldigen in de fles, wat gezondheidsrisico’s voor je baby met zich meebrengt.

 

Voedingsdeskundige Cathérine legt uit hoe je een flesje klaarmaakt – Nestlé Baby&Me

 

Onze voedingsdeskundige Cathérine laat je zien hoe je een flesje op de juiste manier moet bereiden.

 

Flesvoeding maken: een korte samenvatting

  • Breng flessenwater aan de kook en laat het afkoelen tot ongeveer 37°C. Giet het vervolgens in de favoriete fles van je baby. 
  • Controleer de correcte dosering op de verpakking van de flesvoeding. Doe het juiste aantal afgestreken maatschepjes poeder bij het water. 
  • Sluit de papfles en schud ze krachtig met de hand tot de vloeistof mooi gelijkmatig verdeeld is.
  • Controleer altijd de temperatuur van de flesvoeding alvorens deze aan je baby te geven. Dit doe je door een paar druppels op je pols aan te brengen.
  • Als je poeder gebruikt, bewaar de maatschep dan in de originele doos zodat deze niet nat of vuil wordt. Bewaar het aan de binnenrand van de doos. Sluit de doos na elk gebruik en bewaar het op een koele, droge plaats. Gebruik de inhoud binnen drie weken na opening.
  • Bewaar nooit restjes flesvoeding die je baby niet op kreeg. 
  • Respecteer voor de gezondheid van je baby de exacte bereidings- en bewaarinstructies op de verpakking van de flesvoeding.

>> Bekijk onze artikel over hoe je een milkflesje op de juiste manier te bereiden.

 

Flesvoeding maken: getuigenissen van ouders

Manon, moeder van Saar (9 maanden)
“Ik meet altijd van tevoren een aantal vaste hoeveelheden poeder af en die bewaar ik in mijn melkpoedertoren. Zo maakt het niet uit wie de fles klaarmaakt, het is altijd de juiste hoeveelheid!"

Geniet van de voordelen van

MVP Logo
  • Écrivez à Nestlé Baby - Icône

    NIEUWSBRIEF OP MAAT

    Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

  • Podcast & vidéos

    Podcasts & Video's

    Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

  • Logo - coupons-56

    Kortingen en cadeaus

    Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

  • Logo - menu-planner-56

    TIPS VOEDING

    Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.