Arrow backLanguage
0 - 4 maanden
Article
Add this post to favorites

Zes eenvoudige manieren om om te gaan met oordelende ouders

Heb je het gevoel dat je het slachtoffer bent van moederbeschaming of oordelen? Het is zwaar om een nieuwe moeder te zijn, en al helemaal als je het gevoel hebt dat je kritiek over je heen krijgt. Hier lees je hoe je omgaat met oordelende ouders, familie en vrienden, en ervoor zorgt dat je meer empathie toont en stopt met het beoordelen van andere moeders.

3 mins lezen Oct 5, 2021
 • Heb je om hun advies gevraagd?
  Zo niet, snoer ze dan beleefd de mond. Je kunt ongewenst babyadvies afschrikken door aan te geven wat je voor je pasgeboren kindje doet en te benadrukken dat je liever steun dan adviezen ontvangt. Lees hier tips over het omgaan met ongewenste vragen over borstvoeding.

 

 • Wees kieskeurig in aan wie je babyvragen stelt.
  Als je om advies vraagt en het antwoord je niet bevalt, kun je hen het niet kwalijk nemen dat ze antwoord geven. Denk goed na over aan wie je bepaalde babyvragen stelt. Als het bijvoorbeeld advies over borstvoeding betreft, is je goede vriendin die zelf borstvoeding heeft gegeven een betere keuze dan je zus die met een fles heeft gevoed. 

 

 • Vertrouw op je moederintuïtie
  Volg je onderbuikgevoel en bespreek advies waar je niet zeker van bent met je consultatiebureau. Dit kan heel handig zijn als je het gevoel hebt dat advies van een familielid ouderwets of achterhaald is. Gebruik het advies van je consultatiebureau om ongewenste meningen in de kiem te smoren. Zeg "Ik heb het er met mijn arts over gehad en die heeft me dat afgeraden."

 

 • Heb je babyadvies verkeerd geïnterpreteerd?
  Dit geldt met name als je communiceert via sms, online fora of berichten op sociale media. Bij een gebrek aan lichaamstaal, stembuiging en intonatie kunnen dingen gemakkelijk verkeerd geïnterpreteerd worden — het kan zijn dat je een betekenis toeschrijft aan een mening, terwijl deze als iets anders bedoeld is. Als je het niet zeker weet, vraag dan om nadere toelichting van wat er bedoeld is. Twijfel je? Beëindig dan de discussie en bevestig het bedoelde in een directe chat waarbij je de ander kunt zien. 

 

 • Is het een klassiek voorbeeld van moederbeschaming?
  Soms gaan dingen niet verloren in de vertaling — het beschamen van moeders is wijdverbreid online. Als je dat voor je kiezen krijgt, kan dat heel heftig zijn. Ongeacht of de kwaadaardige toetsenbordstrijder zich nu tekort geschoten voelt in zijn eigen opvoedingsbeslissingen, jaloezie, woede of frustratie ervaart, het is gemeen en onnodig. Als je moederbeschaming online meemaakt, ga er dan niet op in. Verwijder je bericht om te voorkomen dat mensen zich aansluiten bij de discussie en probeer te stoppen met het lezen van andere opmerkingen. Hoe moeilijk het ook is, blijf deze opmerkingen in perspectief zien. Het is hun probleem, niet het jouwe.

 

 • Oordeel jij over andere ouders?
  Tot slot: doe een stap terug en vraag jezelf of je veroordelend bent. Zo ja, dan wordt het tijd om te stoppen met het veroordelen van andere moeders of vaders. We doen allemaal ons best en zorgen allemaal op een iets andere manier voor onze baby's. Het is veel gezonder om andere ouders te steunen, ongeacht of dat familie, vrienden of nieuwe leden van de groep van moeders zijn.