Artikel
Add this post to favorites

5 papa’s vertellen ons hoe hun leven veranderde door het vaderschap

Papa worden is een echte ommezwaai die veel veranderingen met zich meebrengt. Ontdek welke voordelen het vaderschap voor jou kan opleveren.

Papa worden, wat verandert dat allemaal?

Een nieuw leven, een nieuw ritme, elke dag in het teken van de baby, ja, papa worden is toch een kleine aardschok! Maar wat verandert dat in het hoofd van een man? In zijn leven, hoe hij naar de wereld kijkt? 5 papa's vertellen.

“Papa worden gaf me de indruk dat ik een superheld werd”, vertelt Adrien. “Je wordt stevig door elkaar geschud wanneer je papa wordt”, bevestigt Sébastien. En ook voor Nick, Sébastien en Rémi is het vaderschap een fantastische ervaring vol verrassingen. Maar wat verandert dat nu eigenlijk, papa worden?

“Ik heb meer inlevingsvermogen”

Bij sommige jonge papa's vergroot het vaderschap hun empathie, hun gevoeligheid en de aandacht die ze hebben voor hun instinct. Dit was het geval bij Adrien: “Door papa te worden ben ik echt iemand anders geworden. Ik heb meer aandacht voor het leven van m'n zoon, m'n vrouw en mezelf. (…) Maar ik let ook meer op kinderen in het algemeen: ik ben gevoeliger geworden voor alles wat kinderen overkomt in de wereld.”

“Ik denk niet meer eerst aan mezelf”

Sébastien besefte het toen hij papa werd: “Wanneer ik 's morgens wakker word, denk ik niet meer eerst aan mezelf, maar aan mijn dochtertje. Zij maakt me dan ook wakker (lacht). Tot ik m'n laatste adem uitblaas zal zij altijd op de eerste plaats komen. Dat is indrukwekkend om te ontdekken.” Deze vorm van maturiteit drukt zich bij elke papa anders uit, maar komt wel veel voor. De ouder beseft dat hij een enorme verantwoordelijkheid heeft tegenover zijn kind. Iets wat je doet duizelen, maar wat tegelijk fantastisch is.

“Papa zijn, da's terugkeren naar wat essentieel is”

Voor Rémi betekent het vaderschap vooral met beide voeten op de grond staan. “Wanneer ik me zorgen maak over een ontevreden klant en ik slaap slecht, dan pakt m'n dochter m'n hand vast en dan lopen we als een gek door het huis. Op zo'n momenten wordt me duidelijk wat echt belangrijk is: wijzelf, ons gezin. Ze houdt mijn voeten op de grond.” Naar de wereld kijken door de ogen van een kind: dat is iets wat een jonge papa kan leren, waardoor zijn dagelijkse leven een stuk luchtiger wordt.

“Als papa leer ik om meer geduld te hebben”

Een ding staat vast: het vaderschap biedt heel wat mooie lessen. Geduld hebben, bijvoorbeeld. Rémi: “Da's de mooiste les die het vaderschap mij gegeven heeft. In principe ben ik de meest ongeduldige mens ter wereld! Maar wanneer m'n dochter haar schoenen niet wil aandoen, terwijl we al een half uur te laat zijn en ze absoluut haar sandalen wil aandoen, ook al is het buiten -2°, ja, op zo'n momenten probeer ik echt diep adem te halen en mijn ongeduld om te zetten in geduld.” Niet dat je een keuze hebt: de boodschap is echt de controle loslaten om je daarna beter te voelen!

“Ik begrijp de zin van mijn leven beter”

Het is duidelijk dat papa worden betekent dat je minder tijd hebt voor jezelf, dat het leven chaotischer is en dat je soms die vrijheden van vroeger mist. Maar zoals Sébastien uitlegt, “Papa zijn is een opoffering, het is enorm vermoeiend. Maar wat je in de plaats krijgt, is onbeschrijflijk. Letterlijk. Op het geluk van het vaderschap kan je moeilijk woorden plakken. Maar vandaag begrijp ik beter wat de zin van mijn leven is, het feit dat je een stukje van jezelf achterlaat op aarde… da's mooi.”

TERUG NAAR AL DE ARTIKELS

Geniet van de voordelen van

MVP Logo
 • Écrivez à Nestlé Baby - Icône

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Podcast & vidéos

  Podcasts & Video's

  Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

 • Kortingen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • TIPS VOEDING

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.