Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Koolhydraten

Koolhydraten zijn noodzakelijk tijdens de zwangerschap omdat ze energie leveren. Het is echter opletten geblazen, want niet alle koolhydraten zijn evenwaardig. Leer het onderscheid te maken en de juiste soorten te voorzien in je dagelijkse voeding.

Waarvoor dienen koolhydraten?

Koolhydraten zijn samen met vetten de voornaamste energiebronnen voor jou en je baby. Als je er onvoldoende eet, kan je last krijgen van dipjes, vermoeidheid en eetaanvallen tijdens je zwangerschap. 

Het tweede en derde trimester heb je twee tot drie keer meer insuline nodig dan gewoonlijk. Dat komt omdat de zwangerschapshormonen een zekere weerstand vormen. Insuline is heel belangrijk, want het laat je lichaam toe om gebruik te maken van de koolhydraten en ze te transformeren en op te slaan in je vetmassa, om zo je suikerspiegel op peil te houden. Als je pancreas deze verhoogde vraag naar insuline niet kan aanmaken, leidt dit tot diabetes tijdens de zwangerschap (zwangerschapsdiabetes of diabetes gravidarum). Vrouwen die hieraan leiden moeten een speciaal dieet volgen. 

Op het menu …

Er bestaan twee types koolhydraten

  • Producten met een zoete smaak: suiker, honing, confituur, chocolade, snoep, gebak, maar ook fruit … bevatten vooral enkelvoudige suikers die snel worden opgenomen door het organisme. 
  • Zetmeelhoudende producten (pasta, rijst, aardappelen …), graanproducten (tarwe, bulgur, …) en peulvruchten (linzen, rode bonen, kikkererwten …) leveren eerder meervoudige suikers, die een gevoel van voldaanheid geven omdat ze trager worden opgenomen. Niet alle producten binnen deze groep zijn evenwaardig. 

 

 Praktische tips

  • Geef de voorkeur aan zetmeelhoudende producten, peulvruchten en graanproducten die langdurige energie leveren. Koolhydraten moeten de helft van het dagelijkse aantal calorieën uitmaken. Denk ook aan de nodige vezels die volkorenproducten bieden en die je op verschillende tijdstippen van de dag kan eten. Hier vind je enkele voorbeelden die je de juiste energie bezorgen: 
  • Ontbijt: 80 g volkorenbrood of 60 g volkorengranen + 1 melkproduct + 1 stuk fruit en 1 drankje. 
  • Middageten: rauwkost + 1 bord groenten + vlees of vis + 1 melkproduct + 1 stuk fruit + 50 g volkorenbrood. 
  • Vieruurtje: 1 kleine granenreep + 1 melkproduct + 1 stuk fruit en 1 drankje. 
  • Avondeten: 1 bord volkorenpasta met groenten + 1 melkproduct + 1 fruit Verbruik gesuikerde producten met mate, geniet ervan aan het einde van de maaltijd en wanneer je je draaierig voelt. 
  • Verdeel je verbruik van meervoudige koolhydraten over de dag. Vergeet niet om er te eten bij het ontbijt, om vermoeidheid, draaiingen en trek buiten de maaltijden te vermijden in de loop van de ochtend. 


"Nu ik zwanger ben, heb ik altijd zin in gesuikerde eetwaren: koekjes, chocolade, snoep, confituur ... ik lijk wel een bijtje! Kan dat kwaad?" 
De mening van onze expert: dat is volledig normaal, je verbruikt meer energie en ondervindt de invloed van de zwangerschapshormonen. Dat zorgt voor extra eetlust! Als je geen gezondheidsproblemen hebt, kan je jezelf af en toe plezier doen met een dessert waar je dol op bent! Sluit je maaltijd af met een stuk fruit of plattekaas met fruit en honing om je zin in zoet te stillen. Gun jezelf een stukje chocolade bij de koffie of eet een paar koekjes bij je vieruurtje ... Het is belangrijk dat je een goed evenwicht vindt tussen plezier en redelijkheid. Maar het is zeker mogelijk!

Geniet van de voordelen van

MVP Logo
  • Écrivez à Nestlé Baby - Icône

    NIEUWSBRIEF OP MAAT

    Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

  • Podcast & vidéos

    Podcasts & Video's

    Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

  • Logo - coupons-56

    Kortingen en cadeaus

    Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

  • Logo - menu-planner-56

    TIPS VOEDING

    Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.