Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

5 tips om je als papa nuttig te voelen tijdens de bevalling

Als man is het soms moeilijk om je plaats te vinden tijdens de bevalling. Onze psychologen geven je advies en tips om je nuttig te voelen gedurende dit bijzondere moment.

Hoe help je als papa het best tijdens de bevalling?

Papa's voelen zich tijdens de bevalling soms machteloos of volledig overbodig. Nochtans kan je heel wat doen! Dit zijn onze tips om je vrouw te steunen en je rol te vinden voor, tijdens en na de bevalling.

Vroeger mochten mannen niet eens in de verloskamer, vandaag is dat wel anders. En dat is maar goed ook. Mannen zijn er steeds meer voor hun vrouw tijdens dit intense moment. Maar terwijl de vrouw heel actief is tijdens de bevalling, zit de man er eerder gewoon bij en kijkt hij toe. Toch is zijn rol essentieel voor de mama. Dus hoe vind je als papa je plaats in het hele gebeuren van de bevalling?

De bevalling voorbereiden

“De tijd van de zwangerschap is belangrijk, want ze bereidt zowel de mama als de papa voor op de komst van de baby”, legt Audrey Caillaux uit, perinataliteitspsychologe aan het UKZKF. DDoor de bevalling actief mee voor te bereiden schept de papa niet alleen een band met z'n baby, maar begrijpt hij ook welke rol hij kan spelen tijdens de bevalling. Meegaan naar professionals zoals een haptonoom, een kine of een vroedvrouw kan de toekomstige papa helpen om zijn plaats te vinden in het hele proces. Zo zal hij het juiste doen op het juiste moment.

Praktische steun

De tas voor de materniteit klaarmaken, de partner naar het ziekenhuis brengen, de auto parkeren, de inschrijving doen aan het onthaal, er komt heel wat kijken bij een bevalling. En daar kan je als papa een belangrijke rol in spelen. Ook in de eerste dagen na de bevalling: de bezoeken aan de materniteit regelen en daarna thuis boodschappen doen, eten maken… Je mag er 100% zeker van zijn: de papa die de praktische zaken van dit nieuwe leven regelt, is enorm belangrijk voor de jonge mama.

Praten met dokters, verplegers en verpleegsters

Voor een papa is het handiger om tijdens de bevalling te praten met de medische ploeg dan voor de vrouw. Daarom is het belangrijk om vooraf afspraken te maken zodat je perfect weet in welke positie je vrouw wil bevallen, of en wanneer ze een epidurale wil enz. Resultaat: wanneer het zover is, weet je perfect waar zij zich het best bij voelt en kan je ervoor zorgen dat alles ook zo gebeurt.

De mama steunen

“Tijdens de bevalling was ik heel geconcentreerd op mijn vrouw”, zegt Sébastien, jonge papa van een dochtertje. “Ik werd helemaal emotioneel toen ik zag hoeveel moed ze opbracht tijdens de bevalling.” Wil je net als Sébastien je vrouw zo goed mogelijk helpen? Het belangrijkste is dat je er gewoon bent. Je vrouw steunen kan je doen met kleine attenties: praten met haar, leuke herinneringen ophalen, een zacht muziekje opzetten, het licht dimmen… Steeds meer verloskamers zijn tegenwoordig uitgerust om een heel aangename, relaxerende sfeer te creëren.

Naast de bevalling zelf kan je ook in het dagelijkse leven op duizend-en-een manieren helpen. Wat een groot verschil maakt, zoals Justine, mama van 3 kinderen, bevestigt: “Toen ik zwanger was van ons derde kindje, zaten we in volle lockdown en had mijn man ontslag genomen. Hij was dus de hele tijd bij mij thuis. Hij was fantastisch: hij kookte van alles en nog wat, ik denk dat ik de keuken maanden niet gezien heb… (lacht). Ik heb me echt kunnen ontspannen en het was dan ook de bevalling waarvan ik het best hersteld ben.”

Inspringen na de geboorte

Het zal je niet verrassen: na de geboorte is de moeder uitgeput. Zeker na een moeilijke bevalling of een keizersnede zal ze niet onmiddellijk fit genoeg zijn om voor de baby te zorgen. De rol van de papa bestaat er dus in om in te springen: de baby zoveel mogelijk liefde en warmte geven tijdens die eerste uren, de jonge mama zo goed en zo snel mogelijk helpen als ze iets vraagt en ook voor de oudere broers of zussen zorgen, natuurlijk. Zo kan de jonge mama herstellen van de bevalling en eventueel beginnen met borstvoeding, in alle rust. Ja, we zeiden het al: bevallen is zoveel meer dan de bevalling alleen!

Geniet van de voordelen van

MVP Logo
 • Écrivez à Nestlé Baby - Icône

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Podcast & vidéos

  Podcasts & Video's

  Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

 • Logo - coupons-56

  Kortingen en cadeaus

  Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

 • Logo - menu-planner-56

  TIPS VOEDING

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.