banner-faq

FAQs

Als ouder is het normaal dat je je veel vragen stelt en niet altijd de antwoorden ervan weet. Maak je geen zorgen, jullie zijn niet de enige ouders in deze situatie.

Om het voor u gemakkelijker te maken, vindt u hier een lijst met vragen en antwoorden over baby's en hun ouders, gerangschikt per onderwerp. 

Als uw vraag niet in de lijst is opgenomen of als u aanvullende informatie nodig hebt, kunt u contact met ons opnemen. Ons team van deskundigen beantwoordt graag uw vragen.

Grossese
Zwangerschap
Hoe weet ik dat de bevalling begonnen is?

Vraag je gynaecoloog om een richtlijn. Om de twee of drie minuten weeën die een minuut duren is een goede indicatie. Wanneer je al je aandacht nodig hebt om de pijnlijke weeën te verdragen en de behoefte krijgt om je af te zonderen, is de kans groot dat de bevalling begonnen is.

Mijn baby ligt nog niet goed in de buik. Wordt het een keizersnede?

Als jouw baby nog steeds in stuitligging ligt op 36 weken, kan een keizersnede nodig zijn. Een keizersnede wordt uitgevoerd als een vaginale bevalling niet mogelijk of gevaarlijk is voor jou of jouw baby, bijvoorbeeld wanneer de baby dwars ligt. Wat het uiteindelijk wordt, is afhankelijk van verschillende factoren. Laat je goed informeren.

 Ik moet veel overgeven, is dat gevaarlijk voor mijn baby?

Als je veel moet overgeven tijdens je zwangerschap, is dat meestal niet gevaarlijk voor je baby. Het kan echter problematisch zijn als je telkens na het eten en drinken moet overgeven, omdat dit gewichtsverlies en uitdroging kan veroorzaken. Het is belangrijk om je klachten te bespreken met je verloskundige of gynaecoloog. Als het overgeven aanhoudt na week 12 of als je andere zorgen hebt, is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. Je arts kan je medicijnen voorschrijven die kunnen helpen.

 Hoe weet ik dat de bevalling begonnen is?

Je kunt weten dat de bevalling begonnen is als je een van de volgende tekenen ervaart: bloedverlies of het verlies van de slijmprop, het breken van de vliezen en het verliezen van vruchtwater, of regelmatige pijnlijke weeën in de buik en/of onderrug. Wanneer een van deze tekenen zich voordoet, is het raadzaam om naar de kraamkliniek te gaan of contact op te nemen met een arts of vroedvrouw. Het verlies van de slijmprop met wat bloed of het breken van de vliezen geeft aan dat de bevalling dichterbij komt. Echte weeën lijken op menstruatiepijn en volgt elkaar snel en regelmatig op. Ze worden steeds intenser en maken het moeilijk om te ontspannen. Daarnaast ervaar je druk in de rug en/of het bekken, en wordt je baarmoeder hard.

Guide icon
Borstvoeding
Kan ik diëten als ik borstvoeding geef?

Hoewel je met borstvoeding vaak sneller op je oude gewicht bent, betekent dat niet dat je in deze periode bewust kunt diëten. Als je gaat vermageren gaat dat immers ten koste van de kwaliteit van je moedermelk. Zorg ervoor dat je voedingspatroon gezond is, eet voldoende en ga pas echt op diëet als je geen borstvoeding meer geeft.

Wat mag ik eten en drinken tijdens de borstvoeding?

Tijdens het geven van borstvoeding, deel je een groot stuk van jouw voeding met je baby. Kies hier zeker voor een gezonde gevarieerde voeding rijk aan vitamines, mineralen en vocht zijn belangrijk voor je lichaam. Bij het geven van borstvoeding verlies je veel vocht. Zorg er dus voor dat je minstens 9 glazen water drinkt per dag (wat gelijk staat aan een 2,2 liter) drinkt en neem wat extra vitamine D om aan je behoeften te voldoen.

Wat is de belangrijkste voeding voor kindjes van 4 tot 6 maanden?

Tot de leeftijd van 4 maanden heeft je kindje genoeg aan enkel moedermelk. Ergens tussen de 4 en 6 maanden zal je kindje behoefte krijgen aan meer, dit is de periode om te starten met bijvoeding. Melk blijft wel nog steeds de belangrijkste voeding.

