Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nog geen lid? Registreer hier
Zoeken

FAQ

Als ouder is het normaal dat je je veel vragen stelt en niet altijd de antwoorden ervan weet. Maak je geen zorgen, jullie zijn niet de enige ouders in deze situatie.

 

Om het voor u gemakkelijker te maken, vindt u hier een lijst met vragen en antwoorden over baby's en hun ouders, gerangschikt per onderwerp.

 

Als uw vraag niet in de lijst is opgenomen of als u aanvullende informatie nodig hebt, kunt u contact met ons opnemen. Ons team van deskundigen beantwoordt graag uw vragen. 

Zwangerschap

Hoe weet ik dat de bevalling begonnen is?

Vraag je gynaecoloog om een richtlijn. Om de twee of drie minuten weeën die een minuut duren is een goede indicatie. Wanneer je al je aandacht nodig hebt om de pijnlijke weeën te verdragen en de behoefte krijgt om je af te zonderen, is de kans groot dat de bevalling begonnen is.

Mijn baby ligt nog niet goed in de buik. Wordt het een keizersnede?

Tot 36 weken kunnen baby’s nog zelf draaien. Lukt dat niet dan zijn er drie opties: een versie-poging, waarbij ze de baby in de baarmoeder proberen te draaien, een vaginale stuitbevalling of een keizersnede. Wat het uiteindelijk wordt is afhankelijk van verschillende factoren. Laat je goed informeren.

Ik moet veel overgeven, is dat gevaarlijk voor mijn baby?

Zolang je goed blijft drinken kan dit geen kwaad. Je urine mag niet te donker van kleur zijn, anders bestaat er kans op uitdroging. Indien het niet lukt om vast voedsel binnen te houden kun je best een paar dagen op vloeibare voeding leven, zoals sapjes. Een paar kilo afvallen in de eerste weken is niet gevaarlijk voor je baby, maar tien is te veel.                                                       

Borstvoeding

Kan ik diëten als ik borstvoeding geef?

Hoewel je met borstvoeding vaak sneller op je oude gewicht bent, betekent dat niet dat je in deze periode bewust kunt diëten. Als je gaat vermageren gaat dat immers ten koste van de kwaliteit van je moedermelk. Zorg ervoor dat je voedingspatroon gezond is, eet voldoende en ga pas echt op diëet als je geen borstvoeding meer geeft.

Wat mag ik eten en drinken?

Met borstvoeding geef je een deel van je eigen voeding door aan je baby. Dat betekent dat je meer en gezond moet eten. Eiwitten, vitamines, mineralen en vocht zijn belangrijk voor je lichaam. Daarnaast verlies je door de voeding veel vocht. Drink minstens 1,5 liter per dag en slik vitamine D. De onderstaande basisvoeding is wat je gemiddeld per dag nodig hebt tijdens de zwangerschap: Brood: 6 sneetjes (205 gram); Aardappelen, rijst, pasta of peulvruchten: 4 stuks of 4 opscheplepels (200 gram); Groenten: 4 opscheplepels (200 gram); Fruit: 2 stuks (200 gram); Zuivel: 400 ml melkproducten en 20 gram (1 plak) kaas; Vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers: 100-120 gram (gaar gewicht); Halvarine, margarine, bak- en braadproducten: 40 gram; Dranken: 1,5 liter.

Hoeveel en welke vitamines heeft mijn kindje nodig?

Pasgeboren kinderen krijgen na de geboorte extra vitamine K. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben de eerste 12 weken 150 microgram vitamine K-druppels nodig. Geef je kind tot en met 3 jaar elke dag 10 microgram vitamine D extra. Als je flesvoeding geeft krijgt je kindje automatisch vitamine K. Indien je kindje minimaal 500 milliliter flesvoeding op een dag krijgt heeft je kind geen extra vitamine K meer nodig.

Wat is de belangrijkste voeding voor kindjes van 4 tot 6 maanden?

