0 - 4 maanden
Artikel
Add this post to favorites

Borstvoeding ... maar in een fles!

Het kan voor uiteenlopende redenen: papa wil ook de baby voeden, jij gaat binnenkort weer werken, je moet je baby regelmatig naar de opvang brengen … Door melk af te kolven, verleng je de borstvoedingsperiode ongeacht de externe factoren.

Ik ben geen melkkoe!

Je had nooit gedacht dat je op een dag melk zou afkolven! Het doet je onvermijdelijk denken aan een weinig glamoureuze melkinstallatie voor koeien ... Enkele weken geleden waren je borsten nog één en al verleiding, gehuld in sexy lingerie. Een tip: zet je over dit weinig flatterende beeld heen en herinner je dat borstvoeding geven puur natuur is. Bovendien gaat dit niemand anders aan, je hoeft het tenslotte niet van de daken te schreeuwen! 

Vanaf wanneer kan het?

Wacht liefst tot je melkproductie volledig op gang is (= regelmatig aantal drinkbeurten op gelijke tijdstippen), dus ongeveer twee maanden na de bevalling. Een afkolfapparaat is ook heel handig om borststuwing te voorkomen. 

Met de hand of een apparaat?

Dat hangt van jou af. Probeer eerst de verschillende mogelijkheden uit. 

  • Met een handmatig (met een handpomp) of elektrisch apparaat bespaar je tijd en kan je ongeveer 150 ml afkolven in een kwartier! 
  • Het principe is hetzelfde voor zowel een handmatig als een elektrisch apparaat: het zuigen van een baby wordt nagebootst door een pomp die op de tepel geplaatst wordt. Het duurt enkele seconden voor het afscheidingsmechanisme opstart en de melk vrijkomt. Om je melk succesvol af te kolven, moet je rekening houden met de kwaliteit van het materiaal, de lichtheid, het gebruiksgemak en het vervoer. De handmatige versie is discreet en handig als je af en toe of op verplaatsing afkolft. Het is vermoeiend om de hendel te bedienen op het ritme van een baby (ongeveer vijftig keer/minuut) en bovendien niet altijd doeltreffend. Met een elektrisch afkolfapparaat duw je op een knop en wacht je tot het gebeurt! Een model met dubbele pomp is praktisch als je weinig tijd hebt. Hoe geraak je aan een afkolfapparaat? Je kan er eentje lenen, kopen of huren bij een apotheek (in dat geval komt je ziekenfonds tussen als je een doktersvoorschrift kan voorleggen). 
  • Met de hand kan je door druk uit te oefenen ongeveer 100 ml afkolven op een kwartier. Deze methode biedt het voordeel dat je geen specifiek materiaal nodig hebt of apparaten op je borst moet zetten. Je masseert ook de hele borst, terwijl een afkolfapparaat alleen de tepel stimuleert. 

 

Hoe ga je te werk?

Was je handen en de houder waarin de melk terechtkomt. Begin door je tepelhof zacht te masseren, maak cirkelvormige bewegingen met drie of vier vingers van de buitenkant van de borst naar de tepelhof toe. Beweeg vervolgens geleidelijk je vlakke hand van de buitenkant van de borst naar de tepelhof tot aan de tepel. Herhaal deze beweging rondom je borst. Derde fase: plaats je duim boven op de borst en je wijsvinger en middelvinger onderaan, op ongeveer 2 tot 3 cm van de tepelhof. Als je vingers correct geplaatst zijn, vormen ze de letter C. Druk zacht op de melkklier terwijl je horizontaal duwt naar de borstkas toe en je vingers langzaam naar elkaar toe beweegt. Herhaal deze beweging tot er geen melk meer stroomt, verplaats je vingers rondom de borst en herbegin. 
In beide gevallen moet de borstklier gestimuleerd worden om melk af te scheiden. 
Weetje: als je melk afkolft buiten de gebruikelijke drinkuren, zal je de eerste dagen kleinere hoeveelheden afkolven, tot je lichaam zich heeft aangepast aan de extra vraag! 

Kan je borstvoeding en een zuigfles combineren?

Ja, als de borstvoeding regelmatig verloopt. Dat is ongeveer twee maanden na de eerste drinkbeurt. Het is echter aanbevolen om zo lang mogelijk te wachten voor je een zuigfles gebruikt, want sommige baby's weigeren achteraf de borst! 

Vermindert afkolven de melkproductie?

Nee, in tegendeel. Hoe groter de vraag naar melk, hoe meer je er produceert. 

Hoelang kan je de melk bewaren? 

  • Max. 4 uur op kamertemperatuur (20-25°C) tussen de aanvang van het afkolven en het opdrinken door de baby. 
  • Max. 48 uur in de koelkast bij een temperatuur onder of tot 4°C. 
  • 4 maanden in de diepvriezer bij een temperatuur van -18°C. Let op: vries geen melk in die eerst bewaard werd in de koelkast. Verbruik ontdooide melk binnen 24 uur en vries ontdooide melk nooit opnieuw in.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo
  • Écrivez à Nestlé Baby - Icône

    NIEUWSBRIEF OP MAAT

    Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

  • Podcast & vidéos

    Podcasts & Video's

    Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

  • Logo - coupons-56

    Kortingen en cadeaus

    Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

  • Logo - menu-planner-56

    TIPS VOEDING

    Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.