0 - 4 maanden
Artikel
Add this post to favorites

Borstvoeding combineren met flesvoeding

Moedermelk en flesvoeding zijn zeker te combineren. Het kan echter wel een tijdje duren voordat jij en de baby gewend zijn aan die combinatie. Wij geven je wat tips om het hele proces eenvoudig te laten verlopen.

Wat is gemengde voeding? 

Het wordt aanbevolen door de WHO om tot 6 maanden exclusief borstvoeding te geven aan je kleintje. Na een tijdje kan het zijn dat je door praktische redenen gedeeltelijk wil overstappen van borstvoeding naar het flesje. Dat kan ! Moedermelk en flesvoeding combineren wordt vaak gedaan. Het geeft je als moeder de mogelijkheid om wat vrijer te bewegen zonder dat je te veel moet stressen over het afkolven van je melk. Zo kan je het voeden wat meer overdragen naar je partner.

Beginnen met het combineren van borst- en kunstvoeding is vaak ook een eerste stap in het afbouwen van borstvoeding.

 

Flesvoeding combineren met moedermelk : de eerste stapjes

Eerst en vooral, er zijn geen universele regels. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat de overgang van borst naar fles geleidelijk moet gebeuren, omwille van de verschillende zuigtechniek. Aan de borst moet de baby een zekere inspanning leveren om moedermelk te krijgen en is de tong naar buiten gericht. Bij de fles stroomt de melk er makkelijker uit en is de tong op een andere manier gepositioneerd.

Overstappen naar flesvoeding is soms ook emotioneel voor jou als moeder. Het loslaten van die weken van perfecte harmonie tussen jou en je baby, is een moeilijke stap. Elke mama (en papa) moet deze overgang op haar eigen manier aanpakken en afstemmen op de baby. Geduld, veel liefde en advies zullen je helpen om deze overstap te maken naar het flesje.

 

Welke voeding moet je vervangen door zuigelingenmelk?

Een eerste stap is om de middagvoedingen te vervangen door een flesje zuigelingenmelk. Dit zijn de momenten waarbij de lactatie minder is en je borsten dus minder vol zijn. s Morgens en 's avonds is de productie van melkmoeder vaak hoger.

Geleidelijk aan zal je meer en meer kunnen overschakelen naar flesvoeding. Je arts of pediater kan je helpen om de juiste melk voor je baby te kiezen bij gemengde voeding.

 

12 tips om borstvoeding en flesvoeding te combineren

Beginnen aan flesvoeding is een grote stap voor het gezin, deze tips zullen je helpen om de overstap te maken.

 

 • Geef zo lang mogelijk alleen maar borstvoeding. Wanneer je wilt overschakelen op gemengde voeding, verwacht dan niet dat je kindje direct enthousiast zal zijn. Geef je baby wat tijd om zich aan te passen.

 • Laat de baby wennen aan de zuigspeen van de fles. De baby moet een andere zuigtechniek toepassen dan wanneer het van de borst drinkt. Het zal enkele dagen duren voor je kindje de juiste techniek onder de knie heeft.

 • Merk je dat je baby het moeilijker heeft om uit een flesje te drinken? Probeer dan verschillende zuigspenen uit, tot je er eentje vindt die bij hem of haar past.

 • Start met één flesje per dag. Zorg ervoor dat je baby geen grote honger heeft als je de eerste keer switcht naar flesvoeding. Alles in een ontspannen en comfortabele sfeer laten gebeuren helpt om alles vlot te laten verlopen.

 • Begin (indien mogelijk) met een flesje moedermelk voordat je met kunstvoeding start. Je baby zal de smaak herkennen en zich makkelijker aanpassen aan het drinken van de fles.

 • De geur van de moeder kan de baby storen tijdens de flesvoeding. Je partner of een derde partij kunnen helpen in deze aanpassingsperiode.

 • Probeer een gecombineerd voedingsschema aan te houden, met voeding op regelmatige momenten. Het hoeft niet té streng te zijn. Zorg ervoor dat je tijdig reageert op de "ik heb honger" signalen van je baby.

 • Als je weer aan het werk gaat, probeer dan enkele weken vooraf te beginnen met een combinatie van borst- en flesvoeding.

 • Bereidt elke flesvoeding voor op het moment van de voeding. Volg nauwkeurig de bereidings- en bewaarinstructies van de fabrikant op. Onze voedingsdeskundige Catherine laat je in deze video zien welke fouten je niet moet maken.

 • Wanneer je begint met flesvoeding zal je productie van moedermelk afnemen.

 • Gooi niet opgedronken restjes weg, om hygiënische redenen.

 • Twijfels of vragen? Aarzel niet om advies te vragen aan je arts of lactatiekundige.

>> Meer weten over flesvoeding

Voedingsdeskundige Cathérine legt uit hoe je een flesje klaarmaakt – Nestlé Baby&Me

 

Onze voedingsdeskundige Cathérine laat je zien hoe je een flesje op de juiste manier moet bereiden.

Hoe maak je een babyflesje klaar – Deel 1
Hoe maak je een babyflesje klaar – Deel 2

Nestle Baby&Me Club - Cardparagraph NL
Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Een complete ervaring van zwangerschap tot 3 jaar: praktische hulpmiddelen, kortingen en persoonlijk advies!