Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Zoeken
Nog geen lid? Registreer hier

Deel dit Artikel
X
Baby papa lachen

Wat betekent papa zijn vandaag de dag ?

 

Het is soms moeilijk voor nieuwe papa's om hun plek te vinden. Hoe vind je het evenwicht tussen vaderlijk gezag en papa als vriend? Hoe kun je de mama aanvullen? Dit zijn vragen die alle toekomstige vaders zich stellen!

Donderdag, 10 december, 2015 - 13:05

De papa is liefdevoller maar ook meer aanwezig in het leven van hun kinderen, ze hebben een belangrijke taak die het beeld van de vader als autoriteit, voorbijgaat. Ieder moet uiteindelijk zijn eigen plek vinden om het vaderschap ten volle te kunnen beleven!

De vaderfiguur is geëvolueerd ...

In het Westen werd de vader tot aan het eind van de twintigste eeuw, gezien als belichaming van de wet. En dus ook die van de autoriteit. Zijn rol was onmiskenbaar in de socialisatie van de kinderen. In dit traditionele schema werden de emotionele aanwezigheid en de dagelijkse verplichtingen, toegewezen aan de moeder. Omdat vandaag de dag de meeste vrouwen werken, geldt deze opvatting grotendeels niet meer. Hoe zit het met de papa's? Ze zijn vaak milder ten opzichte van hun kinderen en durven hun gevoelens te uiten. Maar het beeld van de vader als autoriteit, die blijft bestaan (dit is belangrijk voor het kind). Ze zijn er ook om een alternatief te bieden voor de symbiotische band tussen moeder en kind hetgeen noodzakelijk is voor het welzijn van iedereen.

Een brug tussen het gezin en de samenleving

We kunnen kortweg vaststellen dat deze nieuwe vaders de kinderen dingen bijbrengen, waar moeders soms moeite mee hebben: het kind aanmoedigen om de wereld te verkennen en zijn zoektocht naar uitdagingen, stimuleren. Papa's die met hun baby spelen, aarzelen vaak niet om de regels te omzeilen en de verschillende spelletjes door elkaar te mengen... Ze zijn dol op stoeien, iets waar de baby maar geen genoeg van krijgt!

Papa is op één of andere manier, de brug tussen de zelfbevestiging binnen het gezin en de integratie in de samenleving.

Er is nog een lange weg te gaan!

Alhoewel sommige vaders toch zeer betrokken zijn bij de dagelijkse taken van het huishouden, besteden vrouwen vandaag de dag veel meer tijd aan het huishoudelijk werk en aan de verzorging van de kinderen, dan mannen.

We constateren bovendien dat het vaak de mama's zijn die de verantwoordelijkheid voor het huiswerk op zich nemen en alles wat met school te maken heeft. Maar als papa er ook betrokken bij is, kan dit alleen maar gunstig zijn voor het kind! Het is aan jullie om de rollen te verdelen: bijvoorbeeld wiskunde met papa, Nederlandse taal met mama. Of het huiswerk voor mama en de besprekingen met de leerkrachten voor papa...

De verdeling van taken en verantwoordelijkheden is belangrijk in het huwelijk, omdat deze herhaaldelijke handelingen van het dagelijks leven bijdragen tot de structuur en geruststelling van jonge kinderen. Papa heeft zijn eigen plekje. Maar deze verdeling is ook belangrijk om de mama te "verlichten": een ontspannen moeder = een rustiger kind.

Maarten, vader van Jayden
"Toen onze zoon werd geboren, was ik bang dat ik niet wist hoe ik zijn luier zou moeten verschonen. Mijn eigen vader riep altijd dat dat een "vrouwenklusje" was, om mijn moeder te plagen. De eerste paar keer was ik inderdaad een beetje aan het stuntelen. Jayden moest zelfs een keertje plassen terwijl ik net zijn luier had afgedaan; hij vond het zelf erg grappig. Maar tegenwoordig ben ik een kei in het verschonen!"

Lees meer

Word lid van de Nestlé Baby Club

Ontdek nieuwe recepten , probeer gratis producten uit en maak gebruik van praktische tools.

  • Ontvang producten en samples
  • Faites des économiesBespaar op je aankopen !
  • Bénéficiez d'outils interactifs pratiquesGeniet van handige interactieve tools
  • Profitez de menus et de recettesProfitez de menus et de recettes

Registreer!

Gerelateerd