Arrow backLanguage
Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

De vijfde maand van mijn zwangerschap

Ik ben tussen 18 en 21 weken zwanger. Mijn baby kan nu al perfect rugcrawl zwemmen! Aan het einde van deze maand weet ik misschien of ik blauwe of roze babykleertjes mag kopen!

4 mins lezen

Hoe ver staat het met mijn baby?

Je baby wordt steviger. Hij weegt al 335 g: dat is zoveel als een pompelmoes! Zijn spieren - en dus zijn bewegingen - worden steeds krachtiger. Daar maakt hij graag gebruik van omdat hij veel plaats heeft: hij beweegt zijn armpjes en beentjes, draait zich om, hij maakt buitelingen ... Soms duwt hij zelfs met zijn voetjes tegen je baarmoederwand ... dan zie je een bult op je buik  verschijnen! 

Zijn hersenen ontwikkelen zich sneller: hij heeft nu 12 tot 14 miljard zenuwcellen. Hij zal binnenkort zijn zintuiglijke ervaringen kunnen onthouden. Je baby is al gevoelig voor de voedingsmiddelen die je eet. 
Zijn longen rijpen ook verder: je baby maakt steeds vaker ademhalingsbewegingen, die echter nog altijd onregelmatig zijn. Zijn pancreas begint insuline aan te maken, zodat je baby suiker en vetten voor zijn groei kan beginnen te gebruiken. 
Tijdens deze maand zal je een tweede echografie laten maken: een magisch moment waarop je je baby in volle glorie kan bewonderen en, als je dat wilt, het geslacht te weten kan komen! Als het een meisje is, zijn haar eierstokken gevormd en bevatten ze de primitieve cellen voor 6 miljoen eitjes. 

Mijn goede voedingsreflexen

Je gewicht blijft toenemen. Als je op je gewicht moet letten, geef dan de voorkeur aan mager vlees en vis. Blijf voldoende vezels opnemen (fruit, groenten, brood, volkorenrijst en deegwaren ...) en blijf jezelf voldoende hydrateren door minimaal 1,5 liter water per dag te drinken. 
Gevarieerd en evenwichtig eten is belangrijk om te genieten van de voordelen van alle voedingsmiddelen, maar ook om je baby nieuwe smaken te laten ontdekken. Je kan zijn geur en smaak vanaf nu stimuleren: aarzel niet om hem te ‘helpen’ bij zijn eerste ontdekkingen. Hij zal ze binnenkort kunnen onthouden. 
Fluor is vanaf de 17e of 18e week van de zwangerschap een belangrijk mineraal voor de vorming van de toekomstige melktandjes van je baby. Een gevarieerde voeding volstaat over het algemeen om in deze nieuwe behoeften te voorzien. Je vindt het in mineraalwater, vis, bepaalde vruchten en groenten (appels, spinazie, asperges ...). Vraag advies aan je arts wanneer je twijfels hebt. 

Vraag van de maand: welke voedingsmiddelen genieten de voorkeur bij zware benen?

Smaken veranderen vaak tijdens de zwangerschap. Soms heb je weinig zin in water. 

 • Doe een beetje citroensap in je fles water en het water zal al heel wat lekkerder smaken. Of waarom voeg je niet enkele blaadjes munt, salie of een ander lekker aromatisch kruid toe! Ze geven het water een lekkere smaak en dit zonder extra calorieën. 
 • Verwen jezelf ook met kruidenthee! Je hydrateert jezelf en kan met verschillende smaken experimenteren. 
 • Let op: thee of koffie blijven goede middelen om jezelf te hydrateren, maar aangezien ze cafeïne bevatten, moet je ze met mate gebruiken en op het einde van de dag vermijden voor een goede en rustige slaap. 
 • Wanneer het heel warm is, is een lekkere huisgemaakte ijsthee met munt een heerlijke verwennerij voor jouw smaakpapillen en die van je kleine schat. 

Binnenkort breekt de 6e maand van de zwangerschap aan: je baby en jij zullen vanaf dan steeds meer met elkaar communiceren. Je voelt het, hij maakt contact met de buitenwereld: hij is trouwens ondertussen al gewend aan je voedingsvoorkeuren. 

Lisanne (28 jaar), 5 maanden zwanger

"Sinds de 5e maand voel ik mijn baby voortdurend bewegen. Het wordt waarschijnlijk een kleine sportieveling en ja, je hebt het goed geraden: het wordt een jongetje. Dat konden we zien bij de tweede echo en dat was een ongelofelijk mooi moment! We zijn al druk bezig met het verzinnen van namen ... mijn partner is helemaal weg van Jeroen. Daar moeten we het nog even over hebben! ;-)"

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.