Welke flesvoeding kiezen voor je kindje?
Het is niet gemakkelijk om je weg te vinden in alle beschikbare assortimenten flesvoeding. Om je de hoofdpijn te besparen, lijsten wij al de belangrijkste criteria op waarmee je rekening moet houden.
Moedermelk, de meest geschikte melk voor uw baby
Wij zijn van mening dat borstvoeding de ideale voeding is voor baby's. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt aan om uitsluitend borstvoeding te geven gedurende de eerste zes maanden. Moedermelk heeft het vermogen zich op natuurlijke wijze aan te passen aan de behoeften van je baby.
Sommige moeders zijn echter niet in staat om borstvoeding te geven of wensen ermee te stoppen, bijvoorbeeld wanneer ze weer aan het werk gaan. In dat geval moeten ze doorheen de fase van de eerste fles en zuigelingenmelk. Er bestaan hier redelijk wat verschillende soorten van, maar met behulp van de aanbevelingen van jouw kinderarts zal je snel de juiste melk vinden.
Waarom kiezen voor flesvoeding?
Koemelk of andere plantaardige melken zijn niet geschikt voor een kindje jonger dan 12 maanden. Zijn/haar spijsverteringsstelsel kan de inhoud nog niet voldoende verwerken en bevat ook niet alle juiste voedingstoffen. Daarom is er speciaal ontwikkelde flesvoeding op de markt om als alternatief te dienen voor moedermelk. Zuigelingenmelk is speciaal samengesteld om te voldoen aan de voedingsbehoeften van je baby, vanaf de geboorte tot de leeftijd van 3 jaar.
Hoewel hun samenstelling verschillen tussen de assortimenten, worden deze zuigelingenvoeding in de regel gemaakt van koemelk en zijn zodanig verwerkt om zo dicht mogelijk op moedermelk te lijken. Elke zuigelingenmelk moet sowieso voldoen aan strenge Europese voorschriften en moet vaste maximumhoeveelheden eiwitten, koolhydraten of minimumhoeveelheden essentiële vetzuren, ijzer, oligo-elementen, vitaminen en mineralen bevatten.
Zuigelingenmelk is verkrijgbaar in twee vormen:
in poedervorm of vloeibaar.
Welke melk, voor welke leeftijd?
De samenstelling van zuigelingenvoeding is afgestemd op de verschillende voedingsbehoeften van je baby, afhankelijk van de leeftijd.
Zuigelingenmelk wordt daarom ingedeeld in 3 groepen:
Eersteleeftijdsmelk of startmelk is voor zuigelingen van 0 tot 6 maanden. Deze melk beantwoord aan de voedingsbehoeften van je kindje tijdens haar/zijn eerste levensjaren.
Opvolgmelk of tweedeleeftijdsmelk is voor zuigelingen van 6 tot 12 maanden, die net beginnen met het diversifiëren van hun voeding.
Groeimelk is voor kinderen van 12 tot 36 maanden. Het is verkrijgbaar in vloeibare of poedervorm.
Als uw kindje 12 maanden oud is, kan je beginnen met het geven van koemelk of andere plantaardige melken.
Let er wel op dat als je je kindje koemelk geeft, dat hij/zij niet lijdt aan een ijzertekort.
Opvolgmelk kiezen
Opvolgmelk is ideaal voor baby’s tussen de 6 en 12 maanden oud. Dit is het moment waarop je begint te experimenteren met de eerste hapjes vaste voeding.
Let wel op dat groenten en fruit alleen, niet voldoende zijn om te voorzien in alle voedingsbehoeften van je baby. Opvolgmelk vult de vaste voeding aan, het bevat ook meer ijzer en essentiële vetzuren dan koemelk. Op die manier krijgt je kindje voldoende voedingstoffen binnen.
>> Kom meer te weten over de eerste babyhapjes
Een melk bedacht voor de groei van je baby
Vanaf ongeveer 10 maanden tot 3 jaar, zit je kindje in een ongelofelijke fase van actieve ontwikkeling.
De eerste woordjes komen eruit, de eerste stapjes worden gezet en voor je het weet loopt je kapoen het hele huis rond. Hiervoor heeft hij/zij genoeg energie nodig.
Ijzer dat bijdraagt tot de normale cognitieve ontwikkeling van een kind
Zink ter ondersteuning van een normale groei
Vitamine A, C en D, ijzer en zink ter ondersteuning van het immuunsysteem
Vitamine D en calcium voor de botontwikkeling
Naarmate je kind groeit kun je de formule veranderen naar een melk die past bij zijn/haar leeftijd.
Goed om weten : Het is aanbevolen om je kind tot de leeftijd van 3 jaar, 500 ml opgroeimelk per dag te geven. Idealiter bij het ontbijt en als vieruurtje.
Receptideeën : Je kunt heerlijke gerechten maken met Nestlé groeimelk (puree, compote, enz.).
Op zoek naar inspiratie? Ontdek ons smakelijk recept voor abrikozenflan met Nestlé groeimelk.
>> Lees hier meer over opgroeimelk
Speciale melk voor specifieke behoeften
Naast standaard zuigelingenvoeding bestaat er ook aangepaste voeding voor specifieke gezondheidsproblemen. Hiervoor is je behandelende arts de beste geplaatste om je advies te geven.
Onder deze speciale zuigelingenvoeding, vinden we:
Een melk voor regurgitatie
Melk voor spijsverteringsproblemen
Lactosevrije melk
Melk met laag lactosegehalte
Ingedikte melk
Melk met gehydrolyseerde eiwitten
Wat met biologische babymelk?
Misschien hebt je al eens zuigelingenmelk met een biologisch label gezien? Bio-babymelk is net toegevoegd aan ons assortiment en heeft dezelfde kwaliteiten als "normale" zuigelingenmelk. Het enige verschil is de herkomst van de ingrediënten. Ze zijn biologisch geteeld, wat betekent dat ze AB (Agriculture Biologique) gecertificeerd zijn.
Biologisch of niet, zuigelingenvoeding is onderworpen aan dezelfde Europese voorschriften en eisen.
Alternatieve melk om te vermijden voor baby's
Tegenwoordig grijpen veel mensen naar alternatieven voor koemelk. Deze omvatten geitenmelk, paardenmelk, ezelinnenmelk, schapenmelk, enz., maar ook plantaardige dranken (soja, amandel, haver, ....).
Hoewel deze drankjes een interessant alternatief vormen voor volwassenen, kan hetzelfde niet worden gezegd voor baby's en jonge kinderen, indien deze niet speciaal voor hen werden gemaakt. Deze melken kunnen zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken bij baby's.
Daarom is het beter om hen deze soorten "melken” voor volwassenen niet te geven, maar over te schakelen op een zuigelingendrankje op basis van granen of peulvruchten. Zorg er dus zeker voor dat de alternatieve melk of drank die je kiest geschikt is voor babies en vraag altijd eerst advies aan je arts of kinderarts voordat je deze aan jouw kind aanbiedt.