Artikel
Add this post to favorites

Beste papa's, hoe verzoen je je werk met het vaderschap? Enkele oplossingen

Een job verzoenen met je verantwoordelijkheden als papa is tegenwoordig een echte uitdaging voor de meeste vaders. Goed nieuws, er bestaan verschillende oplossingen waarmee je een aanwezige papa kan worden en toch in je baan blijft investeren.

Beste papa's, hoe verzoen je het werk met het vaderschap?

Wil je er als papa zoveel mogelijk zijn voor je baby, ook al heb je een drukke job, eventueel met veel verantwoordelijkheden? Daar bestaan oplossingen voor. We overlopen ze samen met jou.

Zorg dragen voor je baby, hem zien groeien en de rol als ouder netjes gelijk verdelen met de mama, dat zijn nu eens goeie redenen om tijd vrij te maken wanneer je baby geboren wordt. Maar wat in combinatie met het werk? Geen nood, het is perfect mogelijk! We zetten de verschillende opties even op een rijtje.

Vaderschapsverlof

De wet staat in België duidelijk aan de kant van de moderne papa's: vanaf 1 januari 2021 is het vaderschapsverlof verlengd van 10 naar 15 dagen. In 2023 gaat het zelfs naar 20 dagen. De doestelling? “De opvang en de verzorging van kinderen meer evenwichtig verdelen tussen mannen en vrouwen.” Deze nieuwe regeling geldt zowel voor werknemers als voor zelfstandigen.

Het ouderschapsverlof

Door jonge ouders verlof te geven, kunnen ze meer tijd besteden aan hun gezin en de balans tussen werk en privé beter regelen. Steeds meer papa's maken er gebruik van. Volgens een studie uit 2017 “zijn in 14 jaar tijd 14 keer meer papa's minder gaan werken om tijd te besteden aan hun kinderen.” Zelfs al is er nog een zekere weg af te leggen, toch toont deze evolutie aan dat onze mentaliteit, onze samenleving en ons wettelijke kader aan het veranderen zijn.

Kind & Gezin legt in detail uit hoe je ouderschapsverlof kan opnemen:

- Elke werknemer (voltijds of deeltijds) kan gedurende een periode van 4 maanden de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst volledig schorsen. Hij kan dat opsplitsen in periodes van 1 maand (wat de regel is) of 1 week (als de werkgever akkoord is) of een veelvoud daarvan.

- Elke voltijdse werknemer kan gedurende 8 maanden halftijds werken. Hij kan dit opsplitsen in periodes van 2 maanden (wat de regel is) of 1 maand (als de werkgever akkoord is) of een veelvoud daarvan.

- Elke voltijdse werknemer kan gedurende 20 maanden één vijfde minder werken. Hij kan dit opsplitsen in periodes van 5 maanden of een veelvoud daarvan.

- Elke voltijdse werknemer kan gedurende 40 maanden één tiende minder werken. Hij kan dit opsplitsen in periodes van 10 maanden of een veelvoud daarvan (als de werkgever akkoord is).

Om dat ouderschapsverlof op te nemen heeft de jonge papa alle tijd: per kind heeft elke ouder recht op ouderschapsverlof tot het kind 12 jaar is. Dit geldt ook voor geadopteerde kinderen.

De regeling van het ouderschapsverlof hangt ook af van de sector waarin je werkt. Via deze link van de RVA lees je er alles over.

Tijdskrediet met motief

Naast het vaderschaps- en ouderschapsverlof bestaan er nog andere formules om als papa je werk te verminderen of anders te regelen. Het tijdskrediet met motief, bijvoorbeeld.

Zoals de site van de FOD het zegt, hebben alle werknemers “recht op een voltijds, halftijds of 1/5 tijdskrediet tot maximum 51 maanden (…) om voor hun kind te zorgen tot de leeftijd van 8 jaar.” Ben je de ouder van een gehandicapt kind, dan is het tijdskrediet van 51 maanden geldig tot het kind 21 jaar is.

In tegenstelling tot het ouderschapsverlof is tijdskrediet niet geldig voor elk kind. Zoals de RVA preciseert, is het tijdskrediet geldig “over de gehele beroepsloopbaan: maximaal 51 kalendermaanden voor alle verschillende motieven samen.”

Denk je er zelf over om je werk anders te regelen wanneer de baby er is? Als papa overschakelen naar een 4/5 kan al een groot verschil maken. Dat legt Pieter-Jan uit in onze serie «Backstage of Happiness». Deze jonge vader heeft besloten om een dag per week met zijn zoontje door te brengen. En jij, welke optie kies jij?

TERUG NAAR AL DE ARTIKELS

Geniet van de voordelen van

MVP Logo
 • Écrivez à Nestlé Baby - Icône

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Podcast & vidéos

  Podcasts & Video's

  Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

 • Kortingen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • TIPS VOEDING

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.