Hoeveel en welke vitamines heeft mijn kindje nodig?

Pasgeboren kinderen krijgen na de geboorte extra vitamine K. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben de eerste 12 weken 150 microgram vitamine K-druppels nodig. Geef je kind tot en met 3 jaar elke dag 10 microgram vitamine D extra. Als je flesvoeding geeft krijgt je kindje automatisch vitamine K. Indien je kindje minimaal 500 milliliter flesvoeding op een dag krijgt heeft je kind geen extra vitamine K meer nodig.

Hoe ziet een tepelkloof eruit?

Tepelkloven ontstaan als ondiepe scheurtjes, roodheid op de borst, gezwollen tepels, blauwe plekken en soms afscheiding in het geval van een bacteriële infectie.

Hoe lang duurt het voordat de productie van moedermelk stopt nadat ik ben gestopt met het geven van borstvoeding?

Het is belangrijk om het afbouwen geleidelijk aan te doen. Begin met het overslaan van één voeding, vervolgens twee, dan drie, enzovoort. De melkproductie zal hetzelfde patroon volgen en ook stoppen als je de stimulatie eindigt.

Hoe lang blijft moedermelk goed buiten de koelkast?

Het is aangeraden om moedermelk steeds in de koelkast te bewaren. Als het goed afgesloten en luchtdicht verpakt is kan je moedermelk tot 4 uur op kamertemperatuur bewaren.

Wat kan ik doen om de productie van moedermelk te verhogen?

De beste manier om je moedermelkproductie te verhogen, is door je baby vaker aan de borst te leggen. Zo worden je borsten meer gestimuleerd. Als het nodig is, kan je ook een borstkolf gebruiken om ze verder te stimuleren aan te vullen. Bepaalde voedingssupplementen, rijk aan bijvoorbeeld fenegriek, kunnen ook helpen om de productie van moedermelk te stimuleren.

Hoe moedermelk invriezen?

Moedermelk kan maximaal 6 maanden in de vriezer bewaard worden. Zorg ervoor dat je het altijd goed opbergt in een gesloten en luchtdicht bakje. Vergeet ook niet om de datum van afkolven op te schrijven.

Hoe leg je je baby in de rugbyhouding tijdens het voeden?

Bij de rugbyhouding houd je je baby naast je, op zijn rug, met de voeten naar de achterkant van de stoel waarin je zit. Je onderarm ondersteunt het hoofdje van je baby terwijl je ze naar je borst brengt.

Hoe kan ik mastitis tijdens de borstvoeding verlichten?

De beste manier om mastitis, ofwel een borstontsteking, te verminderen is om te rusten, maar ook om borstvoeding te blijven geven. Je baby vaker aanleggen stimuleert de melkstroom en helpt de ontsteking te verminderen. Probeer ook massages en warme en koude kompressen op de borst.

Hoe kan ik pijnlijke borsten tijdens de borstvoeding verlichten?

Pijnlijke borsten kunnen verschillende oorzaken hebben: gebarsten tepels, gezwollen borsten, mastitis, enzovoort. Voor elk probleem is er een oplossing, maar begin eerst met het veranderen van je borstvoedingshouding - dat kan al veel opleveren!

Tot welke leeftijd kan een vrouw borstvoeding geven aan haar baby?

Je kunt ervoor kiezen om je kind tot 4-5 jaar borstvoeding te geven. Dit wordt late borstvoeding genoemd. In de meeste gevallen stoppen vrouwen echter met borstvoeding rond de 2e verjaardag van hun kind. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om uitsluitend borstvoeding te geven totdat je baby 6 maanden oud is en nadien in aanvulling van een gevarieerde voeding .

Mag ik bier drinken tijdens de borstvoeding?

In België is er een volksgeloof dat zegt dat bier de melkproductie verhoogt bij mama's die borstvoeding geven. Maar het is niet aangeraden om alcohol te drinken tijdens het geven van borstvoeding. Alcohol komt namelijk vanuit je bloed in de melk terecht. Wil je op een natuurlijke manier je melkproductie stimuleren? Dan is het een goed idee om fenegriek te gebruiken, een plant die de productie van melk bevordert.

Mag ik moedermelk opwarmen?

