Arrow backLanguage
8 - 12 maanden
Article
Add this post to favorites

Mijn baby helpen om zindelijk te worden

Binnenkort moet mijn kindje naar de kleuterschool. Nu kan hij leren om op het potje te gaan. Hoe ga ik te werk om hem hierbij te begeleiden?

4 mins lezen Oct 5, 2021

Zindelijk worden is een nieuwe stap naar zelfstandigheid, het betekent "groot" worden. Ouders zijn minder lang bezig met de dagelijkse verzorging (geen luiers meer verversen) en hebben minder uitgaven. Het zou fijn zijn als dit leerproces sneller en zonder achteruitgang zou verlopen... Maar de wensen van de ouders en de verschillende opmerkingen van anderen komen niet altijd overeen met de realiteit. Bijvoorbeeld: "Op zijn leeftijd was jij al zindelijk", herinnert je moeder zich. "We accepteren enkel kinderen die geen luiers meer dragen", geeft de kleuterjuf aan. Geen wonder dat de naderende deadline de ouders wat stress bezorgt. Hier zijn enkele tips zodat zindelijkheid geen dwanggedachte wordt! 

Bestaat er een leeftijd om zindelijk te worden?

Er is geen leeftijdsgrens. Jouw kleintje is klaar wanneer hij zijn darmen lichamelijk perfect onder controle heeft (bewust aanspannen/ontspannen) en hij er psychologisch mee instemt om afstand te doen van het baby zijn. Deze dubbele rijpheid verschilt per kind. De gemiddelde leeftijd dat kinderen 's nachts zindelijk zijn, ligt tussen 15 en 36 maanden. De zindelijkheid overdag komt daarentegen een beetje vroeger, op de gemiddelde leeftijd van 28 maanden. 

Hoe weet ik of hij klaar is voor het potje? 

Er zijn sterke aanwijzingen waaruit blijkt dat hij rijp is, zoals zelfstandig willen zitten en opstaan, tegen een bal schoppen, zelf de trap oplopen, de handelingen en gebaren van volwassenen nadoen, zelfstandig kunnen eten en een bepaalde autonomie opeisen. 
Andere belangrijke tekenen die erop wijzen dat hij klaar is om over te stappen op iets anders: hij heeft interesse voor het potje, hij wijst naar zijn luier als die vies is. 

Kan hij "blokkeren" als ik hem te vroeg op het potje zet?

Men kan een kind inderdaad niet dwingen om sneller op te groeien dan in het tempo van zijn eigen ontwikkeling. Hem dwingen om op het potje te zitten, vertraagt het leerproces. 
Hij bepaalt het juiste moment. Je kan hem het potje laten zien, hem uitleggen hoe we het potje gebruiken, wat er van hem wordt verwacht. En wachten totdat hij beslist om deze nieuwe belevenis te ervaren. 

Helpt het om hem op regelmatige tijden op het potje te zetten?

Men kan er inderdaad een gewoonte van maken of een tijdstip bepalen (in de ochtend, vóór of na een dutje ...). Een paar tips: zet het potje in de badkamer of op het toilet, zodat het kind vertrouwd raakt met het voorwerp, hou hem gezelschap zodat hij minder bang is (in het begin!), leg hem uit wat er vervolgens met de kaka en het plasje gebeurt en waar ze naartoe gaan. 

Moet een kind op het potje blijven zitten totdat hij een plasje of kaka heeft gedaan?

Deze verplichting versterkt zijn angst om niet aan jouw eisen en jouw liefde te voldoen, zijn zelfvertrouwen kan hieronder lijden. Als er na een paar minuten niets gebeurt, is het beter jouw baby een complimentje te geven omdat hij zijn best heeft gedaan. Probeer het een paar uur later of de volgende dag nog eens. 

Wat moet je doen als je baby in zijn broek doet?

Een leerproces gaat gepaard met ongelukjes! Je kan hem geruststellen over zijn vermogen om zindelijk te worden en hem erop wijzen niet tot het laatste moment te wachten om te vragen op het potje te gaan. 

Als hij het niet op het potje kan doen, kan ik hem dan op het toilet voor volwassenen zetten?

Ach... de hoge "troon" die angst opwekt ("ik zou misschien in dat gat kunnen vallen") is meestal de laatste fase van zindelijkheid. Dit kan wanneer jouw kind het gebruik van het potje goed beheerst. Je kan hem ook een wc-verkleiner aanbieden die op alle standaardtoiletten past.

De terugval: mijn baby was zindelijk maar plast weer in bed, waarom?

De komst van een broertje of zusje kan, onder andere, soms leiden tot een terugval van de oudste: hij wordt weer baby. Deze terugval is tijdelijk en van korte duur. Met een beetje geduld wordt alles weer zoals voorheen. 

Het is gelukt, mijn kleine schat is overdag zindelijk! Hoe lang duurt het voordat hij ook 's nachts zindelijk is?

Dat kan verschillen en is moeilijk te bepalen: het kan een paar dagen, weken of maanden duren... Er zijn gevallen waarbij het kind eerst 's nachts zindelijk is! Het is belangrijk dat je hem niet opjaagt. Vergeet niet dat elk kind zijn eigen tempo heeft. Iedereen is anders en als ouder moet jij je aanpassen! 
Op de leeftijd van 5 of ouder 's nachts nog een luier dragen is echter zorgwekkend. Het advies van de kinderarts kan dan noodzakelijk zijn. 

"De kleuterschool zal beginnen en hij is nog niet zindelijk: wat moet ik doen?" Caroline, mama van Leon 
Benut de vakantie (je bent minder gestrest, je hebt meer tijd, het is mooi weer) om jouw kleine schat zonder luier te laten rondhuppelen. Oefen geen druk uit en maak er geen emotionele kwestie van: ook al is hij niet volledig zindelijk, de juffrouw mag hem niet weigeren in haar klasje. En maak je geen zorgen, sommige kinderen zijn zindelijk net voordat het schooljaar begint!

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.