Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Eiwitten uit moedermelk beschermen tegen voedselallergieën

Zowel volwassenen als kinderen, hebben tijdens hun leven te kampen met allergieën. Door je baby borstvoeding te geven verhoog je zijn/haar natuurlijke weerstand, dat komt door de unieke samenstelling van eiwitten in de moedermelk.

Wat is een allergie?

Een allergie is een overreactie van het immuunsysteem op stoffen van buitenaf waar het eigenlijk niet op moet reageren. Bijvoorbeeld: koemelkeiwitten, graspollen, huisstofmijten… Je lichaam ziet ze als een bedreiging en zal er heftig op beginnen reageren.

De stof waarop je immuunsysteem allergisch op reageert noemen we een allergeen en die bestaan bijna altijd uit eiwitten.  Zodra je lichaam een stof als schadelijk ziet, zal het steeds weer allergisch reageren als je ermee in contact komt. Hoe sterk de reactie is, verschilt van persoon tot persoon. Allergieën kunnen na verloop van tijd ook af- of toenemen.

Voedselintoleranties lokken vaak minder ernstige reacties uit, maar zijn moeilijker te diagnosticeren. De symptomen zijn vaak zeer uiteenlopend: van huidaandoeningen, spijsverteringsproblemen tot zelfs ademhalingsproblemen.

In sommige gevallen zorgt een sterke allergische reactie voor een afwijkende groeicurve. Hou dat zeker in de gaten in het gezondheidsdossier van je kind.

 

Risico op voedselallergie verminderen 

Het is al lang bekend dat bepaalde eiwitten allergische reacties kunnen veroorzaken bij baby’s. Neem nu koemelk dat meer dan dertig eiwitten bevat, allemaal potentiële allergenen. Moedermelk daarentegen bevat weinig potentiële allergenen en zal zelden een allergische reactie uitlokken. 

Minder allergische reacties zullen ervoor zorgen dat je kindje minder gevoelig wordt aan allergenen en je de tolerantie ervoor versterkt.
Het helpt om de activatie van allergieën te verminderen omdat het de kans op overgevoeligheid reduceert en tolerantie bevordert. Het is je extra bescherming tegen allergieën.

Een voedselallergie bij baby’s ontstaat vaak als gevolg van overconsumptie van zuivelproducten door de moeder. De stoffen in deze producten kunnen namelijk in de moedermelk terechtkomen en allergische reacties bij de baby veroorzaken. In dat geval moet de moeder stoppen met het eten van zuivelproducten en calciumsupplementen krijgen.

 

De rol van eiwitten in moedermelk

Er zitten nog veel meer verrassingen in de eiwitten van moedermelk:

Een baby op een weegschaal – Nestlé Baby&Me
Wist je dat?

Eiwitten in moedermelk een rol kunnen spelen bij het verminderen van overgewicht op latere leeftijd.

Een baby groeit goed met de juiste hoeveelheid proteïne – Nestlé Baby&Me
Eiwitten

Moedermelk zal altijd de juiste hoeveelheid eiwitten bevatten voor je baby. Het past zich vanaf de geboorte in realtime aan je baby's ontwikkeling aan.

Spelende baby – Nestlé Baby&Me
Baby groeit

Wist je dat eiwitten de meest essentiële macronutriënten zijn voor de groei en ontwikkeling van het lichaam van je baby?

[1] Brandtzoeg PE. Ann NY Acad Sci 2002, 964 :13-45

[2] De Witt JN. Journal of Dairy Science 1998; 81(3): 597-608

Geniet van de voordelen van

MVP Logo
 • Écrivez à Nestlé Baby - Icône

  NIEUWSBRIEF OP MAAT

  Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

 • Podcast & vidéos

  Podcasts & Video's

  Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

 • Logo - coupons-56

  Kortingen en cadeaus

  Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

 • Logo - menu-planner-56

  TIPS VOEDING

  Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.