Artikel
Add this post to favorites

4 tips om als papa werk en baby te combineren

Voor de meeste vaders is het een echte uitdaging om hun baan en hun rol van papa te combineren. Hier vind je tips en advies om een ontspannen papa te zijn.

De sleutels tot succes voor de werkende papa.

Amper een paar dagen na de geboorte van de baby gaan de meeste papa's al terug aan het werk. De partner blijft thuis met het kindje. Dus hoe combineer je een bloeiend professioneel leven met de rol van een betrokken papa?

Zoek online maar eens naar “baby en werk combineren”: de eerste resultaten gaan over moeders. Sommige vooroordelen zijn dan ook moeilijk uit te wissen. Alsof alleen mama's jongleren met de opvoeding van de kinderen en een carrière. Voor de moderne, betrokken papa die je bent, hebben we hier 3 tips om je leven als vader en als werknemer met elkaar te verzoenen.

 • Papa en mama verdelen de taken

Is je vaderschapsverlof voorbij en ga je terug werken? Dan hebben we deze tip om spanningen te vermijden: ga er niet van uit dat je vrouw tijd heeft om het huishouden te doen, gewoon omdat ze de hele tijd thuisblijft. Voor een baby zorgen is een fulltimejob! Hou dat in gedachten en probeer zoveel mogelijk te helpen met de huishoudelijke taken. Zo maak je het leven van je vrouw een stuk makkelijker. Zoals altijd maakt eendracht macht en zeker als je jonge mama en papa bent. Vorm een echt team, hou rekening met elkaar en plan alles zorgvuldig. Door de taken te verdelen, een beetje te plannen of door een poetsvrouw in te huren, slaag je er zeker in om werk en privé in balans te houden.

 • Telewerken

Files, treinvertragingen, onvoorziene omleidingen, naar het werk rijden betekent soms heel wat tijdverlies. Daarom kan telewerk een oplossing bieden voor papa's die op zoek zijn naar tijd en rust. Zelfs een of twee dagen per week kunnen het verschil maken. Dan kan je je baby naar de crèche brengen zonder te stressen en je kan hem ook wat vroeger gaan halen als dat uitkomt. En dat allemaal zonder geroep, zonder spanningen en zonder je te haasten. Kortom, telewerken kan rust scheppen, wat alleen maar goed is voor je partner, jezelf en voor je baby.

 • Meer werken als papa

Je zou ook je planning kunnen aanpassen om meer tijd te besteden aan je baby. Al is het in sommige sectoren helaas niet mogelijk om zomaar je werkuren te veranderen. Maar kan het wel, dan kan je bijvoorbeeld woensdagnamiddag vrijaf nemen, elke dag minder pauze nemen en 's avonds vroeger naar huis gaan of je kan zelfs gewoon een dag per week niet werken. Dat is wat kersverse papa Pieter-Jan gedaan heeft in een van onze afleveringen van Backstage of Happiness. Gewoon omdat hij zijn zoontje wil zien opgroeien. Wil je ook die stap zetten? In dit artikel bespreken we alle mogelijkheden om je werktijden aan te passen na de komst van de baby.

 • Qualitytime met papa

Soms doe je je best, maar heb je nu eenmaal een job die veel aandacht vereist en ben je weinig thuis. Voel je daar niet schuldig over: kwantiteit is niet het belangrijkste, kwaliteit wel. Zit je werkweek bomvol? Druk op de pauzeknop tijdens het weekend en spendeer alle tijd aan je gezin. Kom je laat thuis? Zorg er dan voor dat je je baby zijn badje kan geven, bijvoorbeeld. Babbelen, spelen, knuffelen, een band scheppen met je kind kan op duizend-en-een manieren. Je hoeft gewoon de manier te vinden die het best bij jullie past.

Papa-werk in enkele cijfers

- Uit een Belgisch onderzoek (2018) bleek dat 15% van de papa's constant moet jongleren om hun leven thuis en op het werk met elkaar te verzoenen.

- 55% van alle papa's wil graag een langer vaderschapsverlof volgens een onlinestudie van iVOX. Dat cijfer loopt op tot 75% van de mama's en papa's van heel jonge kinderen.

- Minder dan 50% van de papa's is tevreden over de tijd die ze aan hun gezin besteden, dit volgens nog een andere, Franse studie uit 2018.

- Uit Canadees onderzoek (2017) blijkt dat 38% van de ondervraagde papa's een salarisverlaging zou accepteren om hun gezinsleven te vergemakkelijken.

TERUG NAAR AL DE ARTIKELS

Geniet van de voordelen van

MVP Logo
 • Écrivez à Nestlé Baby - Icône

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Podcast & vidéos

  Podcasts & Video's

  Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

 • Kortingen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • TIPS VOEDING

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.