Tot de leeftijd van 4 maanden heeft je kindje genoeg aan enkel moedermelk. Ergens tussen de 4 en 6 maanden zal je kindje behoefte krijgen aan meer, dit is de periode om te starten met bijvoeding. Melk blijft wel nog steeds de belangrijkste voeding.

Flesvoeding

Moet ik mijn kind extra vitaminen en mineralen geven?

Flesvoeding zorgt voor een goede hoeveelheid vitaminen en mineralen. Geef je kindje vanaf de leeftijd van 4 à 6 maanden naast flesvoeding voldoende groenten, fruit en maaltijdcomponenten. Daarnaast adviseert het Voedingscentrum om je kindje tot en met 3 jaar elke dag 10 microgram vitamine D extra te geven, ongeacht de hoeveelheid die al toegevoegd werd aan de flesvoeding.

Wat voor soort mineraalwaters zijn geschikt om flesvoeding te bereiden?

Nestlé Pure Life is geschikt om flesvoeding te bereiden. Deze soorten mineraalwater hoeven niet meer gekookt te worden en zijn ook makkelijk te gebruiken voor de bereiding van flesvoeding als jullie op reis zijn

Mijn kindje heeft groen/grijze ontlasting, is dit normaal?

Wanneer je je kindje hypoallergene flesvoeding geeft is een legergroene kleur van ontlasting een normaal verschijnsel. Alleen wanneer de kleur richting zwart gaat kan dit wijzen op een ontsteking in de darmen en adviseren we je contact op te nemen met een arts.

Wanneer ga ik van 4 flessen opvolgmelk over naar 3 flessen opvolgmelk?

In principe geeft je kind zelf aan hoeveel melk het nodig heeft. Vanaf de leeftijd van ongeveer 6 tot 8 maanden zal een kindje om en bij de 800-1000ml melk drinken. Door steeds een beetje meer bijvoeding te geven kun je de hoeveelheid melk langzaam afbouwen. Rond de 8 tot 10 maanden zal je kindje aan 3 flessen melk voldoende hebben. Een kind heeft tot de leeftijd van 12 maanden minimaal 500 ml opvolgmelk nodig.

Mag ik de flesjes voor mijn kindje langere tijd op voorhand klaarmaken?

Ons advies is om de aanwijzingen op de verpakking te volgen en flesvoeding per fles klaar te maken. Je kunt natuurlijk wel al flesjes gekookt water klaarzetten, poeder afmeten en in een bewaardoosje opbergen. Als je kindje dan honger krijgt moet je enkel nog het water opwarmen en de voeding erbij doen.

Mag ik extra voeding in een fles doen?

Hoewel ieder kind een eigen behoefte heeft, is het toch raadzaam om het voedingsschema te volgen. Mocht je echt iets meer willen geven dan moet je wel altijd de aangegeven verhouding water/poeder respecteren. Bij de meeste producten is dat 1 afgestreken maatschepje per 30 ml water. Overleg altijd met je arts of de verpleegkundige op het consultatiebureau.

Allergie

Is een allergie erfelijk?

Het kan erfelijk zijn. Als beide ouders allergisch zijn heeft je baby veertig tot tachtig procent kans om een allergie te ontwikkelen. Omgevingsfactoren spelen ook een grote rol: je moet immers eerst in aanraking komen met een bepaalde stof om er klachten door te krijgen. Dus ook als er geen allergie in het gezin voorkomt is de kans om een allergie te ontwikkelen nog steeds zo’n 15%.

Hoe zit dat in de toekomst?

Vaak groeien kinderen over hun allergische klachten heen als ze een jaar of twee zijn, maar de aanleg blijft bestaan. Soms treden er op latere leeftijd andere allergische klachten op, zoals hooikoorts of astma.

Voorkomt borstvoeding de allergie?