Ja, je kunt moedermelk zonder problemen bewaren en later opwarmen. Om moedermelk op te warmen, kun je dat het beste in een bain-marie doen, wat betekent dat je het onderdompelt in een bak met heet water. Het is niet aan te raden om moedermelk in de magnetron op te warmen.

Kan ik beginnen met het afkolven van melk vóór de bevalling?

Nee, je kunt geen melk afkolven voor de bevalling. Pas nadat je baby geboren is, begin je met het aanmaken van colostrum, de eerste melk na de geboorte. Nadien, komt de melkproductie op gang.

Kan ik opgewarmde moedermelk bewaren en hoe lang?

Als je moedermelk opnieuw opwarmt, maar je baby heeft er nog niet van gedronken (omdat baby's van gedachten kunnen veranderen), kun je de melk nog 4 uur in de koelkast bewaren. Het is vooral belangrijk dat de melk niet in aanraking komt met bacteriën.

Mag ik groeimelk koud geven?

Ja, je kunt NESTLÉ Groeimelk zowel warm als koud geven. Als je het koud wilt gebruiken, is de kant-en-klare NESTLÉ Groeimelk het makkelijkst om te gebruiken.

Hoe lang mag moedermelk in de koelkast bewaard worden?

In de koelkast blijft je moedermelk maximaal 4 dagen goed. Zorg er wel voor dat je het in een gesloten en luchtdicht bakje bewaart. Schrijf ook de datum waarop de moedermelk is afgekolfd op het bakje, zodat je niet vergeet tot wanneer je het kan gebruiken.

Hoeveel moedermelk moet ik geven aan mijn baby?

De hoeveelheid moedermelk die je baby drinkt, hangt af van zijn of haar leeftijd en ontwikkeling, maar soms ook van het moment van de dag. Bovendien is elk kindje uniek, waardoor de hoeveelheid melk die ze drinken sterk kan verschillen met andere baby's.

Welke vitamine moet ik nemen tijdens de borstvoeding?

Borstvoeding geven kost veel energie voor mama's lichaam. Daarom is het een goed idee om tijdens deze periode extra multivitaminen en mineralen te nemen. Fenegriek wordt vaak aangeraden voor vrouwen die borstvoeding geven, omdat het helpt bij de melkproductie.

Wat mag ik niet eten tijdens de borstvoeding?

Er zijn minder voedingsmiddelen die je hoeft te vermijden dan tijdens de zwangerschap, maar er zijn nog steeds enkele risico's. Vermijd dus te veel koffie, thee en energiedrankjes, maar beperk ook je consumptie van tonijn, een vissoort met veel kwik.

Biberons
Flesvoeding
 Moet ik mijn kind extra vitaminen en mineralen geven?

In de meeste gevallen krijgt je kind voldoende vitamines en mineralen binnen via zijn flesvoeding. Wanneer je kind 4 à 6 maanden oud is, geef je ook nog eens groenten en fruit. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert daarnaast om dagelijks 10 microgram (10µg) of 400IE vitamine D extra te geven aan je kind vanaf de geboorte tot de leeftijd van 6 jaar. Idealiter neem je levenslang een gezonde dosis vitamine D in voor het behoudt van sterke botten en tanden. Volg de aanbevelingen van je zorgverlener op dit gebied.

Wat voor soort mineraalwaters zijn geschikt om flesvoeding te bereiden?

Nestlé Pure Life is geschikt om flesvoeding te bereiden. Deze soorten mineraalwater hoeven niet meer gekookt te worden en zijn ook makkelijk te gebruiken voor de bereiding van flesvoeding als jullie op reis zijn

Mijn kindje heeft groen/grijze ontlasting, is dit normaal?

Wanneer je je kindje hypoallergene flesvoeding geeft is een legergroene kleur van ontlasting een normaal verschijnsel. Alleen wanneer de kleur richting zwart gaat kan dit wijzen op een ontsteking in de darmen en adviseren we je contact op te nemen met een arts.

Mag ik de flesjes voor mijn kindje langere tijd op voorhand klaarmaken?

Nee, het is niet aan te raden om de flesjes lang op voorhand klaar te maken. Ga altijd hygiënisch te werk en maak de flesjes altijd net voor gebruik klaar. Flesjes te lang op voorhand klaarmaken geeft vrij spel aan schadelijke bacteriën, wat gevaarlijk kan zijn voor je kindje. Het is het beste om het water op te warmen en het melkpoeder direct voor het voeden toe te voegen. Als je klaar bent moeten eventuele restjes melkvoeding worden weggegooid.

