Arrow backLanguage
0 - 4 maanden
Article
Add this post to favorites

Handige tips om met de auto, de trein of het vliegtuig te reizen met je baby!

Hoe pak je het aan om baby's luier te verversen en hem/haar te doen eten op het vliegtuig, misselijkheid te voorkomen in de auto of huilbuien te bedaren op de trein?

4 mins lezen Oct 5, 2021

Reizen doet leren, zo wordt gezegd. Daarom wil je jouw baby meenemen om de wijde wereld te verkennen. Een beleefdheidsbezoekje op enkele kilometers van huis, een weekendje bij vrienden aan de andere kant van het land, een vakantie in het buitenland: reizen met een baby kan snel een echt obstakelparcours worden. Ziehier onze tips voor een vlotte reis zonder al te veel kopzorgen: 

Kies het juiste transportmiddel

Elk transportmiddel heeft voor- en nadelen. Houd er rekening mee wanneer je kiest hoe je zal reizen met je baby. 

 • In de auto kan je reizen op het ritme van je kindje en pauzes inlassen wanneer nodig. Als er een lang traject voor de boeg staat, bestaat de kans echter dat je moe en geënerveerd raakt … en je baby ook.
 • In de trein kan je uitrusten … behalve als je baby beslist om hevig beginnen te huilen. Wissel af met je partner om wat rond te wandelen met de baby zodat je de medepassagiers niet te veel stoort.
 • Met het vliegtuig bespaar je tijd. Maar de wachttijden in de luchthaven en de reisomstandigheden (probeer maar eens een luier te verversen in het toilet van een vliegtuig!) zijn niet altijd ideaal voor jonge kinderen. 

Houd ook rekening met het aantal af te leggen kilometers. Vanaf 300 tot 400 km kan je beter de trein dan de auto nemen, het zal minder vermoeiend zijn voor jou en je baby! 

Denk ook aan het weer: hartje winter of tijdens een hittegolf kan je beter de auto mijden. 

Denk aan het volgende vóór en tijdens de reis ...

Reizen met een baby doe je niet zomaar! Ongeacht het transportmiddel moet je voorbereid zijn op bepaalde situaties. 

In de auto. Vertrek liefst 's nachts of net na een maaltijd om de autorit optimaal te laten verlopen. Zo kan je baby veilig vast in het autozitje zachtjes indommelen. Voorzie een zonnewering 's zomers en vermijd de warmste uren van de dag als er geen airconditioning is in de auto. Houd je kapoen zijn troetels en een zuigfles met water bij de hand ... Las om de twee uur een korte pauze in om even de benen te strekken en een luchtje te scheppen. 

In de trein Dit is de rustigste manier van reizen, zolang je baby niet begint te huilen! Voorzie verschillende speeltjes om je baby bezig te houden en wees bereid om de wandelgangen op en neer te gaan om je kindje te kalmeren. Zorg voor kleertjes die gemakkelijk aan en uit te trekken zijn, want toiletten in een trein zijn niet echt praktisch. Om je baby's maaltijd op te warmen kan je een beroep doen op de restauratiewagen. 

In het vliegtuig In theorie mag een baby vanaf drie weken mee aan boord. Vraag echter advies aan je arts. Als je baby last heeft van nko-problemen (= neus-, keel- en oorproblemen) zal die een vliegtuigreis afraden.

Vermeld bij de reservering dat je met een baby reist, zo krijg je een plaats met iets meer ruimte toegewezen.

Laat je baby zuigen (borst, speen, zuigfles) tijdens het opstijgen en dalen, zodat zijn oortjes open blijven. Laat je baby regelmatig drinken tijdens de vlucht.

Vergeet niet om de nodige vaccins te voorzien, vooral als je naar een tropische bestemming reist! 

Dit heb je nodig op reis

Ga voor het vertrek na of je over alle nodige items beschikt! 

 • Een zuigfles en een grote fles water: om jouw baby regelmatig te laten drinken. 
 • Aangepaste babyvoeding in kleine potjes die gemakkelijk te openen en/of op te warmen zijn. Vergeet geen kleine lepeltjes … 
 • En luiers natuurlijk! 
 • Babydoekjes zijn uiterst handig bij kleine ongelukjes of om je baby te verversen in een tankstation, trein of vliegtuig. 
 • Reservekleding. zodat je baby het niet koud krijgt door de airconditioning. 
 • Muziek met kinderliedjes om je baby bezig te houden in de auto. 
 • Een klein maar goed voorzien medicijntasje: vraag advies aan je apotheker! … 
 • en een goed humeur voor een aangename en rustige reis :-) 
 • Een extra vestje

Heeft mijn baby een paspoort nodig om naar het buitenland te gaan?

Kinderen mogen al enkele jaren niet meer vermeld staan op het paspoort van de ouders. Je moet dus een paspoort voorzien op naam van je baby om buiten Europa te reizen. Je kunt het paspoort aanvragen bij de gemeentelijke/stedelijke diensten van je woonplaats.

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.