Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nog geen lid? Registreer hier
Zoeken
Deel dit Artikel
X

4 tips om als papa een band te scheppen met je baby

 

Na de geboorte van de baby is het niet altijd gemakkelijk voor een papa om een speciale band met zijn baby te ontwikkelen. Onze experten geven je oplossingen om je plaats te vinden als vader vanaf de zwangerschap tot ze opgroeien.

dinsdag, 9 februari, 2021 - 17:42

“Papa's van nu staan dichter bij hun baby”, Audrey Caillaux, perinataliteitspsychologe.

Na de geboorte van een baby heeft een papa het niet altijd makkelijk om z'n draai te vinden. Terwijl die kleine spruit in heel wat opzichten veel heeft aan de aandacht die z'n papa hem schenkt. De volgende vier ideeën zetten je op weg om een warme band te scheppen met je kindje.

Een mama draagt het kind negen maanden lang en geeft daarna soms nog borstvoeding. Maar een papa moet op een andere manier een band weten te scheppen met z'n baby. Zowel na als voor de bevalling! Met de volgende vier manieren geraak je er zeker.

Haptonomie

“We zien dat papa's veel meer betrokken zijn bij hun rol, en heel vroeg al, vanaf de zwangerschap. Die tijd is belangrijk, want hij bereidt de toekomstige mama én papa voor op de komst van de baby”, legt Audrey Caillaux uit. Zij is perinataliteitspsychologe aan het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola.

Om de papa meer te betrekken bij de zwangerschap is haptonomie een uitstekende manier. Bij deze methode om de bevalling voor te bereiden legt de papa zijn handen op de buik van de mama, zodat hij de baby kan voelen en zelfs zachtjes verplaatsen. Natuurlijk leert hij ook om zijn partner zo goed mogelijk bij te staan tijdens de bevalling. Op deze site vind je een haptonoom in je buurt.

Huid-op-huidcontact

De baby in de armen nemen, hem aanraken, hem knuffelen en masseren, dat blijven de beste manieren om de band tussen papa en baby te versterken. “Dit intense zintuiglijke contact, het oogcontact, de vele knuffels en ook de lieve woordjes die daarbij horen, stimuleren de aanmaak van oxytocine bij de mama, de baby en ook de papa. Dit hormoon bezit een verbluffende kracht: het schept in de hersenen bijna letterlijk een band tussen personen”, legt Cécile Cortet-Pham uit, psycholichamelijke therapeute en kinesist, in het magazine Psychologies. Je baby dicht tegen je houden is dan ook de kortste weg naar een hechte, warme band.

De stem van papa

Heel wat specialisten zijn het erover eens dat baby's stemmen herkennen in de buik van de mama. Meteen na de geboorte vinden ze het dus aangenaam om de stem van papa te horen, want die kennen ze al. Om deze band verder te ontwikkelen spreek je best veel tegen je baby: vertel hem verhaaltjes, zing kinderliedjes… Françoise De Gheest, perinataliteitspsychologe aan het UKZKF zegt dat de papa “de wereld kan uitleggen aan de baby, zodat die enigszins kan begrijpen wat er om hem heen gebeurt (…) Wat ook belangrijk is, is dat de papa de wereld op een andere manier zal voorstellen dan de mama.” Hierdoor krijgt de baby als het ware een tweede blik op de wereld, wat enorm verrijkend is voor zijn ontwikkeling.

Spelen

“Papa, wil je met me spelen?” Van kleins af aan is spelen een van de beste manieren om de relatie tussen papa en kindje te onderhouden. Socioloog François de Singly bevestigt in Elle-magazine dat je “met een spel 'een gemeenschappelijke wereld' bouwt. Om te kunnen spreken van een gezin, moeten er gemeenschappelijke referenties en rituelen bestaan.” Een spel kan eigenlijk van alles zijn: een verhaaltje vertellen, een toneelstukje bedenken of samen koken. Dit wil niet zeggen dat je heel de tijd moet spelen met je kind. Hij of zij moet ook leren om zichzelf bezig te houden, om de verveling tegen te gaan en om een zekere verbeeldingskracht te ontwikkelen. Af en toe spelen is dus de boodschap. Die ludieke momenten delen zal je kind stimuleren en zorgen voor een sterke band tussen jullie twee.

Het maakt niet uit wat je precies doet om tijd met je baby te besteden, het belangrijkste is dat je er voor 100% bent. Of het nu voor tien minuten is of een uur: als je met je kind speelt, zet dan je smartphone op stil en schenk hem de volle aandacht. Wat de activiteit ook is, het belangrijkste is dat je volledig aanwezig bent.

Terug naar al de artikels

Lees meer

Gerelateerd

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Gemoedsrust voor ouders is maar één klik verwijderd

  • Opleidingsprogramma, artikels en recepten
  • Praktische interactieve tools
  • Informatie per leeftijd
  • Exclusieve cadeaus
  • Kortingsbonnen en staaltjes
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven
  • Consumentendienst
Zoeken

Nog steeds niet gevonden waar
je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.

Log je hier in

Log je in en beleef het avontuur met Nestlé Baby & me