Mag ik extra voeding in een fles doen?
Hoewel ieder kind een eigen behoefte heeft, is het toch raadzaam om het voedingsschema te volgen zoals aangegeven op de verpakking. Mocht je echt iets meer willen geven dan moet je wel altijd de aangegeven verhouding water/poeder respecteren. Bij de meeste producten is dat 1 afgestreken maatschepje per 30 ml water. Overleg altijd met je arts of de verpleegkundige op het consultatiebureau.
Hoeveel flessen drinkt een baby per dag?

Gemiddeld drinken baby's 6 tot 8 flesjes per dag in de eerste 3 maanden. De hoeveelheid melk per flesje zal geleidelijk aan toenemen. Voor baby's tussen de 6 maanden en 12 maanden oud, wordt er aangeraden om 600ml aangepaste melk per dag te geven. Vanaf 12 maanden raden we zo'n 350 à 500ml aangepast melkproduct per dag aan. Let wel, deze hoeveelheden kunnen verschillen van kind tot kind.

Hoe lang kan ik een flesje melk laten staan?

Een klaargemaakt flesje moet binnen 30 minuten worden opgedronken. 

Tot welke leeftijd kan mijn baby flesvoeding krijgen?

Wanneer je kleintje 18 maanden is kan hij/ze al zelfstandig eten. Dit is ook het moment waarop je baby kan beginnen met drinken uit een beker in plaats van een fles. Hoewel moedermelk of groeimelk niet meer de belangrijkste maaltijd is, blijft het aanbevolen tot je kindje 3 jaar oud is. Zo zorg je ervoor dat je kind voldoende ijzer binnenkrijgt, zonder te veel eiwitten.

Waarom mag ik flesvoeding niet meerdere keren opwarmen?

Flesvoeding mag niet meerdere keren worden opgewarmd vanwege de natuurlijke bacteriën in de mond van je baby. Deze bacteriën kunnen de zuigelingenmelk besmetten wanneer de melk opnieuw wordt opgewarmd. Het opwarmen van de melk zorgt ervoor dat deze bacteriën zich ontwikkelen, wat uiteindelijk spijsverteringsproblemen kan veroorzaken. 

Allergie
Allergie
Is een allergie erfelijk?

Nee, een allergie zelf is niet erfelijk, maar de aanleg ervoor wel. Als familieleden allergisch zijn, is er een grotere kans dat kinderen ook allergische klachten ontwikkelen. Het aantal allergische gezins- of familieleden beïnvloedt de kans op allergie. Het is ook mogelijk dat een baby een allergie ontwikkelt, zelfs als er geen allergieën voorkomen in de familie.

Hoe zit dat in de toekomst?

Vaak groeien kinderen over hun allergische klachten heen als ze een jaar of twee zijn, maar de aanleg blijft bestaan. Soms treden er op latere leeftijd andere allergische klachten op, zoals hooikoorts of astma.

Wat moet ik doen als mijn kind een koemelkallergie heeft?

Als je kind een koemelkallergie heeft, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Allereerst is het belangrijk om koemelk en koemelkproducten volledig uit het voedingsschema van je kind te schrappen. Als je borstvoeding geeft, moet je ook koemelk uit je eigen voedingsregime te halen. Indien borstvoeding geen optie is, kan een arts hypoallergene zuigelingenvoeding voorschrijven. Het is altijd raadzaam om een arts of diëtist te raadplegen voor advies bij een koemelkallergie.

 Hoe herken ik een koemelkeiwit allergie?

Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie. Baby's kunnen er last van hebben in hun darmen (overgeven, diarree, krampen en buikpijn), er huidproblemen van krijgen (zoals eczeem) of zelfs ademhalingsproblemen. Als je denkt dat je baby een allergie heeft, is het altijd het beste om je kinderarts of allergoloog te raadplegen.

Kunnen de voedingsallergieën van mijn kind in de toekomst veranderen?

