Arrow backLanguage
8 - 12 maanden
Article
Add this post to favorites

Je baby blaast binnenkort zijn eerste kaarsje uit !

Mijn kleine oogappel wordt al een jaar, dat moet gevierd worden! Welk cadeautje zal ik hem geven? Is het belangrijk om deze mijlpaal samen met de familie te vieren?

3 mins lezen Oct 5, 2021

Deze eerste verjaardag betekent nog niet veel voor je baby, maar op de leeftijd van één jaar en na enkele tandjes begrijpt je baby vast wel het idee van een feestje. De hele familie komt samen om hem zijn eerste kaarsje te zien uitblazen, dat is een primeur in zijn dagelijkse leven! Zoveel te meer omdat hij het middelpunt van de belangstelling staat en daar is hij dol op. Aandacht voor de betekenis van dit ritueel in onze maatschappij en een kleine opsomming van de noodzakelijke ingrediënten voor een geslaagd feestje!

Kleine reis rond de wereld voor de eerste verjaardag!

De eerste verjaardag is in veel landen een ritueel waarvan de regels van generatie op generatie doorgegeven worden. In China of Vietnam wordt de baby bijvoorbeeld aan de zogenaamde ‘beroepstest’ onderworpen. Zo worden meerdere voorwerpen in zijn buurt geplaatst: een boek, een potlood, een schaar, een appel, een brood, een bal ... Als hij een boek of een potlood neemt, wordt hij later wetenschapper. Als hij een meetlat of een schaar neemt, wordt hij kleermaker ... De genodigden zetten het feest dan verder met een groot buffet. 

In Japan draagt de baby een pakje met 3 kg mochi (rijstballetjes), die symbool staan voor een lang leven. Dat duurt echter niet lang, want hij laat zijn ongenoegen al snel merken! In Roemenië knipt men een haarlok van de baby af om te bewaren. 

Ook bij ons wordt de eerste verjaardag in familieverband gevierd. Het is vaak zelfs de eerste keer dat het nieuwe lid het hele gezin in zijn geheel ziet. 

De eerste verjaardag: een familieritueel

Hoewel de baby de betekenis van dit feest nog niet volledig begrijpt (hij heeft nog geen tijdsbesef), neemt hij wel de sfeer waar. Dat is essentieel voor de opbouw van zijn identiteit binnen het gezin: zo leert hij dat hij deel uitmaakt van een gezin en dat hij er een volwaardig lid van is. Dat is des te belangrijker wanneer hij in een nieuw samengesteld gezin opgroeit! Dat biedt hem een houvast. 

De eerste verjaardag is ook een manier om tot de wereld van de volwassenen toe te treden. Vanaf deze datum wordt zijn leeftijd niet meer in maanden, maar in jaren uitgedrukt. 

Later zal hij zelf kiezen wie hij wel of niet op zijn verjaardag wil uitnodigen. Dat is een manier om zich ten opzichte van de anderen te uiten en zijn sociale identiteit te ontwikkelen. 

Alles voor een geslaagde eerste verjaardag

Geen geslaagde verjaardag zonder een sfeervol feestje. Zorg voor een kleurrijke en leuke tafelversiering. De allerkleinsten zijn dol op decoratie zoals ballonnen, slingers en andere feestartikelen. Je kan ook een bepaald thema kiezen: feeën, dieren, clowns ... En vergeet de muziek niet! 

De taart moet ook buitengewoon zijn! Die moet niet alleen lekker, maar ook mooi zijn. Gebruik originele vormen (bijvoorbeeld van dieren) als je de taart zelf bakt en werk ze mooi af. 

Vergeet ook de kaarsjes niet - of liever het kaarsje! De baby kan het niet uitblazen, dus gebruik liever grappige kaarsjes die muziek maken of blijven branden! 

Natuurlijk mogen er ook geen cadeautjes ontbreken. Maar overdrijf er niet mee: je baby zou wel eens het noorden kunnen kwijtraken tussen al die nieuwigheden. En hij verkiest vaak de verpakking boven de inhoud! heden. En hij verkiest vaak de verpakking boven de inhoud!

Karin, moeder van Lynn

“Toen onze dochter een jaar werd, hebben we ons allemaal verkleed als clown. Zelfs oma en opa hadden een rode neus op. Iedereen was er en we hebben heel veel foto's gemaakt. Ik denk dat ze het heel leuk vindt om die later terug te zien.”

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.