Helemaal voorkomen doet borstvoeding een allergie niet, maar het geeft wel de beste bescherming: de kans op een allergische reactie wordt minder. Indien je geen borstvoeding wilt of kunt geven is hypoallergene zuigelingenvoeding een goed alternatief.

Wat moet ik doen als mijn kind een koemelkallergie heeft?

Zorg ervoor dat je baby geen koemelk(eiwit) meer binnenkrijgt. Indien je borstvoeding geeft, zul je deze eiwitten uit je eigen voeding moeten weglaten. Laat je daarbij wel begeleiden door een diëtist, die kan precies aangeven of je voeding alles bevat wat jij en je baby nodig hebben. Ook als je je baby geen borstvoeding geeft is het raadzaam een diëtist om advies te vragen voor een evenwichtige voeding voor je baby.

Hoe herken ik een allergie?

Een koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie. Baby’s kunnen last krijgen van hun darmpjes (braken, diarree, krampjes en buikpijn), huidklachten (eczeem) en zelfs problemen met de luchtwegen.

Babyvoeding

Wanneer is mijn kindje toe aan bijvoeding?

Uit onderzoek en ervaring blijkt dat elk kindje uniek is in haar of zijn ontwikkeling en dus ook unieke voedingsbehoeften heeft. Niet de leeftijd van je kind is bepalend, wel de ontwikkelingsfase waarin het zich bevindt. Gaat je kindje wat meer spelen met de tong, duwt het niet meer alles weg met de tong, sabbelt het op zijn vuistje, maakt het smakkende geluidjes en heeft je kind veel interesse in wat jij eet? Dan is dat een signaal dat je kindje iets anders wil dan enkel maar melk en is het toe aan een eerste groenten- en /of fruithapje. Dat zal ongeveer tussen 4 en 6 maanden zijn.

Verwen ik mijn kind als ik het een tussendoortje geef?

Natuurlijk is een tussendoortje heel lekker voor je kindje, maar je moet wel zorgvuldig kiezen wat je geeft. Kies bij voorkeur voor verantwoorde tussendoortjes, zoals fruit, een volkorenkoekje, een stukje kinderkoek, soepstengel of rijstwafel, rozijntjes, stukjes komkommer of wortel. Let er ook op dat je niet te veel eetmomenten creëert, 2-3 tussendoortjes per dag is geen probleem.

Kan ik mijn baby verantwoord vegetarisch voeden?

Zolang het eetpatroon uitgebalanceerd is, is dat geen probleem. De voeding van een kind bevat meestal al voldoende melk, kaas en brood om genoeg eiwitten te kunnen geven aan het lichaam. Het heeft daarvoor dus geen vlees nodig. Wat wel heel belangrijk is, is de hoeveelheid ijzer in de voeding. Vlees bevat immers nogal wat ijzer. Gelukkig zit er ook ijzer in allerlei plantaardige producten en in opvolgmelk. Om plantaardig ijzer goed in het lichaam te kunnen opnemen is vitamine C nodig. Zorg er daarom voor dat je bij elke maaltijd iets van groenten, fruit of vruchtensap geeft.

Waarom is ijzer zo belangrijk in deze fase?

Een belangrijke functie van ijzer is dat het betrokken is bij het zuurstoftransport door het bloed. Elk kind wordt geboren met een voorraad ijzer in het lichaam, in deze fase raakt die ijzervoorraad echter op. Daarom moet je kind nu zoveel mogelijk ijzer uit zijn voeding halen. Als je geen borstvoeding meer geeft is het raadzaam om te kiezen voor opvolgmelk. Opvolgmelk is verrijkt met ijzer, om in de hoge behoefte te kunnen voorzien. Andere producten die veel ijzer bevatten zijn vlees(waren), kip en vis, groenten, peulvruchten, aardappelen, eieren, appelsiroop en papsoorten.

Wat is de beste voeding voor kindjes tussen 6 en 8 maanden?

