Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Klaar om papa te worden? Deze signalen liegen er niet om

Hoe weet je of je klaar bent om papa te worden? Jammer genoeg bestaat er geen ideale antwoord op deze vraag. Ontdek in dit artikel de signalen die aangeven dat je er klaar voor bent.

Klaar om papa te worden? Deze signalen liegen er niet om.

Wees gerust: niemand is ooit 100% voorbereid op het ouderschap. Een kindje krijgen levert nu eenmaal een pak verrassingen op. Toch zijn er 4 signalen die erop wijzen dat je helemaal klaar bent om papa te worden.

Hoe weet je of je klaar bent om vader te worden? Dat is de vraag van 1 miljoen, natuurlijk. En toch, als de volgende signalen een belletje doen rinkelen, is de kans groot dat het vaderschap je meer en meer aanspreekt.

Je hebt de ware ontmoet

“Met haar (of hem) zie ik me wel kinderen hebben.” Voor veel mannen vat dit zinnetje het helemaal samen: hier groeit de wens om een gezin te beginnen. Dat een man klaar is voor kinderen komt dikwijls van het gevoel dat zijn partner wel eens de perfecte mama voor z'n kinderen zou kunnen zijn. Alsof het de evidentie zelf is.

Het gevoel kan ook komen vanuit de kinderwens van de partner. Als de man voelt dat dit belangrijk is voor haar, wil hij haar gelukkig maken door een gezinnetje te stichten.

Maar natuurlijk kan de kinderwens ook van de man zelf uitgaan. Dat is trouwens meer en meer het geval. Je ziet het bijvoorbeeld ook bij homoseksuele papa's. Los daarvan speelt het gezinsgevoel hier een belangrijke rol: wanneer een koppel evolueert en plannen maakt voor de toekomst, kan de zin om een baby te hebben sterker worden. Heel wat koppels wagen de sprong op het moment na een verhuis naar een nieuw appartement of een nieuw huis. Van zodra ze geïnstalleerd zijn in hun nieuwe nestje, zijn ze ook klaar voor een baby.

Je ziet jezelf in de toekomst

“Dat zou wel eens de kinderkamer kunnen worden”, “Emma is wel een mooie meisjesnaam, hè?”, “Wanneer wij later kinderen hebben, dan...”. Spreek je de laatste tijd wel meer van die zinnetjes uit? Voel je het kriebelen bij de gedachte aan een baby die door je living kruipt? Da's een duidelijk teken! Zoals met alles waar je vol ongeduld naar uitkijkt, doet het vaderschap heel wat mannen dromen die zichzelf al als papa zien. En zeker wanneer hun vrienden een voor een papa worden.

Kinderen vertederen je

Je zal het misschien niet tonen, maar je hart smelt als je een baby ziet. Je vindt het snoetje van je nichtje heel schattig en je kan uren spelen met het kind van je beste vriend. Er is geen twijfel mogelijk: het vaderschap trekt aan je mouw. En daar mag je fier op zijn: tederheid is niet iets wat alleen vrouwen kunnen voelen. De moderne papa droomt er ook van om z'n kinderen te knuffelen!

Je neemt (nog) meer verantwoordelijkheid op

De vuilbakken buiten zetten, de boodschappen doen, de facturen betalen, het zijn van die dagelijkse taken die nu eenmaal moeten gedaan worden en je doet ze dan ook. De wat speelse jongen die je ooit was, heeft plaats gemaakt voor een actieve man die klaar is om zijn verantwoordelijkheid op te nemen. Natuurlijk kan je chaotisch zijn en toch ook een goeie papa of je kan heel georganiseerd zijn en toch geen kinderen willen. Maar je leven in goeie banen kunnen leiden voor je papa wordt is een onmiskenbare troef.

De magie van de echografie

Ben je aan het avontuur begonnen? Dan wordt de wens om papa te worden nog groter tijdens de zwangerschap en zeker na de echografieën.

“De eerste echografie, zo rond de drie maanden, is een belangrijk moment voor de toekomstige papa”, legt Didier Lauru uit, psychoanalyticus en psychiater. “Je ziet amper dat de mama zwanger is. Maar ze weet het wel, ze voelt het aan haar lichaam. Ze kan symptomen vertonen (vermoeidheid, misselijkheid, enz.) die haar doen beseffen wat er aan het gebeuren is. Maar de vader heeft het moeilijk om het zich voor te stellen, omdat je het niet ziet. De baby kunnen zien maakt alles plots heel concreet. Hij beweegt, hij leeft, je hoort zelfs het hartje kloppen. Dat is een belangrijke stap, noem het gerust een ritueel, voor de papa in wording. Een stap die hem verder op weg zet naar het vaderschap.”

Ga je papa worden? Schrijf je in bij de Nestlé Baby&me club en ontvang een gratis boek boordevol nuttige informatie over baby's (van de zwangerschap tot 3 jaar). Zo bereid je je perfect voor om een superpapa te worden.

Terug naar al de artikels

Geniet van de voordelen van

MVP Logo
 • Écrivez à Nestlé Baby - Icône

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Podcast & vidéos

  Podcasts & Video's

  Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

 • Logo - coupons-56

  Kortingen en cadeaus

  Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

 • Logo - menu-planner-56

  TIPS VOEDING

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.