6 - 8 maanden
Artikel
Add this post to favorites

Wanneer zal mijn baby zijn eerste stapjes zetten?

1 jaar, 15 maanden, 18 maanden? Ik vraag me af wanneer mijn baby de wereld gaat ontdekken op zijn eigen kleine beentjes? Hoe kan ik mijn kindje helpen bij het leren lopen?

Voordat jouw baby zich voor de eerste keer waggelend kan voortbewegen, zal hij zijn eerste negen maanden benutten om vanuit een lighouding naar de zithouding te gaan. Een prestatie die precies op het juiste moment plaatsvindt omdat zijn nieuwsgierigheid om dingen aan te raken, bekijken en ruiken nu onverzadigbaar is. Op handen en voeten, ongeacht de manier waarop, zolang hij zich op zijn eigen manier kan verplaatsen ... of bijna! Je kan je baby een handje helpen. Maar op zijn eigen tempo. Tot 20 maanden is er geen haast bij. Slechts 3% van de kinderen kan op 9 maanden alleen lopen en minder dan 60% als ze 1 jaar oud zijn. 

Om te kunnen lopen, moet men eerst spieren opbouwen

> Stap één: de opwarming, op de buik en armen.

Tijdens de eerste weken na de geboorte ontwikkelt jouw kleine schat zijn nek- en rugspieren om zich voor te bereiden op de intensieve trainingssessies die starten vanaf de 4de maand. Schema: fietsen met de benen, met de armpjes draaien en rollen op de zijkant! Resultaat, jouw kleine kampioen is nu in staat om op zijn armen te steunen en het hoofd op te tillen. Deze "zonnegroet" zal verbeteren in de komende twee maanden. Gedreven door de nieuwsgierigheid om deze fascinerende wereld te ontdekken, zal jouw baby oefenen om zich zelfstandig om te draaien. Hij zal vervolgens als een zeehondje kruipen. Zijn inspanningen zijn niet zo elegant en leiden vaak tot gelach van zijn ouders (daar is hij dol op), maar zijn wel heel efficiënt! 

> Stap twee: uitgestrekt, rollen / in een bolletje en zitten!

De beloning: op 8 maanden gaat jouw lieveling naar de "Klas voor gevorderden". Een welverdiende vooruitgang omdat jouw kleine atleet zijn borst goed recht houdt, zijn armen uitstrekt naar voorwerpen (die hij steeds beter ziet) en zich bewust wordt van de aanwezigheid en het nut van zijn lichaam om de wereld op een zelfstandige manier te veroveren. 

> Stap drie: zitten, trekken en staan!

Tussen 9 en 12 maanden zal jouw baby op zoek gaan naar manieren om interessante voorwerpen te pakken. De eerste keren op handen en voeten, de eerste ervaringen op de knieën om vervolgens te gaan staan terwijl hij de handen van mama en papa vastpakt ... Zelfs als hij zo nu en dan zijn evenwicht verliest, neemt zijn zelfvertrouwen toe door het opstaan en zitten af te wisselen. 

> Stap vier: opstaan, één stap, twee stappen en nogmaals overeind. Overwinning!

Nu moet hij nog leren om zelfstandig te leren lopen (gemiddeld tussen 10 en 13/14 maanden), vol moed en vastberadenheid. Zijn eerste stapjes zullen zowel voor hem als voor jou onvergetelijk zijn! Mijn kind loopt niet op 19/20 maanden? Praat erover met jouw kinderarts die jou kan doorverwijzen naar een psychomotorische therapeut. 

Tips om je baby vleugels te geven

  • De juiste schoenen/pantoffels: 

De eerste voor de hand liggende vraag: zijn ze wel of niet nodig? Deskundigen menen van niet, althans toch zoveel mogelijk niet. 
> Kies binnenshuis voor blote voeten, op zowel zachte als harde oppervlakken voor kleine babyvoetjes. Dit is voor hem de beste manier om de juiste reflexen te verwerven om zijn voeten op de grond te plaatsen en deze vervolgens te verplaatsen. 
> Kies buitenshuis voor soepele en lichte schoentjes/pantoffeltjes met een verstevigde zijkant en veters voor een goede ondersteuning van het voetje. 

  • De babybox 

Babyboxen zijn er in alle maten en materialen en hebben veel voordelen: het geeft jouw baby een bepaalde zelfstandigheid, hij kan zich aan de spijlen vasthouden om de benen te strekken zonder dat hij enig gevaar loopt. Jij kan je bezighouden met de dagelijkse taken in de kamer ernaast. Soms is dat handig! 

  • Hem helpen, zijn armen niet te hoog optillen 

Je baby zal gedurende een aantal weken, of zelfs twee of drie maanden, jouw handen vastgrijpen. Hij zal eerst aarzelen om een stapje naar voren te doen, en daarna nog een stapje, maar dan wordt het makkelijker en is hij zelfverzekerd. Maar hij is nog niet klaar om los te laten. Respecteer zijn aarzelingen, geef hem een complimentje. Ook wanneer jouw kleine ontdekkingsreiziger zich met één vinger vasthoudt. Hij heeft jouw geruststellende aanwezigheid nodig. 
> Een weetje: hef zijn armen niet te hoog, dat verstoort zijn evenwicht. 

  • Speelgoed (vrachtwagens, loopwagens, ...) 

Op de leeftijd van 10/12 maanden heeft de baby heeft maar één verlangen: ontdekken wat er gebeurt aan de andere kant van de kamer of de tuin. Maar ja, tussen willen en kunnen is er een wereld die lopen heet! Vandaar het belang van speelgoed waarop het kind kan steunen om zich te verplaatsen. 
> Advies: kies voor sterk en licht van gewicht, met semigeblokkeerde wielen (om niet als een raket naar voren te schieten). 

  • Het loopstoeltje: ja of nee? 

Het heeft al voor veel controverse gezorgd en is verboden in veel westerse landen (VS, Canada ...). Het loopstoeltje wordt afgeraden door kinderartsen en psychomotorische therapeuten. Waarom? Het gebruik van de benen en heupen om voort te bewegen zou beperkt worden, het bevordert een slechte positie van de welving van het voetje en het is de oorzaak van vele ernstige valpartijen op het hoofd.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo
  • Écrivez à Nestlé Baby - Icône

    NIEUWSBRIEF OP MAAT

    Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

  • Podcast & vidéos

    Podcasts & Video's

    Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

  • Logo - coupons-56

    Kortingen en cadeaus

    Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

  • Logo - menu-planner-56

    TIPS VOEDING

    Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.