Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nog geen lid? Registreer hier
Zoeken
Deel dit Artikel
X
Kindje borstvoeding

Borstvoeding: zoveel voordelen

 

Borstvoeding geven? Ik wil wel, maar ik twijfel! Er wordt beweerd dat moedermelk heel wat voordelen biedt aan mijn baby ... Wat zijn die voordelen?

Donderdag, 2 februari, 2017 - 13:05
 

Het is goed voor je baby's gezondheid.

De natuur zit goed in elkaar. De melk die door het lichaam van de moeder wordt geproduceerd, bevat alle nodige voedingsstoffen voor een baby. Deze melk "op maat" is hypoallergeen, bevat weinig natrium en heeft een perfecte verhouding van minerale zouten, vitaminen, koolhydraten, eiwitten, enzymen en essentiële vetzuren voor een evenwichtige ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel tijdens de eerste levensmaanden. 

Moedermelk is makkelijker verteerbaar dan koemelk (die niet voldoet aan de voedingsbehoeften van zuigelingen) en is volledig aangepast aan het spijsverteringsstelsel van jonge baby's, die zo minder last ondervinden van gas, constipatie of diarree. Wat zijn de voordelen? Je baby huilt meestal minder en slaapt rustiger ... dat heeft zo ook z'n voordelen voor mama en papa! 

Een andere troef is het hoge gehalte aan antilichamen van de moeder, die het nog immature immuunsysteem van de baby aansterken. Daarom zijn baby's die moedermelk krijgen minder blootgesteld aan bacteriële infecties en andere klassieke babyziekten, zoals oorontstekingen, neus-keelholteontstekingen of maag-darmontstekingen. Kinderen die gevoed worden met moedermelk ontwikkelen ook minder voedselallergieën dan baby's die koemelk krijgen. 

Moedermelk bevordert de ontwikkeling van de smaak. De smaak van je melk varieert naargelang je voeding. Gesuikerd, gekruid, bitter ... je baby ontdekt verschillende aroma's en ontwikkelt zijn/haar smaakzin. Perfect voor fijnproevers in spe! 

De samenstelling van moedermelk verandert ook tijdens het drinken volgens de behoeften van je baby (vloeibaarder in het begin en steeds dikker om beter te verzadigen). Je kindje drinkt dus de juiste hoeveelheid en stopt als het voldaan is … Zie je het al tegen je aan liggen met een druppeltje melk in een mondhoekje?

Borstvoeding is goed voor het emotionele evenwicht: 

"Wanneer ik borstvoeding geef, bevind ik me in een cocon met mijn baby, een wolkje puur geluk dat me de rest van de wereld doet vergeten". Moeder en kind kijken elkaar aan, glimlachen ... mama fluistert lieve woordjes. Tijdens de borstvoeding ontstaat er een innige band met je baby. Deze fysieke intimiteit vormt een verlenging van het leven in de baarmoeder, het stelt je baby gerust en geeft een gevoel van geborgenheid. Borstvoeding geven is niet louter je baby voeden. Je kindje kalmeert, wordt rustig en dommelt zelfs in. Deze voedings-/knuffelsessies bevorderen baby's emotionele en psychologische evenwicht. Goed om onbeperkt gebruik van te maken! 

Hoelang mag je borstvoeding geven? 

Eén maand, drie maanden, zes maanden of meer? De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) beveelt aan om pasgeborenen de eerste zes maanden uitsluitend te voeden met moedermelk, zonder toevoeging van andere vloeistoffen of voedingsmiddelen. 

Lijken zes maanden je moeilijk? De vermelde voordelen worden alleen maar sterker naarmate je langer borstvoeding geeft, maar elke moeder bepaalt dit voor zichzelf volgens de behoeften van haar kind en het dagelijkse leven. Borstvoeding is sowieso een bonus voor je baby ongeacht de duur.

Lees meer

Gerelateerd

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Gemoedsrust voor ouders is maar één klik verwijderd

  • Opleidingsprogramma, artikels en recepten
  • Praktische interactieve tools
  • Informatie per leeftijd
  • Exclusieve cadeaus
  • Kortingsbonnen en staaltjes
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven
  • Consumentendienst
Zoeken

Nog steeds niet gevonden waar
je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.

Log je hier in

Log je in en beleef het avontuur met Nestlé Baby & me