In deze fase is melk (borstvoeding of opvolgmelk) nog steeds de belangrijkste voeding, maar je kunt je kindje wel meer variatie geven om de smaakontwikkeling te stimuleren. Vanaf nu kun je de voeding aanvullen met een warme maaltijd, een stukje brood, een fruithapje of een verantwoord tussendoortje.

Moet ik nog vitamines bijgeven als mijn kind ouder is dan 1 jaar?

Als je kind één jaar of ouder is kun je na opvolgmelk overstappen op groeimelk voor kindjes van 1 tot 3 jaar, zoals NESTLÉ Groeimelk. Deze groeimelk is precies afgestemd op de voedingsbehoeften van een wat oudere dreumes en bevat ook vitamine D. Het Voedingscentrum adviseert 10 microgram vitamine D bij te geven tot het kindje 3 jaar is.

Hoe weet ik of mijn kind voldoende voeding krijgt?

In eerste instantie moet je uiteraard vertrouwen op je intuïtie. Jij weet als geen ander of je kindje al dan niet tevreden is. Daarnaast wordt je kindje regelmatig gewogen en gemeten op het consultatiebureau. Indien de groeicurve goed verloopt hoef je je in principe geen zorgen te maken over de hoeveelheid voeding die je kindje krijgt.

Welke type fruit is het gezondst?

Iedere fruitsoort heeft zijn eigen specifieke, gezonde eigenschappen. Variatie is dan ook het allerbeste. Je kindje krijgt dan een goede mix van vitaminen en mineralen binnen en leert al vroeg variatie te waarderen.

Wat is het voordeel van producten met ‘een volledig gecontroleerd productieproces’?

Op deze manier weet je zeker dat de boer geen schadelijke stoffen gebruikt heeft voor het verbouwen van zijn groenten, en dat de groenten vanaf het land tot in de verpakking gevolgd en gecontroleerd zijn.

Kan ik best met een fruithapje of met een groentehapje beginnen?

Beide zijn mogelijk. Het is wel aan te raden om met zachte smaken te beginnen, bijvoorbeeld wortel, courgette, sperzieboontjes of banaan, appel of peer. Bied in eerste instantie slechts één smaakje tegelijk aan en geef enkele dagen hetzelfde, om zo je kindje te laten wennen aan een nieuwe smaak. Wanneer je begint met een fruithapje, kun je in het begin best wat ‘zure gezichten’ krijgen. Laat je kindje zijn eerste, nieuwe, zachte smaken ontdekken met NESTLÉ FrisFruitje, een verantwoord fruithapje voor kindjes vanaf 4 maanden.

Onze producten

Waar kan ik jullie producten kopen?

Voor informatie over de verkrijgbaarheid kun je altijd contact met ons opnemen via het telefoonnummer +32 (0)2 529 55 25 (gratis). Wij kunnen zien welke supermarkten en buurtwinkels onze producten in hun assortiment hebben. Of elk filiaal onze producten ook daadwerkelijk verkoopt, kunnen wij helaas niet nagaan. De bedrijfsleider van een winkel is immers altijd vrij om zijn eigen assortiment samen te stellen. We adviseren je om het bij de winkel zelf na te vragen indien je een bepaald product niet kan vinden.

Binnenkort ga ik op vakantie naar het buitenland (bijvoorbeeld naar Spanje, Frankrijk, Griekenland, Italië of Portugal). Kan ik daar ook NESTLÉ NAN OPTIPRO 2 kopen?Binnenkort ga ik op vakantie naar het buitenland (bijvoorbeeld naar Spanje, Frankrijk, Grie

In het buitenland hebben onze flesvoedingen zoals de NESTLÉ NAN OPTIPRO 2 vaak een andere naam. Bovendien heeft elk land zijn eigen recepten. We adviseren je daarom om je vertrouwde flesvoeding mee te nemen om te vermijden dat je kindje de buitenlandse flesvoeding niet accepteert omdat de smaak misschien een beetje anders is.

Wat zijn de verschillen tussen NESTLÉ Groeimelk 1+ en gewone melk?

