Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Wat zijn de voordelen van borstvoeding?

Zit de natuur niet prachtig in elkaar? Alle voedingstoffen die je baby nodig heeft, worden door je eigen lichaam geproduceerd en via de moedermelk doorgegeven. Maar wist je dat borstvoeding niet enkel voor je baby goed is? Ontdek hier alle voordelen van borstvoeding voor zowel baby’s als mama’s.  

Wat zijn de eerste ‘soorten’ moedermelk? 

Van de geboorte tot de eerste levensweken van je baby verandert er heel wat aan de samenstelling van de moedermelk. We onderscheiden 3 soorten moedermelk gedurende de eerste 3 weken:

 

  • Bij de geboorte: de eerste melk die je voor je baby produceert, wordt colostrum genoemd. Het is een dikke, gelige moedermelk die je al vanaf het tweede trimester van je zwangerschap aanmaakt. Ze is rijk aan cruciale eiwitten en antilichamen, licht verteerbaar en goed voor de gezondheid van je baby aangezien ze de ontwikkeling van zijn immuunsysteem ondersteunt. De eerste moedermelk helpt je baby ook bij het afscheiden van meconium (de eerste, groenachtige, kleverige ontlasting). Het is trouwens aangewezen om je baby zo snel mogelijk na de bevalling aan te leggen zodat hij optimaal van het colostrum kan profiteren. 
  • De eerste week: ongeveer 3 dagen na de geboorte komt er een soort ‘overgangsmelk’ tevoorschijn. Deze is mooi vloeibaar, oranje en armer aan eiwitten ten voordele van lactose (suiker), lipiden en calcium
  • Einde van de tweede week: de moedermelk verandert in een wit-blauwige, licht doorschijnende, ‘rijpere’ melk die alle voedingsstoffen bevat die essentieel zijn voor de groei van je baby. Tot die essentiële voedingsstoffen behoren water, eiwitten, koolhydraten (waarvan 90% lactose), vetten (waaronder essentiële vetzuren), mineralen (calcium, ijzer, fosfor,…) en vitaminen. 

Let op: bij zuigelingen die borstvoeding krijgen, is de ontlasting van nature geel en vloeibaar. Verwar dit niet met diarree.  

 

Waarom is moedermelk de perfecte melk voor baby’s? 

Moedermelk beschikt over superkracht! Doorheen de weken verandert ze van kleur, consistentie en naargelang de noden van je kindje. Zelfs doorheen de dag én tijdens de maaltijd past moedermelk zich aan de behoeften van de baby aan! In het begin is de melk bijna doorzichtig. Deze vloeistof, rijk aan water en lactose, is vooral gericht op het lessen van de dorst en het stillen van de honger. Naarmate je baby doorgaat met drinken, wordt de melk dikker en rijker aan vetten en eiwitten om je baby te voorzien van de nodige energie om te groeien.

Tegen het einde van de maaltijd is het vetgehalte verviervoudigd. Zo krijgt de baby een voldaan gevoel en leert hij omgaan met eetlust. Het is dus belangrijk dat je de baby aan de borst laat tot hij die vanzelf loslaat. Als je baby de borst loslaat, is het tijd om van borst te wisselen. Tenzij hij loslaat omdat hij voldaan is. Want moedermelk past zich ook qua hoeveelheid aan de eetlust van je baby aan.

Wat zijn de overige troeven van moedermelk? 

De melk die je als mama produceert, voorziet dus in alle voedingsbehoeften van de baby. De ‘op maat gemaakte’ moedermelk bestaat uit mineralen, vitaminen, koolhydraten, eiwitten, enzymen en essentiële vetzuren voor een harmonieuze ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel in de eerste levensmaanden. Wist je trouwens dat deze melk ook hypoallergeen is? Bovendien is ze makkelijker verteerbaar dan koemelk (wat sowieso niet geschikt is voor zuigelingen) en perfect aangepast aan het spijsverteringskanaal. 

Moedermelk verkleint trouwens de kans op winderigheid, constipatie en diarree, wat doorgaans resulteert in minder gehuil en een betere nachtrust. En het lijstje met voordelen is nog niet ten einde. Want ook voor de ontwikkeling van het immuunsysteem heeft moedermelk alles wat de baby nodig heeft. Dat is de reden waarom borstvoedingskindjes minder vatbaar zijn voor bacteriële infecties en andere kinderziekten die de ademhalingswegen aantasten. Tevens zou moedermelk de kans op latere allergieën aanzienlijk verminderen

En dan hebben we het nog niet gehad over smaakontwikkeling! Jouw eigen voeding beïnvloedt de smaak van je moedermelk. Gesuikerd, gekruid, bitter…. je baby ontdekt heel wat verschillende aroma’s en ontwikkelt zo zijn smaakzin. Een fijnproever in spe?

 

Wat zijn de emotionele voordelen van borstvoeding?  

Naar elkaar kijken, glimlachen, je baby lieve woordjes toefluisteren… Tijdens de borstvoeding ontstaat er een innige band tussen moeder en kind. Het geeft je baby een heerlijk gevoel van geborgenheid, net als in de baarmoeder. Deze fysieke intimiteit versterkt dus de band die jullie toen al opbouwden. Inderdaad: borstvoeding betekent heel wat meer dan eten en drinken. Het zijn echte knuffelsessies die je baby’s emotionele en psychologische evenwicht bevorderen.

 

Hoe lang mag je borstvoeding geven?  

Moet je 1 maand, 3 maanden, 6 maanden of langer borstvoeding geven? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert een borstvoedingsperiode van 6 maanden. Dit wil zeggen dat de baby gedurende het eerste half jaar geen andere vloeistoffen of voedingsmiddelen dan moedermelk krijgt. Lijkt een periode van 6 maanden moeilijk haalbaar? 

Hoewel alle vermelde voordelen van borstvoeding alleen maar toenemen naarmate je langer borstvoeding geeft, moet elke moeder hierover voor zichzelf beslissen. Die beslissing wordt veelal genomen in functie van de terugkeer naar de werkvloer. Werk en borstvoeding combineren is niet evident, maar ook niet onmogelijk. Onthoud vooral dat borstvoeding sowieso een bonus is voor je kindje, ongeacht de duur! 

Les bienfaits de l'allaitement pour la maman – Nestlé Baby&Me

 

Ontdek de voordelen van borstvoeding voor jou als mama

Geniet van de voordelen van

MVP Logo
  • Écrivez à Nestlé Baby - Icône

    NIEUWSBRIEF OP MAAT

    Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

  • Podcast & vidéos

    Podcasts & Video's

    Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

  • Logo - coupons-56

    Kortingen en cadeaus

    Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

  • Logo - menu-planner-56

    TIPS VOEDING

    Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.