Arrow backLanguage
0 - 4 maanden
Article
Add this post to favorites

Kan je overgewicht bij kinderen al op jonge leeftijd voorkomen?

Overgewicht treft ongeveer 20% van de kinderen in België! Welke voorzorgsmaatregelen kan ik nemen om elk risico van overgewicht bij mijn baby te voorkomen? 

3 mins lezen Oct 5, 2021

Jouw baby heeft tijdens zijn eerste levensjaar een echte energieboostnodig om in 12 maanden tijd 25 cm te groeien en zijn geboortegewicht met drie te vermenigvuldigen. Deze explosieve groeicurve zal verminderen als jouw kleine schat leert lopen. Het lieve ronde en mollige baby’tje maakt meestal plaats voor een slanker klein kind. Dit verlies van lichaamsgewicht zal voortduren totdat hij 6 of 7 jaar oud is. Hierop volgt een nieuwe "mollige" periode waarin de gewichtstoename in hogere mate zal toenemen dan de groei.

Het probleem? Sommige kinderen worden op driejarige leeftijd al mollig, een mogelijk teken van obesitas bij kinderen. Een risico dat makkelijk te voorkomen is door in een vroeg stadium de basisprincipes van een gezonde en evenwichtige levensstijl aan te leren.

De belangrijkste oorzaken van overgewicht en obesitas

Obesitas bij kinderen is het onderwerp geweest van talrijke studies, omdat het fenomeen alarmerende proporties aanneemt. Er zijn meerdere oorzaken:

 • Een onevenwichtige voeding die te rijk is aan vetten en suikers.
 • Ongewenste tussendoortjes.
 • Een gebrek aan lichaamsbeweging door televisie, video- en computerspelletjes.
 • Genetische aanleg, endocriene en metabole stoornissen (1% van de gevallen).

Dit zorgt niet alleen voor lichamelijke beperkingen maar ook voor psychische problemen. Jouw kind kan moeite hebben om zijn zwaarlijvigheid te aanvaarden en zonder complexen te leven. En het is algemeen bekend dat zijn klasgenoten niet zullen twijfelen om hem daarmee te plagen!
Gelukkig bestaat er voor alles een oplossing en daarom kan jij verdere stappen ondernemen zodra je merkt dat jouw kind aanleg heeft voor overgewicht.

De waarschuwingssignalen

Is je kind mollig? "Het zit in de familie, dat is normaal", dat is wat we vaak horen. Dit kan soms het geval zijn. Maar niet altijd: sommige signalen kunnen wijzen op kinderobesitas. Hou het daarom goed in de gaten, zonder je al te druk te maken natuurlijk!

 • De gewichtscurve van jouw kind toont een stijging en overschrijdt twee tot drie officiële curves.
 • De "mollige" periode (de gewichtstoename neemt in hogere mate toe dan de groei) komt eerder, op de leeftijd van drie jaar in plaats van 6 of 7 jaar.
 • De baby is te gezet na de leeftijd van 3 jaar.

Een regelmatige medische follow-up door de kinderarts helpt om waakzaam te blijven en alle waarschuwingssignalen van een toekomstig overgewicht in de gaten te houden.

Gezonde eetgewoonten voor het leven

Verschillende klinische studies tonen aan dat hoe eerder (vóór de leeftijd van twee jaar) de preventie tegen overgewicht en obesitas van start gaat, des te efficiënter die zal zijn. Wat kan jij doen zodat jouw baby een echte kleine fijnproever wordt? Volg de principes van een evenwichtige en gevarieerde voeding! Dat geldt zowel voor hem, als voor de rest van het gezin. Respecteer allereerst het ritme van 4 maaltijden per dag, eet langzaam en op regelmatige tijdstippen.

Zorg ervoor dat hij voldoende calcium opneemt via de melk (moeder- of zuigelingenmelk), die de basis blijft van zijn voeding! Geef de voorkeur aan groenten en fruit, ten minste twee of drie porties per dag. Geef hem de juiste hoeveelheid eiwitten (vlees, vis, eieren...) die geadviseerd wordt door jouw kinderarts. Kies voor zetmeelrijke producten (pasta, granen, rijst...) die zorgen voor een langdurige energie voor de baby in volle groei en die de zin in tussendoortjes helpen te voorkomen.

Als jouw kind tussen de maaltijden door honger heeft, moet je hem geen schuldgevoel geven: gun jouw kind zo nu en dan een tussendoortje, maar zorg ervoor dat het geen gewoonte wordt. Frisdrank en snoep zijn enkel toegestaan tijdens speciale gelegenheden (kinderfeestje, familiereünies, enz.).
Tot slot, jouw lievelingen hebben een overvloed aan energie. Ga daarom met ze wandelen en probeer lichamelijke activiteiten in te plannen. Dat zorgt voor een betere nachtrust van jouw kindje (en jouw avonden zijn ook meer zen!).

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.