Bij kinderen komt zo'n driekwart van de allergieën voor bij 6 soorten voedingsmiddelen. Het gaat om eieren, pinda's of pindanoten, koemelk, mosterd, noten en vis. De allergische reactie kan meteen gebeuren nadat je kind het voedsel heeft gegeten of zelfs aangeraakt, maar soms ook pas later. Het kan ook zijn dat je kind last kan hebben van kruisallergieën. Dat gebeurt als bepaalde voedingsmiddelen samen worden gegeten of als je kind iets eet terwijl het in contact is met een stof waar het allergisch voor is, zoals pollen of latex.

Maak je geen zorgen, een allergoloog kan je helpen om erachter te komen wat er precies aan de hand is. Samen met de arts kun je bespreken wanneer je voorzichtig kunt proberen om een voedingsmiddel opnieuw te introduceren, of dat het beter is om het nog even te blijven vermijden.

Alimentation pour bébé
Babyvoeding
Wanneer is mijn kindje toe aan de introductie van fruit- of groentehapjes?

Uit onderzoek en ervaring blijkt dat elk kindje uniek is in haar of zijn ontwikkeling en dus ook unieke voedingsbehoeften heeft. Niet de leeftijd van je kind is bepalend, wel de ontwikkelingsfase waarin het zich bevindt. Gaat je kindje wat meer spelen met de tong, duwt het niet meer alles weg met de tong, sabbelt het op zijn vuistje, maakt het smakkende geluidjes en heeft je kind veel interesse in wat jij eet? Dan is dat een signaal dat je kindje iets anders wil dan enkel maar melk en is het toe aan een eerste groenten- en /of fruithapje. Dat zal ongeveer tussen 4 en 6 maanden zijn.

Kan ik mijn baby een vegetarisch menu aanbieden?

Er bestaan verschillende soorten vegetariërs (zonder vlees, maar met of zonder eieren, zuivelproducten en/of vis) en veganisten (alleen fruit, groenten en peulvruchten). De belangrijkste voeding voor een baby blijft altijd moedermelk. Als je borstvoeding geeft en vegan bent, moet je extra aandacht besteden aan vitamine B12, jodium en DHA-supplementen voor jezelf, zodat je die voedingsstoffen via je moedermelk aan je baby doorgeeft. Als borstvoeding geen optie is, moet er extra aandacht worden besteed aan het kiezen van een geschikte zuigelingenvoeding met een goede voedingswaarde  (raadpleeg je kinderarts). 
Wanneer je begint met vaste voeding, zal de afwezigheid van vlees, vis en eieren de opname van eiwitten, ijzer en zink niet in gevaar brengen. Geef wel altijd voldoende melk (moeder- of opvolgmelk). Het is de basis in hun voedingsschema tijdens het eerste levensjaar. Geef je baby altijd de juiste aangepaste melk (geen plantaardige dranken). Afhankelijk van de voedingsgewoonten van het gezin, kun je vanaf ongeveer 9 maanden peulvruchten aan je baby aanbieden. Aarzel niet om een diëtist te raadplegen om je te helpen bij het maken van voedingskeuzes voor je baby en om te weten wat geschikt is voor je baby.

Waarom is ijzer zo belangrijk in deze fase?

IJzer is essentieel voor de gezondheid van je kindje, omdat het bijdraagt aan het zuurstoftransport in het bloed. Elk kind heeft bij de geboorte een ijzerreserve in zijn lichaam, maar die raakt na een tijdje uitgeput. Daarom moet je schatje zoveel mogelijk ijzer uit zijn/haar voeding halen. 
Geef je geen borstvoeding meer? Dan wordt opvolgmelk (zuigelingenvoeding voor kinderen vanaf 6 maanden) aanbevolen voor kinderen vanaf 6 maanden, omdat dat voldoende ijzer bevat om te voldoen aan de hoge behoeften van je kind. 
Andere voedingsmiddelen met een hoog ijzergehalte zijn: babygranen, vlees, kip, vis, groenten, peulvruchten, aardappelen, eieren, appelstroop en panades. Combineer ze met vitamine C-rijke bronnen zoals groenten, fruit of vers vruchtensap voor een betere opname.

Welke type fruit is het gezondst voor mijn kindje?

Ieder stuk fruit heeft zijn speciale eigenschappen en is gezond. Laat je kindje verschillende soorten fruit uitproberen, zodat hij of zij een mix van vitamines en mineralen binnenkrijgt. Op die manier zal je kind ook verschillende soorten fruit leren waarderen.  Let er wel op dat de textuur van de fruitpap of het fruit aangepast is aan de leeftijd van je kleintje. Zo geniet je schatje er optimaal van!

