Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nog geen lid? Registreer hier
Zoeken
Deel dit Artikel
X
Zwanger bank

Zwangerschap: welke rechten heb ik op het vlak van verlof?

 

In België bedraagt het zwangerschapsverlof 15 weken (14 in Duitsland, 16 in Frankrijk…). In Zweden hebben vrouwen een prenataal verlof van 8 weken en het ouderschapsverlof kan tot 75 weken bedragen! Bron: Missoc.

Donderdag, 10 december, 2015 - 13:05

 

Vaderschapsverlof 

Marlous, moeder van Lucas (1 jaar) 

Je hebt zonet vernomen dat je zwanger bent. Je hebt recht op een zwangerschapsverlof (postnataal verlof) van 15 weken vanaf de dag waarop je kind geboren is. 

Zwangerschapsverlof

Als je werknemer bent, dan bedraagt de wettelijke duur van het zwangerschapsverlof 15 weken vanaf de dag waarop je kind geboren is. 
Als je kind lange tijd in het ziekenhuis moet blijven, dan kan je jouw postnataal verlof verlengen met de duur van de ziekenhuisopname van je kind na de eerste zeven dagen. Deze verlenging kan echter niet meer dan 24 weken bedragen. 

Wie heeft er recht op?

Alle werkneemsters, zelfstandigen (speciale voorwaarden) en vrouwen die recht hebben op dagvergoedingen voor werkloosheid, invaliditeit of ongeval. 

Uitkeringen

Tijdens je zwangerschapsverlof krijg je van je ziekenfonds een moederschapsuitkering die een percentage van je loon bedraagt. De eerste 30 dagen wordt deze vergoeding berekend op basis van je niet-begrensde loon. Vanaf de 31e dag en in het geval van een verlenging wordt deze vergoeding berekend op je begrensde loon. 

Vaderschapsverlof

In België geeft het vaderschapsverlof de vader recht op 10 dagen afwezigheid van het werk. Opgelet: Hij moet deze dagen opnemen binnen de 4 maanden na de geboorte. 
De inlichtingen op deze site worden louter ter informatie verschaft, op basis van de elementen die gekend zijn op 01.06.2013, en Nestlé Belgilux nv kan niet aansprakelijk worden gesteld als er gegevens ontbreken, fout of onnauwkeurig zijn. Voor meer informatie raden wij je aan om rechtstreeks contact op te nemen met jouw werkgever. 

Marlous, moeder van Lucas (1 jaar)
"Mijn partner is het soort man dat 24 uur per dag zijn gsm bij de hand heeft. Hij heeft een eigen bedrijf opgezet en daar steekt hij al zijn energie in. Ik verwachtte niet van hem dat hij extra taken op zich zou nemen toen ons kindje geboren was. Hij was degene die met het idee kwam om ouderschapsverlof op te nemen en hij stelde voor dat zijn partners in de zaak dat ook zouden doen. Ik vond het geweldig dat hij dat deed en zag de toekomst weer helemaal positief tegemoet. Voor mij is bewezen dat hij zijn prioriteiten kan stellen als het echt nodig is!"

Lees meer

Gerelateerd

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Gemoedsrust voor ouders is maar één klik verwijderd

  • Opleidingsprogramma, artikels en recepten
  • Praktische interactieve tools
  • Informatie per leeftijd
  • Exclusieve cadeaus
  • Kortingsbonnen en staaltjes
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven
  • Consumentendienst
Zoeken

Nog steeds niet gevonden waar
je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.

Log je hier in

Log je in en beleef het avontuur met Nestlé Baby & me