Arrow backLanguage
6 - 8 maanden
Article
Add this post to favorites

1, 2, 3 ... binnenkort wel 20 tandjes!

Mijn baby heeft rode wangetjes, kwijlt veel en is een beetje slechtgezind. Ik vraag me af of zijn eerste tandjes eraan komen. Wat advies om hem te helpen en om zijn (toekomstige) glimlach te behouden zijn welkom!

4 mins lezen Oct 5, 2021

Tandjes die groeien, dat kan pijn doen. Het slijmvlies van het tandvlees zet uit en de tandjes duwen zich erdoor. Dat klinkt niet erg leuk! Sommige baby’s hebben geluk en hebben tijdens deze periode ‘alleen maar’ last van rode wangetjes en billetjes. Anderen hebben er meer last van. Hier volgen enkele tips om de pijn te verzachten en zaken die je moet doen om de tandjes van je kindje te verzorgen! 

De foto met de eerste tandjes: voor wanneer is die?

Het eerste tandje komt over het algemeen tussen 6 en 12 maanden, meestal onderaan en in het midden van het tandvlees. Maar er bestaat geen algemene regel. Bij sommige baby’s komt er al vroeger een puntje glazuur piepen (in zeldzame gevallen worden baby’s zelfs met tandjes geboren!), terwijl anderen er 12 of zelfs 18 maanden op moeten wachten. De tandjes komen in een bepaalde volgorde: eerst de snijtanden, dan de eerste maaltanden (rond 1 jaar), de hoektanden (rond 2 jaar) en als laatste de achterste maaltanden (rond 3 jaar). Elk kind 'krijgt zijn tandjes’ op zijn eigen tempo. Maak je geen zorgen als je baby drie maanden achter staat op zijn neefje van dezelfde leeftijd: tandjes krijgen heeft niets te maken met de algemene ontwikkeling! 

Er kondigt zich een tandje aan

Het krijgen van tandjes gaat vaak gepaard met kleine ongemakken. Als je baby veel kwijlt, een beetje slechtgezind is of zijn handjes en alle andere dingen binnen handbereik in zijn mondje stopt, dan is er ongetwijfeld een tandje op komst! Sommige mama’s nemen nog andere symptomen waar: rode billetjes, zachte ontlasting, rode wangetjes. Deze symptomen zijn meestal niet ernstig en houden niet langer dan 48 uur aan. 

Oplossingen om de pijn van je baby te verzachten

Je bent op zoek naar een doeltreffend middel om de pijn van je baby te verzachten? Spreek erover met je kinderarts, maar weet dat er verschillende methoden bestaan. Het is aan jou om te ontdekken welke hiervan het beste werken voor jouw baby! 

 • Wrijf zacht met een (propere) vinger over het tandvlees van je baby. De massage verzacht de pijn.
 • Je kan ook gebruikmaken van een speciale kalmerende gel voor de eerste tandjes, die verkrijgbaar is bij de apotheek.
 • Geef je baby een bijtring waar hij naar believen op kan bijten. Kies bij voorkeur een model in zacht plastic of een verkoelende bijtring (die je in de koelkast plaatst).
 • Troost je baby met knuffels, kusjes en geruststellende woordjes. Dat werkt ook heel goed tegen de pijn!

Een glimlach zoals die van de sterren, dat is de moeite waard

Van zodra er tandjes zijn, moet je die ook goed verzorgen, ook al zijn het maar tijdelijke tandjes. Zelfs de allerkleinsten kunnen gaatjes krijgen. Als je ze niet verzorgt, kan dit de groei van de definitieve tanden vertragen en deze tanden verzwakken. Kweek de juiste reflexen om dit te vermijden! 

 • Geef je baby geen snoepjes of veel zoete drankjes of voedingsmiddelen in het algemeen. Geef hem ook geen suikerwater of melk mee naar bed voor 's nachts. 
 • Sinds enkele jaren wordt het warm aanbevolen de tandjes, van zodra ze er zijn, te poetsen met een heel klein beetje tandpasta met heel weinig fluor (minder dan 450 ppm: parts per million) en met een speciale tandenborstel voor baby’s: zo wordt geen extra fluor opgenomen via de mond. Spreek erover met je kinderarts als het je wat ingewikkeld lijkt. 
 • Vanaf 1 of 2 jaar zorg je best dat het een gewoonte wordt om de tandjes ’s avonds of, beter nog, na elke maaltijd te poetsen. Kies een tandenborstel en een tandpasta die aangepast zijn aan zijn leeftijd. En zorg dat hij zijn mond goed spoelt na het poetsen. 


Plan zijn eerste bezoekje aan de tandarts tussen 2 en 3 jaar. Er zal dan een eenvoudige controle van de tanden en het tandvlees plaatsvinden. De basisregels van de voedselhygiëne en het tanden poetsen zullen ook herhaald worden. Dit is ook dé gelegenheid om je kind in ideale omstandigheden kennis te laten maken met de tandarts: zonder pijnlijke of stressvolle ingrepen! Hij zal regelmatig op controle moeten in zijn jonge jaren en dit zal vlotter verlopen als de eerste ontmoeting goed gaat.

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.