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn baby water geven en hoeveel?

Vanaf het moment dat je baby 6 maanden oud is, kun je hem kleine hoeveelheden water geven. Voordien krijgen baby's voldoende vocht binnen via moedermelk of flesvoeding. Het is belangrijk om te weten dat de nieren van je baby op die leeftijd nog niet volledig ontwikkeld zijn om water goed te kunnen filteren.

Vanaf welke leeftijd mag mijn baby koemelk drinken?

Je kan met koemelk beginnen vanaf 3 jaar. Maar het is belangrijk dat het deel uitmaakt van een gevarieerde voeding. Tot die leeftijd is groeimelk aanbevolen, zodat je kindje genoeg ijzer binnenkrijgt zonder de nieren te belasten met te veel eiwitten.

Hoe moet ik aan vaste voeding beginnen bij mijn baby?

Er wordt vaak gekozen voor een vloeibare en zachte groentepuree voor de eerste vaste voeding. Start met één voedingsmiddel per keer om hem of haar kennis te laten maken met de aparte smaken en texturen. Je kunt kiezen voor fruit of groenten als eerste hapje; beide opties zijn mogelijk!

Wat is Baby-Led-Weaning (BLW)?

Baby-Led-Weaning , ook wel gekend als de Rapley-methode, is een manier om baby's op een actieve manier te laten kennismaken met voeding. Je bevordert er de zelfstandigheid mee en het leerproces van peuters door hun kleine stukjes fruit en groenten te laten oppakken en in hun mond te laten stoppen. De baby leert zelf hoe hij zich moet voeden, in tegenstelling tot de "traditionele" methode waarbij de ouder het eten op een lepel geeft.

Zijn gluten goed voor mijn baby?

Van zodra vaste voeding geïntroduceerd wordt (vanaf 4 à 6 maanden), mogen gluten geleidelijk toegediend worden, ongeacht borstvoeding of opvolgmelk. Indien je vóór 4 maanden of na 12 maanden gluten introduceert, verhoog je net het risico op allergie. Het zou jammer zijn dat je kindje later op school niet mee kan smullen van de verjaardagstaart die zijn vriendje meebrengt.

Gluten is een eiwit dat voorkomt in een aantal graansoorten (vb. tarwe, rogge, haver en gerst) alsook in hun afgeleide producten. Je kan gluten introduceren door glutenbevattende ongezoete baby cereals te mengen in de fruitpap, in de groentepap of in het flesje van je baby. Introduceer gluten stelselmatig tussen 4 en 12 maanden. Start met baby granen, daarna pasta, en pas dan brood.

Waarom moet ik vitamine D aan mijn baby geven?

Vitamine D is erg belangrijk voor de opname van calcium uit voedsel. Het is essentieel voor een goede ontwikkeling van de botten en tanden van je baby. De zon is de belangrijkste bron van vitamine D, maar het lichtniveau in België is lager dan in andere landen. Daarom is het aangeraden om je baby extra vitamine D te geven, zodat hij of zij er voldoende van binnenkrijgt.

Wanneer start ik met het avondeten van mijn baby?

Er bestaan geen vaste regels voor het avondeten. Sommige kinderen blijven vasthouden aan hun flesje 's avonds, terwijl anderen kindjes graag mee-eten met het gezin. Houd er rekening mee dat de ingrediënten en texturen altijd moeten worden aangepast aan de leeftijd van je kindje. Zorg ervoor dat je geen bron van eiwitten (vlees, vis, ei, kaas, vleeswaren, peulvruchten) toevoegt aan het avondmaal als je dit al eerder hebt gedaan tijdens de lunch. Een teveel aan eiwitten wordt niet aanbevolen voor de nog onrijpe nieren van je baby.

Wanneer kan ik groentepap beginnen geven aan mijn baby?

Vanaf ongeveer 4 maanden kun je beginnen met het geven van oefenhapjes groentepap aan je baby. Probeer rond die periode goed naar je baby te kijken en luisteren. Wanneer ze nieuwsgierig wordt en interesse toont in jouw eten, is dat een teken dat ze de wondere wereld van vast voedsel wil ontdekken.

Welke voeding moet ik vermijden als mijn baby kolieken heeft?

