0 - 4 maanden
Artikel
Add this post to favorites

Zal ik genoeg melk hebben?

Ik wil graag borstvoeding geven, maar zal mijn melk volstaan om mijn baby te voeden? Wat kan ik doen om de melkproductie te bevorderen?

Maak je geen zorgen: als je gezond bent en er een goede levensstijl op na houdt, zijn de melkklieren in staat om meer melk te produceren dan je baby effectief nodig heeft. We bekijken het proces van de melkproductie van dichterbij en geven tips voor een goede productie. 

Het principe van vraag en aanbod

De melkproductie is een proces dat mettertijd evolueert en zich aanpast aan de vraag. De hormonen prolactine en ocytocine zijn respectievelijk verantwoordelijk voor de melkproductie en de melkafscheiding en worden aangemaakt door de hypofyse. Dit fysische mechanisme begint halverwege de zwangerschap om ervoor te zorgen dat "alles operationeel is" bij de geboorte, ook als die te vroeg komt. 
Bij de bevalling (en soms net ervoor) scheiden vrouwen colostrum af, een dikke en heel zoete "melk" die geschikt is voor zuigelingen. 
Daarna komt de overgangsmelk: dit is de eerste echte melkproductie twee tot vijf dagen na de geboorte. Je borsten voelen zwaar, warm en gezwollen aan. Soms voel je een soort "geknap", een heel verrassende en nieuwe ervaring. Het is allemaal normaal! 
Na de eerste 15 dagen borstvoeding wordt de geproduceerde melk "volwaardig". De hele borstvoedingsperiode lang past de samenstelling van je melk zich voortdurend aan tijdens het drinken om aan de behoeften van je baby te voldoen. 

Hoe pak je het aan?

Verander bij elke drinkbeurt van borst (om de borst te legen) of wissel beide borsten af tijdens de drinkbeurt. 
Het staat je vrij om te doen waar jij je het best bij voelt en wat de melkafscheiding het meest ten goede komt. 

Elke baby heeft een eigen ritme

Nu je weet dat je voldoende melk kan produceren, vraag je je misschien af of je kind voldoende drinkt? 
Elke baby is anders. Er zijn geen normen voor wat de duur of het aantal betreft! Er is geen minimaal of maximaal aantal drinkbeurten of een vaste tussenpauze. Verander bij elke drinkbeurt van borst (om de borst te legen) of wissel beide borsten af tijdens de drinkbeurt. Het staat je vrij om te doen waar jij je het best bij voelt en wat de melkafscheiding het meest ten goede komt. 

  • De twee 1ste maanden: je baby drinkt gemiddeld 8 tot 12 keer in 24 uur, ook 's nachts. 
  • Wanneer het borstvoedingsproces op gang gekomen is: je baby voedt zich volgens een eigen regelmaat. 

Snel of lang drinken?

Het hangt ervan af hoe krachtig je baby drinkt. Dat kan gaan van 10 tot 30 min. Vertrouw op je baby en laat hem/haar het aantal en de duur van de maaltijden bepalen. 

Melk te over!

Je melkproductie is ook afhankelijk van je levensstijl. Gouden raad bij borstvoeding: 

  • Geen alcohol of tabak 
  • Rust voldoende (vraag hulp bij het koken en huishouden!).
  • Begin geen dieet (borstvoeding doet je automatisch gewicht verliezen). 
  • Sla geen maaltijden over (ook als je gebruikelijke schema in de war wordt gegooid!).
  • Beperk het verbruik van koffie en thee, geef de voorkeur aan kruidenthee en water.
  • Eet evenwichtig en gevarieerd. Eet elke dag volkorengranen, zetmeelhoudende voedingsmiddelen, vlees, eieren of vis (met name vette vis zoals sardines, makreel of zalm die omega 3 bevat), fruit, groenten en rauwkost, melkproducten of melk, en meerdere keren per week peulgewassen (linzen, kikkererwten, bonen, spliterwten, …). 
  • Drink veel, dit is essentieel voor een goede melkproductie. Plat of bruisend water, kruidenthee ... is prima! 
  • Voedingsmiddelen/specerijen/aromatische kruiden die de melkproductie bevorderen: wortelen, venkel, linzen, aardpeer, gerst, gierst, komijn, basilicum, koriander, biergist. 


Goed om te weten!

Slaap kindje, slaap ... Jouw melk bevat het hormoon cholecystokinine, dat je baby een voldaan gevoel geeft en laat indommelen na de drinkbeurt.

Nestle Baby&Me Club - Cardparagraph NL
Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Een complete ervaring van zwangerschap tot 3 jaar: praktische hulpmiddelen, kortingen en persoonlijk advies!

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.