Arrow backLanguage
Zwangerschap
Article
Add this post to favorites

Alles over doorslapen vanaf 12 maanden

Slapen is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je kleine spruit. Kindjes vanaf één jaar vinden het vaak moeilijk om afscheid te nemen van papa of mama. Een slaapritueel kan hierbij helpen.

4 mins lezen Oct 5, 2021

Soms willen kindjes van deze leeftijd niet slapen omdat ze liever bij hun moeder willen zijn. Je kindje slaapt nu ongeveer 13 tot 15 uur per dag. De meeste kindjes hebben ook nog lange tijd behoefte aan twee dutjes gedurende de dag. Heel geleidelijk gaat dit over naar één dutje overdag, meestal rond het begin van de middag. 

Kindjes vanaf één jaar vinden het vaak moeilijk om afscheid te nemen van papa of mama. Een slaapritueeltje kan dan helpen. Dit slaapritueel staat op een gegeven moment synoniem voor gaan slapen. Het geeft duidelijkheid. En duidelijkheid is wat je kleine groeier nodig heeft. Duidelijkheid geeft grenzen aan en biedt veiligheid. Lees dus een verhaaltje voor, steek een nachtlampje aan, sluit af met een liedje en/of een kus en ga weg. Het is ook helemaal niet erg als je kindje even huilt. Je kindje wil niets liever dan dat je blijft. Dat hoort bij de leeftijd.

Toch zal hij of zij moeten leren alleen te (blijven) slapen. Ook als hij ‘s nachts niet doorslaapt. Ga na vijf minuutjes even kijken of alles in orde is, maar hou dat bezoekje kort. Haal je kind niet uit bed, maak het niet gezellig, anders denkt je kindje: ‘hoera! dit moet ik vaker doen’. Wees vriendelijk en kordaat. Word niet boos. Een boze stem zorgt immers alleen maar voor opwinding bij je kindje en bevordert zijn slaperigheid absoluut niet. Blijf dus rustig en zeg dat het hoog tijd is om te gaan slapen. 
Vanaf 2 jaar kan er naast scheidingsangst nog een andere emotie een rol gaan spelen. Die emotie heet: ‘ik wil niet’. In de volksmond zeggen we ‘twee is nee’. Dat kan je bij het naar bed gaan merken. Hevige scènes kunnen het gevolg zijn. Slaapt hij 's nachts niet goed door, probeer dan opwinding (zowel 's nachts als overdag) een beetje te vermijden. Een kind van 2 jaar maakt veel mee, ontwikkelt zoveel en kan waarschijnlijk daardoor 's nachts niet de rust vinden om door te slapen. Ook hier geldt: ga er positief maar kordaat mee om. Vertel hoe je wilt dat hij zich gedraagt en beloon het goede gedrag. 
Slaaptip: 

 • Als je kindje niet naar bed wil, leg hem dan toch in bed. Hij heeft slaap nodig om niet oververmoeid te raken. Kinderen die oververmoeid naar bed gaan 's avonds hebben meer moeite om in slaap te vallen. 

 

Barbara (31)

"Sepp is nu bijna één jaar en deze week moeten wij de kleine man voor het eerst ’s ochtends wakker maken. Een nieuwe fase die hopelijk lang gaat duren. Zo zijn het allemaal fases. De eerste 2 maanden sliep hij bijna niet en huilde constant, ik kon niets meer doen, ik liep om 13.00 uur nog in mijn pyjama rond. Dat was echt slopend! Ik had de hele dag het gevoel dat ik een jetlag had. Ook ons klein mannetje was gewoon oververmoeid. We hebben toen een bakerzakje voor hem gekocht en hem echt alleen op zijn eigen kamertje laten slapen zodat hij wat meer tot rust zou komen, dus niet meer in de box of in onze armen. Als we zijn bakerzakje namen, ging hij meteen met zijn armpjes naast elkaar liggen, hij vond het heerlijk en werd er erg rustig van. Na een maand of 4 waren we er een beetje aan gewend (rust wil ik het niet noemen met een kleintje van een paar maanden) en dan veranderde zijn eetschema en/of slaapschema opnieuw, dus waren we weer zoekende. Vervolgens kon hij niet slapen zonder tutje, dus ben je de hele avond en nacht op zoek naar zijn tutje. Tip, zorg voor genoeg tutjes in zijn bed of slaapkamer zodat je ’s nachts niet op zoek moet gaan naar een ander exemplaar. Tandjes, verkoudheid, kortom het eerste jaar weinig rust. Maar het is het allemaal waard en je bent het ook snel weer vergeten. Voor je het weet moet je hem ’s ochtends wakker maken, omdat je anders te laat komt op je werk."

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.