Voedingsmiddelen rijk aan vezels en zwavel kan je op dat moment beter vermijden. Groenten zoals broccoli, bloemkool, spruitjes en uien geef je dan best even niet aan je baby. Ze kunnen gasvorming in de darmen veroorzaken waardoor de klachten kunnen verergeren.

Welke soort melk is geschikt voor mijn baby vanaf 12 maanden?

Vanaf 12 maanden is het geschikt om over te stappen op groeimelk, zodra de voeding van je baby voldoende gevarieerd is. Op deze manier blijft tevens de ontwikkeling van je baby voldoende ondersteund.

Wat is het verschil tussen groeimelk en koemelk?

Groeimelk verschilt van koemelk op een aantal manieren. Allereerst bevat groeimelk meer ijzer, wat helpt bij het beschermen en versterken van het immuunsysteem. Daarnaast bevat het ook vitamine D, dat bijdraagt aan de opbouw van sterkere botten. Een ander verschil is dat groeimelk minder eiwitten bevat, wat zorgt voor een optimale groei en minder belasting voor de nieren. Kortom, groeimelk is speciaal ontwikkeld om te voldoen aan de specifieke behoeften van jonge kinderen, terwijl koemelk meer algemeen beschikbaar is en niet dezelfde voedingsstoffen heeft die essentieel zijn voor de groei en ontwikkeling van jonge kinderen.

Hoeveel moedermelk moet ik in een fles geven?

De hoeveelheid moedermelk die je baby uit een flesje drinkt, hangt af van de leeftijd, ontwikkeling en soms ook van het moment van de dag. De maagjes van pasgeboren baby's zijn nog erg klein (zo groot als een abrikoos ongeveer), dus de meeste voldragen baby's drinken niet meer dan 30 tot 60 ml per voeding. Rond 4 à 5 weken bereiken baby's meestal een piek in hun melkinname met ongeveer 90 tot 120 ml per voeding en zo'n 7 voedingen per dag. Tussen 3 en 6 maanden zal het metabolisme van je baby geleidelijk vertragen, waardoor de benodigde hoeveelheid moedermelk ongeveer hetzelfde blijft, ondanks de groei.

Begin met het klaarmaken van een flesje van ongeveer 60 ml en kijk of je baby meer of minder melk nodig heeft. Elk kindje is anders, dus het kan zijn dat jouw baby iets andere behoeften heeft dan andere baby's.

Welk water moet ik gebruiken om de fles van mijn baby te bereiden?

Voor de bereiding van de flesvoeding van je baby is aangeraden om niet-bruisend, natuurlijk mineraalarm flessenwater te gebruiken. Aangeraden is om water met het label "geschikt voor de bereiding van babyvoeding" te kiezen zoals Nestlé Pure Life.

Moet ik nog vitamines bijgeven als mijn kind ouder is dan 1 jaar?

Als je kind één jaar of ouder is kun je na opvolgmelk overstappen op groeimelk voor kindjes van 1 tot 3 jaar, zoals NESTLÉ Groeimelk. Deze groeimelk is precies afgestemd op de voedingsbehoeften van een wat oudere dreumes en bevat ook vitamine D. Het Voedingscentrum adviseert 10 microgram vitamine D bij te geven tot het kindje 3 jaar is.

Hoe weet ik of mijn kind voldoende voeding krijgt?

Vertrouw op je intuïtie! Jij weet als geen ander of je kindje al dan niet tevreden is. Daarnaast wordt je kind regelmatig gewogen en gemeten om de groei in de gaten te houden. Als je baby zijn groeicurve de stijgende lijn volgt, hoef je je meestal geen zorgen te maken over de hoeveelheid voeding die je kind binnenkrijgt. Enkele zaken die je wel in je achterhoofd kunt houden de eerste weken zijn: min. 8 voedingsbeurten per 24u, minstens 5 à 6 plasluiers per dag en een regelmatige stoelgang.

Nos produits
Onze producten
Waar kan ik jullie producten kopen?

Onze producten zijn te vinden in verschillende apotheken, supermarkten en buurtwinkels. Om precies te weten waar, kies een product op onze website en klik op de knop "Online kopen" of "Naar de apotheek gaan". Je kunt ons ook altijd bellen op het gratis nummer 0032 (0)2 529 55 25. We helpen je graag met informatie over de exacte locaties waar onze producten verkocht worden. Let wel op: we kunnen niet garanderen dat elk filiaal onze producten echt verkoopt, want elke winkelmanager mag zelf zijn assortiment samenstellen. Dus als je een specifiek product zoekt, raden we je aan om rechtstreeks contact op te nemen met de winkel.

