Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nog geen lid? Registreer hier
Zoeken

Deel dit Artikel
X
snijden

Heeft mijn baby alles om goed te groeien?

 

De goede ontwikkeling van mijn baby gaat gepaard met zijn behoefte aan een evenwichtige voeding. IJzer, fluoride, vitamine D, vitamine K... Ik ben een beetje verloren. Hoe kan ik er zeker van zij dat ik hem de goede voeding geef?

Donderdag, 10 december, 2015 - 13:05

Er is één ding dat je niet mag vergeten, en dat is het volgende: een evenwichtige en gevarieerde voeding die voornamelijk uit zuivel, fruit en groenten bestaat, zorgt elke dag voor de toevoer van de juiste hoeveelheid aan essentiële voedingsstoffen voor de goede ontwikkeling van een kind (...en volwassene!). Dat is duidelijk, maar mijn baby eet zijn gepureerde sperziebonen of abrikozen puree met tegenzin op. Krijgt hij voldoende vitaminen en spoorelementen binnen om goed te groeien? En waarom heeft mijn kinderarts hem vitaminesupplementen gegeven? De antwoorden op jouw belangrijkste vragen.

Een ijzersterke weerstand! 

IJzer bevordert de aanmaak van hemoglobine die op zijn beurt zorgt voor het zuurstoftransport in het bloed. Een tekort aan dit spoorelement kan zowel bloedarmoede veroorzaken als het risico op een lagere weerstand tegen infecties (met name KNO). Stagnerend gewicht, bleke huid en lippen, geïrriteerdheid en ongebruikelijke huilbuien, een slechte eetlust of weigeren om te eten en te drinken, dit zijn tekenen van een tekort.
Om dit te voorkomen zijn hier enkele tips:

  • Borstvoeding geven omdat ijzer van nature aanwezig is in de moedermelk als de mama evenwichtig eet.
  • Het weekmenu van jouw baby omvat tijdens de overgang op vaste voeding:  rood vlees (rekening houdend met de geschikte hoeveelheden voor zijn leeftijd, omdat te veel eiwit schadelijk voor zijn gezondheid kan zijn),  gekookt eigroenten die rijk zijn aan ijzer (spinazie, broccoli, doperwten, bonen, ...),  peulvruchten (linzen, kikkererwten, gedroogde bonen, ...),  graanproducten (pasta, volkoren rijst en brood), geprakt vers en droog fruit (rozijnen, vijgen, pruimen...).

Voor premature baby's: een supplement kan nodig zijn tot de leeftijd van één jaar. Jouw kinderarts kan jou adviseren.
 
Wist je dit? Om de ijzeropname te bevorderen, voeg je voedingsmiddelen toe die rijk zijn aan vitamine C. Bijvoorbeeld spinazie puree met citroen, linzensalade en in blokjes gesneden sinaasappel ...

Fluor, de bondgenoot van zijn melktandjes

Dit oligo-element bevordert de botgroei, versterkt het glazuur van de toekomstige tandjes en helpt gaatjes te voorkomen. De melktandjes ontwikkelen zich reeds in de baarmoeder, is het daarom niet nodig om een ​​fluoride supplement tijdens het eerste levensjaar te geven. En wat betreft de mondhygiëne: in het algemeen beginnen we met het poetsen als het eerste tandje tevoorschijn komt, met een kleine tandenborstel die geschikt is voor zijn leeftijd en zacht, ergonomisch en grappig is. Vergeet geen tandpasta te gebruiken die geschikt is voor zijn leeftijd en een beetje fluor bevat!

Vitamine D voor stevige botten

Vitamine D bevordert de hechting van calcium aan de botten en zorgt voor sterke en gezonde botten. Bij kleine kinderen kan een tekort een groeiachterstand veroorzaken. Waar zit het in? Eén enkele bron van vitamine D is niet voldoende, de voeding dekt niet 100% van de behoeften. Het lichaam produceert de meerderheid aan vitamine D dankzij de zonnestralen! Vandaar het belang van de kleine dagelijkse wandeling in de frisse lucht, terwijl je de baby zorgvuldig beschermt tegen UVA-UVB stralen met een hoed, zonnebril en kleding die de armen en benen bedekt.
Dat beetje extra zit ook in een maaltijd!
Sommige voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine D. Voeg het volgende toe aan het menu van jouw baby als hij er niet allergisch voor is:

  • eieren (meestal is een baby er dol op om het met een lepeltje te eten),
  • vette vis (makreel, sardines, zalm, haring, eerst gemengd door de puree en daarna in kleine stukjes,
  • lever, bijvoorbeeld in een shepherd's pie.

Hoe zit het met melk?

En ja, zelfs als het alle goede eigenschappen heeft, bevat jouw moedermelk niet voldoende vitamine D! Dit is de reden waarom kinderartsen meestal voor alle zuigelingen druppels voorschrijven als aanvulling tijdens het eerste levensjaar.

Vitamine K is essentieel!

Deze vitamine wordt geproduceerd door de darmbacterien en bevordert het bloedcoagulatieproces. Bij zuigelingen kan er een tekort zijn. Daarom krijgt de pasgeborene bij de geboorte en op de derde dag, automatisch een dosis vitamine K op de kraamafdeling en tijdens de controle bij zijn kinderarts als hij één maand oud is. Het kleine "pluspunt": bijna alle groene groenten, met name spinazie en kool, vis en lever bevatten vitamine K.

Charlotte, moeder van Thomas (3 jaar) en Roos (8 maanden)
"Om ervoor te zorgen dat ik de dosis vitamines van mijn kinderen niet vergeet, vooral D en K, heb ik een briefje op de koelkast geplakt met alle soorten voeding waar die inzitten. Zo weet ik zeker dat ik die regelmatig op het menu zet."

Lees meer

Word lid van de Nestlé Baby Club

Ontdek nieuwe recepten , probeer gratis producten uit en maak gebruik van praktische tools.

  • Ontvang producten en samples
  • Faites des économiesBespaar op je aankopen !
  • Bénéficiez d'outils interactifs pratiquesGeniet van handige interactieve tools
  • Profitez de menus et de recettesProfitez de menus et de recettes
Gerelateerd
Zoeken

Nog steeds niet gevonden waar
je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.

Log je hier in

Log je in en beleef het avontuur met Nestlé Baby & me