Arrow backLanguage
0 - 4 maanden
Article
Add this post to favorites

Borstvoeding en werken: het is niet eenvoudig maar mogelijk

Mijn moederschapsverlof is bijna afgelopen en ik wil borstvoeding blijven geven. Kan ik tegelijk een working girl en supermama zijn? Hoe pak ik het aan? Wat zijn de wettelijke voorzieningen op dit vlak?

4 mins lezen Oct 5, 2021

Gaan werken en tegelijk borstvoeding geven is niet eenvoudig.

Dubbele werkdagen, babyblues na maanden gelukkig samenzijn, vermoeidheid, stress: alles lijkt samen te spannen ten voordele van het spenen. Met een beetje doorzettingsvermogen en een goede organisatie kan je echter borstvoeding blijven geven. Het loont de moeite voor zowel je baby als jijzelf en het bevordert de band tussen moeder en kind, ook als je weer aan de slag bent. 

Er is werk aan de winkel voor je weer aan de slag kan! 

Begin alvast te wennen aan het afkolfapparaat, het wordt je beste bondgenoot! Begin twee weken voor D-day om de twee dagen een drinkbeurt te vervangen door een zuigfles met moedermelk, en doe dat vervolgens elke dag. Als je niet echt houdt van het afkolfapparaat, kan je overdag zuigelingenmelk geven en je baby 's morgens en/of 's avonds de borst geven. Denk eraan dat moedermelk de gezondheid van je baby ten goede komt. De WGO beveelt aan om de eerste 6 maanden alleen moedermelk te geven. Je melkproductie zal zich automatisch aanpassen aan het nieuwe ritme. Tip: kolf in de week voor je het werk hervat melk af wanneer je er te veel hebt (doorgaans 's morgens) of op een moment zonder drinkbeurten in de loop van de dag. Zo heb je zeven zuigflessen op voorraad die je kan invriezen. 

Nieuwe gewoonten aannemen

Probeer om 's avonds melk af te kolven als je weer aan de slag bent, want 's morgens is het alle hens aan dek! Vervoer zuigflessen met moedermelk in een isolerende tas of koelbox. Zet de flessen meteen in de koelkast na aankomst bij de opvangmoeder of crèche. Op het werk kan je melk afkolven volgens de regeling die met je werkgever is overeengekomen, op een rustige plek, zonder nieuwsgierige blikken en liefst op regelmatige tijdstippen. Dit ritueel zal ontspannend werken en de melk vlotter doen stromen. Als je het geluk hebt om dicht bij je kindje te werken, kan je gebruik maken van de beschikbare tijd om je baby borstvoeding te geven. Probeer anders om zeker 's avonds borstvoeding te geven, ideaal om te ontstressen! 
De harmonie die voorheen heerste zal zich beetje bij beetje omvormen tot een even intense relatie, die echter meer openstaat voor de wijde wereld. 

Vermijd vlekken!

Houd steeds een reservebeha en -bovenkleding bij de hand om lastige melkvlekken te vermijden. Voorzie ook borstschelpen of wegwerppads die je regelmatig vervangt in de loop van de dag of na het afkolven. Dit alles kan vreemd lijken in een werkomgeving, maar je moet wel degelijk het nodige voorzien op gebied van accessoires voor borstvoeding! 

Wat zegt de wet

In België staan de wettelijke bepalingen in verband met borstvoeding beschreven in de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 80. 
Volgens deze overeenkomst hebben jonge moeders na hun moederschapsverlof recht op een pauze om borstvoeding te geven of melk af te kolven tot het kindje 9 maanden oud is. 
De borstvoedingspauze mag een half uur duren en wordt niet betaald, maar geeft wel recht op een vergoeding van het ziekenfonds. Om gebruik te maken van deze mogelijkheid, moet er een overeenkomst worden afgesproken met de werkgever waarin de pauzes bepaald worden. 
Je zal ook het bewijs moeten leveren dat je je baby borstvoeding geeft. Dit bewijs moet elke maand geleverd worden aan de hand van een attest afgeleverd door een consultatiebureau voor zuigelingen of een medisch attest. 
Deze wettelijke bepalingen zijn vooral in kleinere organisaties weinig of niet gekend. Bereid je terugkeer op de werkvloer dus voor om over je dagelijkse borstvoedingstijd te onderhandelen. Zorg ervoor dat je sterk in je schoenen staat en argumenten klaar hebt om je rechten te doen gelden! Het loont de moeite. 

Kim, moeder van Sem (3 maanden oud)  
”Ik ben deze week weer begonnen met werken. Ik vond het heerlijk om tijdens het middageten en de koffiepauze al mijn collega's te vertellen over de afgelopen maanden (de bevalling, de borstvoeding, het kinderdagverblijf, enz.). Het was ontzettend leuk om iedereen weer te zien en even bij te praten. Althans in het begin... Nu krijg ik elke keer last van een schuldgevoel als ik Sem achterlaat in het kinderdagverblijf. Ik weet dat dit heel normaal is en het doet me goed om weer onder de mensen te zijn en me op mijn werk te storten. Sem is bovendien blij met al zijn nieuwe vriendjes! Ik ga er dus maar van uit dat mijn schuldgevoel vanzelf weer verdwijnt."

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.