Arrow backLanguage
Zwangerschap
Article
Add this post to favorites

Hoe raak ik weer in vorm na mijn zwangerschap?

Vetrolletjes op mijn buik, slappe billen en zware bovenarmen: ik raak de extra kilo's na mijn zwangerschap niet kwijt. Maar ik laat me niet doen!

4 mins lezen Oct 5, 2021

De grote lijnen ken je wel: evenwichtig eten, minder grote hoeveelheden, wat sporten ... Gemakkelijker gezegd dan gedaan? Helemaal niet. Met een portie goede wil en advies komt alles in orde! 

Neem je tijd

Begin zeker niet zomaar aan een streng dieet dat geen resultaat zal opleveren op lange termijn of aan dagelijkse gymsessies! Wacht tot na het kraambed om actie te ondernemen en doe het zachtjes aan. Tijdens de zwangerschap en de bevalling werd je lichaam behoorlijk op de proef gesteld. Geef het dus een paar weken de tijd voor je het onder handen neemt ... Het zal je programma daarna alleen maar ten goede komen! 
Bepaal vervolgens hoeveel kilo je moet verliezen en houd het redelijk! Het is ideaal als je terug kan keren naar je gewicht van vóór de zwangerschap, met één of twee kilootjes extra als je dat wilt. Leg de lat niet te hoog, dat is nutteloos! 
Het is heel moeilijk om je aan een vooropgestelde tijdsduur te houden. Sommige vrouwen verliezen hun zwangerschapskilootjes in enkele weken, anderen doen er meer dan een jaar over. Het verschilt van vrouw tot vrouw! Vertrouw zeker niet op de foto's van kersverse mama's die in een mum van tijd hun slanke tienerfiguurtje terug hebben. Zoveel gewicht verliezen op zo'n korte tijd is slecht voor je gezondheid. Bovendien hebben zij niets anders te doen! Jij daarentegen wel ... 
Als je borstvoeding geeft, helpt het je om op een natuurlijke manier geleidelijk aan gewicht te verliezen. Is dat geen goed nieuws? 

Eet evenwichtig

Om gewicht te verliezen moet je evenwichtig eten! Het is belangrijk dat je alles eet, maar met mate! Laten we beginnen bij het aantal maaltijden: sla geen maaltijden over en beperk je tot 3 à 4 maaltijden per dag. Eet bij voorkeur in een rustige omgeving! Zo voorkom je hongeraanvallen en het risico dat je toegeeft aan calorierijke voeding! 
Je mag zoveel groenten eten als je wilt, deze bevatten veel vitaminen en vezels. Stoom je groenten of kook ze in water en breng ze op smaak met bijvoorbeeld wat olijfolie. Vermijd vette sauzen. Ook fruit zit boordevol vitaminen en vezels, maar beperk je best tot drie stuks per dag. Eiwitten vind je in wit vlees (kalfsvlees, varkensoester), gevogelte (zonder vel) en vis of in minder vette soorten rood vlees, zoals rundfilet of rumsteak (deze vleessoorten zijn rijk aan ijzer en mag je dus niet links laten liggen!). Bij melkproducten (en dus calcium) ga je best voor lightproducten (plattekaas, natuur-, fruit- of gearomatiseerde yoghurt) en beperk je kaas tot 2 of 3 porties per week, niet meer voor het ogenblik! Eet zeker ook zetmeelhoudende producten voor langdurige energie, maar met mate … Vermijd voorlopig vette en gesuikerde producten, zoals charcuterie, bereide gerechten, boterkoeken en gebak ... Je mag water, thee, kruidenthee en lightfrisdrank drinken, maar zeg nee tegen alcohol en erg gesuikerde frisdrank. 
Als tussendoortje kan je beter een appel eten of een glaasje lightfrisdrank drinken en koekjes achterwege laten …! Sta jezelf af en toe een extraatje toe. Zo blijf je gemotiveerd. 
Als het niet echt lukt en je hulp nodig hebt, kan je een diëtist(e) raadplegen die je op weg kan helpen om goede gewoonten aan te nemen en een persoonlijk programma voor je kan opstellen. 

Beweeg en verwen jezelf

Fysieke activiteit in combinatie met een evenwichtige voeding zal je helpen om gewicht te verliezen. Begin met lichte activiteiten zoals wandelen of zwemmen. Na volledig herstel van je perineum kan je overgaan naar gymnastiek of lopen. 
Overdrijf echter niet. Vergeet niet te rusten. Onthoud dat regelmaat doeltreffender is dan intensiteit: 2 sessies buikspieroefeningen van 20 minuten per week zijn efficiënter dan 2 uur per maand intensief sporten! 
Laat niet na om jezelf te verwennen! Behandelingen tegen cellulitis bij de kinesist, verstevigende verzorging in een schoonheidsinstituut … Ja hoor, plezier en wellness kunnen hand in hand gaan! 

Martin, vader van Stijn

"Nadat onze zoon was geboren, is mijn vrouw na een tijdje op dieet gegaan om een paar overtollige kilo’s kwijt te raken. Om haar te helpen en haar niet constant in verleiding te brengen, heb ik met haar meegedaan. Het voordeel was dat ik mijn overtollige kilo's daarna ook kwijt was!"

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.