0 - 12 maanden
Artikel
Add this post to favorites

Enkele tips om te begrijpen waarom je baby huilt

Veel vaders en moeders voelen zich machteloos wanneer hun baby weent. In dit artikel ontdek je verschillende tips om je kindje te begrijpen en te troosten, terwijl je zelf kalm en rustig blijft.

Papa, hoe ga je het best om met een huilende baby?

Een baby die huilt is de normaalste zaak van de wereld: het is de enige manier waarop hij zich kan uitdrukken. Voel je je hierdoor machteloos als papa? Wil je de huilbuien beter begrijpen en er beter mee omgaan? Hier zijn een aantal tips.

Heeft hij honger? Kou? Is hij ziek? Of gewoon moe? Jonge papa's en mama's weten soms echt niet wat te doen wanneer hun baby huilt. Een mirakeloplossing om een huilende baby te kalmeren bestaat helaas niet. Maar ermee omgaan en hem beter begrijpen, dat kan je wel leren.

Moet je een huilende baby troosten?

Elk onderzoek wijst erop dat baby's het meest en intenst huilen tijdens de eerste drie maanden. Een baby heeft zelfs huiluurtjes, legt Kind & Gezin uit: “Huilen bij baby's vindt meestal gebundeld plaats (…) meestal in de late namiddag en tijdens de avond.” Belangrijk om weten is dat een pasgeborene niet huilt om je te manipuleren. De grillen beginnen pas na 18 maanden. Daarvoor huilt een baby alleen om je iets duidelijk te maken. Hem aandacht schenken zal er echt geen verwend nest van maken. Twijfel dus niet om je baby meteen te troosten.

De boodschap begrijpen

Om een huilende baby te kunnen troosten, moet je eerst weten waarom hij huilt. Dat zegt Claude Suzanne Didierjean-Jouveau in het magazine Psychologies: “(…) huilen is een taal voor een baby. Het kindje drukt altijd iets uit: een nood of een gemis waar je iets aan moet doen. Dat is enorm belangrijk, zowel fysiologisch als psychologisch.” Wat zijn dan de voornaamste oorzaken waarom een baby huilt? Honger, pijn (krampen, koorts, de eerste tandjes die doorkomen…), ongemak (te koud, te warm, verse pamper nodig…) en vermoeidheid staan bovenaan op de lijst. Daar komt nog eens verlatingsangst bij, die veel voorkomt bij baby's tussen 8 en 12 maanden: ze willen hun mama en papa altijd in de buurt hebben en voelen zich niet op hun gemak bij onbekende gezichten.

Om het gehuil van je baby te ontcijferen, let je best op de intensiteit, het type gehuil. Huilen van de honger begint bijvoorbeeld zachtjesaan en wordt dan intens en ritmisch. Pijn herken je aan scherp en doordringend gehuil dat allesbehalve melodieus is. Ongemak leidt eerder tot zeurderig gehuil, dat plots kan stoppen en plots weer kan beginnen. Wrijft je baby in z'n ogen, begint hij te geeuwen en hoe langer hoe luider te huilen? Dat klinkt als vermoeidheid.

Wat kan ik doen als mijn baby begint te huilen

Tips om je baby te kalmeren

Als een baby huilt, is het een kwestie van hem te geven wat hij nodig heeft: hem onder een dekentje leggen als hij het koud heeft, hem een flesje geven als hij honger heeft, z'n pamper verversen… Bij krampen kan je z'n buikje zachtjes masseren of er een niet te warme, kleine warmwaterkruik op leggen. Blijft je baby huilen, dan zijn er een aantal tips en tricks die voor een miraculeuze oplossing kunnen zorgen: hem ronddragen in een draagdoek, hem schommelen in je armen, een zacht muziekje opzetten, zelf een liedje zingen, hem een badje geven… Iedere jonge papa heeft zijn eigen wondermiddel.

… en om zelf kalm te blijven

Een huilende baby kan jonge ouders echt wel op de proef stellen. Hoe blijf je kalm wanneer je baby je voor de zoveelste keer wakker maakt middenin de nacht of wanneer hij uren op een zeurderig toontje snikt? Dit zijn onze tips: haal rustig en diep adem, luister naar rustgevende muziek, wandel rond met de baby of leg hem in de kinderwagen en ga er even mee buiten, dim het licht een beetje… Voel je vooral niet schuldig. Je doet gewoon je best. Voel je je uitgeput of machteloos? Twijfel niet om hulp te vragen: je ouders, vrienden, broers of zussen of ook Kind & Gezin kunnen je helpen om het hoofd boven water te houden.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo
  • Écrivez à Nestlé Baby - Icône

    NIEUWSBRIEF OP MAAT

    Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

  • Podcast & vidéos

    Podcasts & Video's

    Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

  • Logo - coupons-56

    Kortingen en cadeaus

    Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

  • Logo - menu-planner-56

    TIPS VOEDING

    Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.