Arrow backLanguage
0 - 4 maanden
Article
Add this post to favorites

Wat is het moeilijk om mijn kind achter te laten!

Jullie eerste uitstapje samen sinds de geboorte … en dus de eerste keer op stap zonder je kind, dat aan een babysit werd toevertrouwd! Ik ben er niet gerust in. Ik mag er niet aan denken hoe het zal zijn wanneer ik weer ga werken?

4 mins lezen Oct 5, 2021

Je wordt al ongemakkelijk bij de gedachte aan enkele uurtjes zonder je baby. Je vraagt je af of de babysit wel goed voor je oogappel zal zorgen, of het niet te vroeg is … Maak je geen zorgen: scheidingen zijn essentieel, zowel voor jou als voor je kind. Zo krijgt je kind de kans om een eigen identiteit te ontwikkelen en zelfvertrouwen op te bouwen. Voor jou is het nuttig om "wat afstand te nemen". Het is de prijs die je betaalt voor een evenwichtige moeder-kindrelatie. Echt waar ...

Het eerste afscheid

D-day: jij en je partner trekken een avondje uit voor jullie zelf en jullie lieveling blijft bij een babysit. Word je ongerust? Dat is normaal, maar je mag het niet laten blijken! Het helpt niet om je kind tien keer meer te knuffelen voor de babysit er is, want zo maak je duidelijk dat er iets anders dan normaal is vandaag.

Neem de tijd om de babysit voor te stellen aan je baby. Het zou ideaal zijn als je enkele dagen vooraf je baby hebt laten kennismaken met de babysit en jullie enkele uurtjes samen hebben doorgebracht. Neem afscheid van je schatje voor je vertrekt (en zeg dat je snel terugkomt!). Begint hij te brullen? Dat is een klassiek middel om je te testen. Zodra je weg bent, komt er alweer een glimlach tevoorschijn!

Om je gerust te stellen, kan je een communicatiesysteem overeenkomen met de babysit: zij/hij stuurt je een sms wanneer je kind slaapt, jij belt even tussen de bioscoop en het restaurant door … Aarzel niet om de contactgegevens van je ouders of dokter achter te laten voor noodgevallen. Om met een gerust hart te vertrekken, kan je al je aanbevelingen en goede raad doorgeven aan de babysit met de Babyplanning, een tool die je het leven gemakkelijker maakt!

Terug aan de slag: je bent blij maar voelt je schuldig ...

Je bent verdeeld tussen de wens om actief te zijn buitenshuis … en het schuldgevoel om je kind bij iemand anders achter te laten.

Je kan het echter ook positief bekijken! Je baby zal nieuwe mensen leren kennen en nieuwe vriendjes maken.

Binnenkort kan je weer genieten van een echt sociaal leven, met koffiepauzes en lunches in een restaurant. Ideaal om je gedachten te verzetten! Het weerzien met je kind zal nog zo intens zijn ...

Word  je genegeerd of afgewezen als je jouw baby ophaalt 's avonds?  Dat is normaal (en eigenlijk een goed teken). Geef je kind wat tijd om afscheid te nemen van de persoon die zich de hele dag over hem/haar ontfermd heeft. Als je kind begint te wenen, wilt dat niet zeggen dat het triest is maar gewoon de emoties van de dag van zich af wil zetten. Een knuffel in mama's armen zal de traantjes snel doen opdrogen!

Tips opdat je baby zich beter zou voelen

Beheer het afscheid nemen en weerzien met zachte hand. Het is essentieel om te communiceren en uitleg te geven. Stel je oogappel gerust wanneer je vertrekt: "Je zal een leuke avond doorbrengen bij de oppas, jullie zullen samen spelen en gaan wandelen en vanavond ben ik terug". Doe hetzelfde 's avonds: "Je hebt een leuke dag gehad? Mama ook, ik ben blij je terug te zien. "

Er bestaan ook middeltjes om duidelijk te maken dat je toch aan je baby denkt, ook al ben je er niet. Traditioneel is deze rol voorbehouden aan een lievelingsknuffel, maar je kan je kind ook een stukje stof of een sjaal met wat parfum geven. Zo kan jouw baby naar wens de vertrouwde geur van zijn mama opsnuiven.

Vergeet niet dat je kind gerustgesteld wordt door de manier waarop jij de situatie aanpakt en zo het afscheid zelf beter zal aankunnen!

Heleen, moeder van Tim

"Toen ik weer aan het werk ging, was ik wel een beetje verdrietig. Vooral omdat ik mijn zoontje moest achterlaten bij de oppasmoeder, maar uiteindelijk deed het me erg goed. Het was heel fijn mijn collega's weer te zien en aan mijn projecten te werken. En zijn grote glimlach als ik 's avonds weer thuiskom, is heerlijk om te zien!"

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.