Arrow backLanguage
0 - 4 maanden
Article
Add this post to favorites

Emoties van nieuwe moeders of vaders - waar je op moet letten en hoe je ermee omgaat

Een baby krijgen en voor het eerst moeder of vader worden is een gigantische emotionele achtbaan. Hier zijn 10 emoties die je kunt voelen na de komst van je baby. Je bent niet alleen — deze emoties van nieuwe moeders of vaders zijn allemaal volkomen normaal en komen ongelooflijk veel voor.

5 mins lezen Oct 5, 2021
 • Je voelt je eenzaam
  — praten met andere nieuwe ouders kan geruststellend zijn en de eenzaamheid en het isolement verlichten. Je zou je ook kunnen aansluiten bij lokale groepen voor ouders en baby's op sociale media. Vergeet ook je oude vrienden niet — zij staan nog steeds voor je klaar. Spreek met een vriend(in) af om koffie te gaan drinken, of ga in het park wandelen, in plaats van de hele tijd binnenshuis te blijven (het is trouwens ook oké als je je verveelt). Ben je een eenzame moeder of vader en op zoek bent naar dingen die je met je baby kunt doen waar je iets voor terugkrijgt? Bekijk dan hier ons controlelijstje. 

 

 • Je voelt je gestrest
   — Als je moeite hebt om alle huishoudelijke taken bij te houden, of al een aantal dagen je hond niet meer hebt uitgelaten, wees dan niet verlegen en vraag vrienden en familie om je thuis te komen helpen. Ze zullen blij zijn dat ze je met je stress als nieuwe moeder of vader kunnen helpen en jij kunt dan je actielijstje gaan afvinken.

 

 • Je voelt je overdonderd
  Gun jezelf wat tijd als je je als nieuwe moeder of vader overdonderd voelt. Je bent net voor het eerst moeder of vader geworden, dat is een enorme verandering in je leven. De voortdurende behoeften van een pasgeboren baby zijn een behoorlijke schok, vandaar dat je tijd nodig hebt om te wennen aan deze grote verandering. Wees lief voor jezelf.

 

 • Je voelt je uitgeput
  Ja, dat gaan slapen wanneer je baby gaat slapen geloof je nu wel. Maar er zijn andere dingen die je kunt doen om energie bij te tanken en het uitgeput zijn als nieuwe ouder te verlichten. Vergeet niet om te eten — houd het simpel en voedzaam.

 

 • Je voelt je schuldig
  Het is volkomen normaal, dat je als nieuwe moeder of vader niet de hele tijd blij bent. Je ervaart een heel scala aan emoties, waaronder negatieve als moeder of vaderschuldgevoelens. Accepteer deze gevoelens — koester ze en praat erover. En vergelijk je ouderschapsvaardigheden nooit met die van andere moeders of vaders. Want dan ga je je schuldig voelen dat je tekortschiet. En dat doe je niet! Vertrouw op jezelf en je intuïtie — jij weet wat het beste is voor je baby. Lees onze controlelijst voor tips over hoe je van moederschuldgevoelens afkomt.

 

 • Je voelt je verdwaald
  Je bent een vrouw, vriendin en partner — nu moet ouder bovenaan dat lijstje zetten. Een identiteitscrisis komt bij nieuwe moeders of vaders veel voor. Onthoud dat je geen egoïst bent als je behoefte aan zelfzorg even belangrijker is dan die van je baby. Neem wat tijd om je hoofd leeg te maken. Ga bewegen, neem een bad en spreek af met vrienden om bij te kletsen. Dan voel je je opgefrist en sterker.

 

 • Je bent verdrietig
  — in de eerste week na de komst van je baby hebben veel vrouwen en mannen vaak last van de “baby blues”. Het kan zijn dat je huilerig en emotioneel, ongerust of humeurig bent. Dit wordt veroorzaakt door hormonale en chemische veranderingen in je lichaam na de bevalling (en gebrek aan slaap helpt niet echt mee). Al deze verdrietige moeder of vadersymptomen zijn normaal en verdwijnen als je hormonen tot rust komen. Lijd niet in stilte. Praat met je partner, je vrienden en je familie. Als je je zorgen maakt, praat dan met je kraamverzorgende.

 

 • Je voelt je verward.
  Vrienden, familie — en zelfs vreemden op straat — geven je ongewenst babyadvies. Iedereen heeft een mening en wil die maar wat graag met je delen. Geen wonder, dat je je verward voelt en onzeker bent over je eigen beslissingen. Hun advies is goed bedoeld, dus luister ernaar, maar voel je vrij om het te negeren! Als je hulp nodig hebt bij het beantwoorden van ongewenste vragen over borstvoeding, lees dan hier onze snelle weerwoorden. Het is het beste om te vertrouwen op baby-experts, dus raadpleeg je kraamverzorgende of het consultatiebureau als je je ergens onzeker over voelt.

 

 • Je voelt je een mislukkeling
  Laten we eerlijk zijn, niemand kan zichzelf voorbereiden op de realiteit van het moeder of vader worden. Maar dat weerhoudt ons er niet van om plannen te maken tijdens de zwangerschap en te fantaseren over het perfecte gezinsleven. Nu al die goed voorbereide plannen het raam uit zijn gegooid, kan het zijn dat je het gevoel hebt dat je geen controle hebt, je zelfs bedrogen voelt en dat je als moeder of vader gefaald hebt. Ouderschap is zwaar en niet te plannen, dus laat alles maar op je afkomen.

 

 • Je voelt je gelukkig
  En zo hoort het! Het is waar: die onvoorwaardelijke liefde die je voelt voor je pasgeboren kindje is geweldig. Koester het feit dat je een blije nieuwe ouder bent. Moeder of vader worden is een geweldig iets, dus geniet van elk gek, zwaar en uitputtend moment!