Wat zijn de verschillen tussen Nestlé Groeimelk 1+ en gewone melk?

Nestlé Groeimelk is speciaal afgestemd op de behoeften van een peuter in ontwikkeling. In vergelijking met gewone melk bevat Nestlé Groeimelk meer ijzer, wat goed is voor de bescherming en opbouw van weerstand. Extra vitamine D draagt bij aan een betere botopbouw. Verder bevat groeimelk minder eiwit, wat zorgt voor een optimale groei en een lage belasting van de nieren. Nestlé Groeimelk is de ideale overstap van opvolgmelk naar gewone melk en is geschikt voor kindjes van 1 tot 3 jaar.

Hoe vaak per dag mag ik NESTLÉ Baby Cereals geven?

Geef je kindje maximaal twee keer per dag NESTLÉ Baby Cereals. Je kunt het bijvoorbeeld 's ochtends als ontbijt geven en/of 's avonds voor het slapengaan. Hierdoor slaapt je kindje waarschijnlijk de hele nacht door met een verzadigd gevoel.

Kan ik groeimelk van 1 tot 3 jaar ook koud geven?

Nestlé Groeimelk mag zowel warm als koud gegeven worden. Indien je het koud wilt gebruiken, dan is de kant en klare Nestlé Groeimelk het makkelijkst in gebruik.

Kan ik best met een fruithapje of met een groentehapje beginnen?
Beide zijn mogelijk. Het is wel aan te raden om met zachte smaken te beginnen, bijvoorbeeld wortel, courgette, sperzieboontjes of banaan, appel of peer. Bied in eerste instantie slechts één smaakje tegelijk aan en geef enkele dagen hetzelfde, om zo je kindje te laten wennen aan een nieuwe smaak. Wanneer je begint met een fruithapje, kun je in het begin best wat ‘zure gezichten’ krijgen.
Wat is het verschil tussen Nan Optipro en Nan Complete?

NAN Optipro is standaard babyvoeding vol met vitamines A, C en D, ijzer, zink en Omega-3 (ALA). NAN Complete daarentegen, is een babyvoeding speciaal voor het spijsverteringscomfort van je kleintje. Het bevat gedeeltelijk gehydrolyseerde eiwitten en is ontworpen om te helpen bij spijsverteringsproblemen zoals oprispingen, constipatie en krampjes.

Waarom vind ik de Nestlé Baby Meal producten niet meer terug?

We hebben beslist om de verkoop van Nestlé Baby Meal producten stop te zetten om onze middelen te kunnen richten op de ontwikkeling en verbetering van andere producten binnen babyvoeding die beter afgestemd zijn aan de veranderende behoeften van ouders en hun kindjes.

Autres questions
Overige vragen
Hoe zit het met fluor?

Tandenpoetsen is de beste manier om fluoride te gebruiken. Zodra de eerste tandjes bij je baby doorgebroken zijn kan je beginnen met één keer per dag te poetsen met fluoridehoudende peutertandpasta. Voor kinderen van twee en drie jaar is het advies om de tandjes twee keer per dag met deze tandpasta te poetsen.

Hoeveel slaap heeft een kindje van 6 maanden ongeveer nodig?

De hoeveelheid slaap die je kind nodig heeft, verschilt. Over het algemeen beginnen ze 's nachts beter te slapen rond de leeftijd van 6 maanden. Overdag doen ze twee of drie dutjes: 's ochtends, aan het begin van de middag en aan het eind van de middag. Gemiddeld heeft een baby ongeveer 15 uur slaap per dag nodig, maar er zijn geen vaste regels. Elk kind heeft zijn eigen slaapritme. Zorg ervoor dat je baby comfortabel slaapt, met zo min mogelijk afleidingen.

Moet ik de knuffel of het doekje nu niet eens wassen?

De knuffel geeft je kindje een voortdurend gevoel van vertrouwen door de geur die erin zit. Het evolueert als het ware mee met je kindje. Als je de knuffel wast gaat de vertrouwde geur eruit en gaat die functie verloren. Doe het dus niet te vaak.