Arrow backLanguage
0 - 4 maanden
Article
Add this post to favorites

Aan wie kan ik mijn baby toevertrouwen?

Opnieuw gaan werken is prima. Maar het vinden van de meeste geschikte persoon die over mijn kleine schat zal waken, dat is een belangrijke vereiste! Het kinderdagverblijf, de onthaalmoeder of een familielid: voor welke optie moet ik kiezen en is de één beter dan de ander? Geen makkelijke keuze...

4 mins lezen Oct 5, 2021

Toen je net zwanger was, werd jou al verteld dat het vinden van een plekje in een kinderdagverblijf of bij een betrouwbare kinderoppas allesbehalve makkelijk zou worden. De zoektocht naar een kinderopvang kan veel obstakels hebben. Begin er daarom op tijd aan, dat vergemakkelijkt de taak aanzienlijk. Wat zijn de belangrijkste vragen die jij jezelf moet stellen, wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende opties? Hieronder vind je de belangrijkste punten die je moet onthouden.

De plus - en minpunten van de verschillende soorten kinderopvang

Het allerbelangrijkste is om de juiste middenweg te vinden. De perfecte kinderopvang bestaat niet omdat elk zijn voor- en nadelen heeft. Welke zaken hebben voorrang? Het is aan jou om die beslissing te nemen.

Het kinderdagverblijf

De pluspunten: het is een sociale en stimulerende omgeving die perfect geschikt is voor je baby. Alle medewerkers zijn opgeleid. De kosten, die berekend worden op basis van jouw inkomen, zijn voordeliger in vergelijking met andere soorten kinderopvang.

De minpunten: het is moeilijk om een plekje te vinden! De openingstijden zijn vooraf bepaald en jij moet je daaraan aanpassen. Als jouw kind naar het kinderdagverblijf gaat, zal hij vaak ziek zijn omdat de kans op besmetting groter is. Bovendien worden zieke baby's zelden toegelaten.

De kinderoppas of de onthaalmoeder

Pluspunten: het is een getrainde professional en haar werk wordt regelmatig gecontroleerd. Deze formule is flexibel: afhankelijk van jouw behoeften kunnen jullie samen de oppastijden bepalen. De baby is minder vaak ziek dan in het kinderdagverblijf, omdat hij slechts met een paar andere kinderen is.

De minpunten: het vinden van een kinderoppas is niet makkelijk! En leren om haar te vertrouwen ook niet! Je moet er zeker van zijn dat haar woning veilig is, dat ze niet rookt en voldoende voor jouw baby zorgt. Als ze ziek wordt, is het bovendien moeilijk om op korte termijn iemand te vinden die haar kan vervangen.

De kinderoppas of onthaalmoeder (bij jou thuis)

De pluspunten: het is de meest flexibele oplossing, omdat jij je niet hoeft te verplaatsen. De onthaalmoeder kan zich aanpassen aan jouw wensen. Al haar aandacht is gericht op jouw baby, hij is de enige op wie zij moet passen, aan het eind van de dag kan zij een gedetailleerd verslag uitbrengen.

De minpunten: je moet haar 100% kunnen vertrouwen omdat ze niet per se een opleiding heeft gevolgd of ervaring heeft met het verzorgen van baby's of kinderen! Als ze ziek is, kan het ingewikkeld worden.

En als het kind wat groter is, kan hij zich een beetje vervelen. Het is ook het duurste systeem.

Gedeelde opvang

De pluspunten: de tijdsindeling is afgestemd op jouw behoeften. Jouw baby verliest zijn houvast niet omdat er gedeeltelijk in zijn eigen vertrouwde omgeving op hem wordt gepast.

De minpunten: het zal niet makkelijk zijn om een gezin in de buurt te vinden waarmee je goed kan opschieten, die dezelfde tijdsindeling als jij wil toepassen en dezelfde waarden met betrekking tot de opvoeding heeft! De kosten van deze formule blijven relatief hoog.

Een familielid

De pluspunten: de persoon aan wie jij jouw baby toevertrouwt ken je door en door en dat bespaart jou veel stress! Deze persoon kan zich bovendien aan jouw tijdsindeling en eisen aanpassen. En de band die tussen haar en jouw baby ontstaat, is heel hecht.

De minpunten: alles met betrekking tot de opvoeding kan een kwestie van onenigheid worden. Een baby vergt bovendien veel energie: hebben zijn grootouders genoeg energie om de hele dag voor hem te zorgen?

En de baby zelf?

Als er iemand anders dan jijzelf op jouw baby past, kan dit voor de baby een grote verandering betekenen. Om hem daarin te ondersteunen, kan je hem de reden van deze verandering uitleggen en hem de tijd geven om eraan te wennen. Tijdens deze periode laat je jouw baby geleidelijk aan kennismaken met zijn nieuwe omgeving: ga er samen met hem naartoe, laat hem eerst een paar minuten alleen en dan steeds langer. Deze geleidelijke kennismaking wordt systematisch toegepast in kinderdagverblijven samen met de kinderoppas of met de oma, indien zij voor jouw baby zal zorgen.

De baby heeft ook een eigen mening! Als je baby slechtgezind, boos of zeer stil is wanneer je hem 's morgens of s avonds ophaalt, kan het zijn dat zijn kinderopvang niet bij hem past. Aarzel niet om te praten met de verantwoordelijke van het kinderdagverblijf of de kinderoppas om erachter te komen wat er niet klopt.

Aan wie kan ik mijn baby toevertrouwen?

Martha, moeder van Lieke

"In het begin was ik bang dat Lieke meer gehecht zou raken aan de oppasmoeder dan aan mij, maar met Elena ging het allemaal prima! Ze is perfect: rustig, lief en goed georganiseerd. We hebben een goede vertrouwensrelatie opgebouwd. Als ik thuiskom, geeft ze haar aan mij en vertrekt dan vrij snel zodat we alleen kunnen zijn."

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.