NESTLÉ Groeimelk is speciaal afgestemd op de behoeften van een dreumes. In vergelijking met gewone melk bevat NESTLÉ Groeimelk meer ijzer, goed voor de bescherming en opbouw van weerstand. Extra vitamine D draagt bij aan een betere botopbouw. Het bevat minder eiwit, wat zorgt voor een optimale groei en een lage belasting van de nieren. NESTLÉ Groeimelk is de ideale overstap van opvolgmelk naar gewone melk en is geschikt voor kindjes van 1 tot 3 jaar.

In het buitenland zie ik vaak een heel ander assortiment aan Nestlé producten voor mijn kindje. Hoe kan dat?

Nestlé verkoopt haar producten in meer dan 83 verschillende landen. Elk land heeft zijn eigen assortiment aan producten, afgestemd op de smaakvoorkeuren en eetgewoonten van het land zelf. In Nederland is Nestlé nog maar relatief kort op de markt met baby- en kindervoedingsproducten, vandaar dat het assortiment hier veel beperkter is dan in de meeste andere landen. Wij hebben wel al 150 jaar ervaring in zuigelingen- en babyvoeding. Uiteraard wordt het assortiment ook in Nederland steeds groter. Regelmatig worden er nieuwe producten geïntroduceerd.

Hoe vaak per dag mag ik NESTLÉ Baby Cereals geven?

Wij adviseren maximaal twee keer per dag NESTLÉ Baby Cereals aan je kindje te geven. Bijvoorbeeld 's ochtends als een energierijk ontbijt en/of 's avonds voor het slapen gaan. Grote kans dat je kindje met een verzadigd gevoel de hele nacht doorslaapt.

Kan ik groeimelk voor de dreumes van 1 tot 3 jaar ook koud geven?

NESTLÉ Groeimelk mag zowel warm als koud gegeven worden. Indien je het koud wilt gebruiken, dan is kant en klare NESTLÉ Groeimelk het makkelijkst in gebruik.

Klopt het dat kant en klare groenten- en fruithapjes even gezond zijn dan zelfgemaakte hapjes?

Kant en klare producten zijn inderdaad even gezond dan zelfgemaakte hapjes. Aan de producten van Nestlé worden de strengste eisen gesteld. De beste ingrediënten worden gebruikt en het productieproces wordt volledig gecontroleerd. 

Overige vragen

Hoe zit het met fluor?

Tandenpoetsen is de beste manier om fluoride te gebruiken. Zodra de eerste tandjes bij je baby doorgebroken zijn kan je beginnen met één keer per dag te poetsen met fluoridenpeutertandpasta. Voor kinderen van twee en drie jaar is het advies om de tandjes twee keer per dag met deze tandpasta te poetsen.

Hoeveel slaap heeft een kindje van 6 maanden ongeveer nodig?

Dit is bij ieder kindje verschillend en over het algemeen voel je dat zelf aan. Rond de leeftijd van zes maanden komt er meestal een rustigere periode aan. Je baby slaapt nu ´s nachts vaak beter door. En overdag doen ze twee of drie dutjes: ‘s ochtends, in de voormiddag en in de namiddag. Per dag heeft je kindje nu ongeveer 15 uur slaap nodig, maar er zijn geen vaste regels. Elke baby heeft zijn eigen ritme. Zorg er wel voor dat je kindje dan lekker in zijn bedje ligt, met zo weinig mogelijk onrust eromheen.

Moet ik de knuffel of het doekje nu niet eens wassen?

De knuffel geeft je kindje een voortdurend gevoel van vertrouwen door de geur die erin zit. Het evolueert als het ware mee met je kindje. Als je de knuffel wast gaat de vertrouwde geur eruit en gaat die functie verloren. Doe het dus niet te vaak.

Zoeken

Nog steeds niet gevonden waar
je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.

Log je hier in

Log je in en beleef het avontuur met Nestlé Baby & me