Wat je moet weten over je baby's eerste tandjes
Je baby heeft rode wangetjes, kwijlt veel en is een beetje slechtgezind. Wat als de eerste tandjes van je kindje komen? Ontdek ons advies om de eerste tandpijntjes te verlichten.
Tandjes die groeien, dat kan pijn doen. Het slijmvlies van het tandvlees zet uit en de tandjes duwen zich erdoor. Dat klinkt niet erg leuk! Sommige baby’s hebben geluk en hebben tijdens deze periode ‘alleen maar’ last van rode wangetjes en billetjes. Anderen hebben er meer last van. Hier volgen enkele tips om de pijn te verzachten en zaken die je moet doen om de tandjes van je kindje te verzorgen!
Wanneer krijgen baby’s tanden
Het allereerste tandje verschijnt meestal tussen 6 en 12 maanden, vaak onderaan en in het midden van het tandvlees. Er bestaat echter wel geen vaste regel. Bij sommigen komt er al heel vroeg een puntje glazuur piepen, bij anderen kan het 12 of zelfs 18 maanden duren. In zeer zeldzame gevallen worden baby’s zelfs mét tanden geboren.
Het duurt meestal 3 jaar voordat de 20 melktanden doorkomen. Ook al varieert de leeftijd waarop de tandjes beginnen, er is vaak een bepaalde volgorde, waarbij ze van de voorkant naar de achterkant van de kaak gaan.
Volgorde waarin de eerste tandjes verschijnen
Elk kind 'krijgt zijn tandjes’ op zijn eigen tempo. Maak je geen zorgen als je baby drie maanden achter staat op een neefje van dezelfde leeftijd: tandjes krijgen heeft niets te maken met de algemene ontwikkeling of groei.
Wist je dat? De eerste tandjes van een baby worden vaak "melktanden" genoemd. Er zijn 20 van deze tanden en die zijn tijdelijk. Tussen de 6 en 12 jaar vallen ze uit en worden ze vervangen door 32 (!) definitieve tanden.
Wijsheidstanden verschijnen in de late adolescentie en vroege volwassenheid, maar sommige mensen krijgen ze nooit.
Een opwelling die niet onopgemerkt blijft
Als de eerste tanden door het tandvlees breken, is de kans groot dat je baby last heeft van kleine ongemakken. Als je kindje veel speeksel aanmaakt, wat slechtgehumeurd is of zijn handjes en alle andere dingen binnen handbereik in zijn mondje stopt om erop te kauwen, dan is er ongetwijfeld een tandje op komst.
De symptomen en de intensiteit kunnen verschillen van kind tot kind.
Veelvoorkomende symptomen van doorkomende tandjes
Deze symptomen zijn meestal niet ernstig en duren niet langer dan 48 uur. Als je kind rode billetjes, zachte ontlasting of lichte koorts (minder dan 38 graden) heeft, kan dit ook wijzen op iets anders. Aarzel niet om met je pediater te praten als je twijfelt.
Tandpijn verlichten bij je baby
Je bent op zoek naar een doeltreffend middel om de pijn van je baby te verzachten? Spreek erover met je kinderarts, maar weet dat er verschillende methoden bestaan. Het is aan jou om de beste methode te vinden.
Wrijf zacht met een (propere) vinger over het tandvlees van je baby. De massage verzacht de pijn. Je kunt je vinger ook in een doek met koud water wikkelen.
Geef je baby een bijtring waar hij/zij naar believen op kan bijten. Kies bij voorkeur een model in zacht plastic of een verkoelende bijtring die je in de koelkast plaatst.
Je kan ook gebruikmaken van een kalmerende gel voor de eerste tandjes, die verkrijgbaar is bij de apotheek.
Geef koud voedsel aangepast aan de leeftijd (puree, yoghurt, enz.).
Troost je baby met knuffels, kusjes en geruststellende woordjes. Dat werkt ook heel goed tegen de pijn.
De eerste tandjes bij je baby verzorgen
Van zodra er tandjes zijn, moet je die ook goed verzorgen, ook al zijn het maar tijdelijke tandjes. Zelfs de allerkleinsten kunnen gaatjes krijgen. Als je ze niet verzorgt, kan dit de groei van de definitieve tanden vertragen en verzwakken. Kweek de juiste reflexen om dit te vermijden!
Goede gewoontes voor een perfecte tandhygiëne
Geef je baby geen snoepjes of te veel zoetigheid. Geef ’s nachts ook geen suikerwater, sap of melk
Poets de tandjes met een tandenborstel voor baby’s en met fluoride-arme tandpasta (minder dan 450 PPM). Zo wordt geen extra fluor opgenomen via de mond. Spreek erover met je kinderarts als het je wat ingewikkeld lijkt.
Vanaf 1 of 2 jaar zorg je best dat het een gewoonte wordt om de tandjes ’s avonds of, beter nog, na elke maaltijd te poetsen. Kies een tandenborstel en een tandpasta die aangepast is aan de leeftijd en spoel goed na het poetsen.
Sommige geneesmiddelen of siropen voor kinderen kunnen suiker bevatten. Zorg ervoor dat je achteraf de tanden van je kind goed schoonmaakt en spoelt.
De eerste keer naar de tandarts
Stel deze belangrijke afspraak niet uit. Plan het eerste bezoekje aan de tandarts tussen de 2 en 3 jaar. Er zal dan een eenvoudige controle van de tanden en het tandvlees plaatsvinden. Je krijgt ook de basisregels van voedselhygiëne en tandenpoetsen mee.
Dit is ook dé gelegenheid om je kind in ideale omstandigheden kennis te laten maken met de tandarts: zonder pijnlijke of stressvolle ingrepen! Hij zal regelmatig op controle moeten in zijn jonge jaren en dit zal vlotter verlopen als de eerste ontmoeting goed gaat.
- Baby&Me Talks -
Ouderschap afleveringen
- Getuigenissen van ouders -
De geheimen van het ouderschap