Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Hoe voorkom je vroeggeboorte?

Loopt uw zwangerschap gevaar en vraagt u zich af hoe u een vroeggeboorte kunt voorkomen? Lees meer over de oorzaken van vroeggeboorte en ons advies.

Vroeggeboorte kan bijzonder zorgwekkend zijn als je een baby verwacht. Maar wat is nu juist vroeggeboorte? Wat veroorzaakt het? En wat kan je doen om het risico op een premature bevalling te minimalizeren? Het goede nieuws is dat je in elk stadium van je zwangerschap een aantal positieve maatregelen kunt nemen. Hier zijn vijf punten om te overwegen. 

 

1. Wat is een vroeggeboorte?

Een baby heeft ongeveer 40 weken zwangerschap nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Als je voor de 37e week naar de materniteit wordt gebracht, noemen artsen dat een vroeggeboorte of premature bevalling. Naar de materniteit gaan voor een premature bevalling kan dus leiden tot een vroeggeboorte. Omdat premature baby’s mogelijk nog niet volledig ontwikkeld zijn, kunnen ze speciale zorg nodig hebben. 

 

2. Wat zijn de oorzaken en risicofactoren van premature geboorte? 

Het is niet altijd mogelijk om precies te weten wat de oorzaak was van een vroeggeboorte, maar er zijn enkele risicofactoren.

De drie belangrijkste oorzaken van een premature bevalling:  

•    als je al bevallen bent van een premature baby
•    als je een meerlingenzwangerschap hebt (tweeling of drieling), 
•    als je problemen hebt/hebt gehad met je baarmoeder of baarmoederhals die een premature bevalling waarschijnlijker maken. 

Bepaalde medische aandoeningen die vóór en tijdens de zwangerschap optreden kunnen ook het risico op vroeggeboorte verhogen, evenals factoren die verband houden met leeftijd, etniciteit of levensstijl.

 

3. Een gezonde levensstijl om vroeggeboorte te voorkomen 

Veel levensstijlfactoren kunnen je risico op vroeggeboorte verhogen. Bijvoorbeeld over- of ondergewicht.

Gedurende je hele zwangerschap is het belangrijk dat je een gezond gewicht behoudt door evenwichtig te eten. Je kunt daarbovenop ook prenatale vitaminen nemen (vitaminen, ijzer en foliuzuur) voor en tijdens de zwangerschap om er zeker van te zijn dat je lichamelijke behoeften voldaan zijn voor de goede ontwikkeling van een baby. Lees ons artikel voor meer advies over wat wel en niet te eten wanneer je zwanger bent of probeert te worden. 

Het is aanbevolen niet te roken, alcohol te drinken of medicatie te gebruiken. Probeer ook elke dag actief te zijn en te bewegen. Bekijk de aanbevolen hoeveelheid lichaamsbeweging voor elk zwangerschaps trimester in ons artikel.

Zorg voor goede prenatale zorg en behandel snel eventuele chronische gezondheidsproblemen. Bescherm jezelf zoveel mogelijk tegen infecties. En tenslotte, verminder stress in je leven. Met onze checklist en deze nuttige tips zal je beter kunnen omgaan met de angst in het eerste trimester. Door deze stappen te volgen, geef je jezelf en je baby de best mogelijke start in je zwangerschap en erna. 

Stage 24-36
Nestle Baby&Me Club

Ontvang gedurende uw hele zwangerschap onze voedingsadviezen en babyinformatie.

4. Wat moet je doen als je risico loopt op een vroeggeboorte?

•   Indien je weet dat je risico loopt op vroeggeboorte, of als je je zorgen maakt, praat dan met je arts. Een verhoogde opvolging van jou en je baby kan een probleem met de ontwikkeling van de baby en/of tekenen van een premature bevalling opsporen. Je arts kan ook levensstijlveranderingen voorstellen om het risico op een vroeggeboorte te minimaliseren. 

•   Veel stress kan het risico op een premature bevalling en vroeggeboorte vergroten. Daarom is het noodzakelijk te leren omgaan met stress.  Dit kan door steun te krijgen van organisaties die zich bezighouden met vroeggeboorte, een online rondleiding te doen van een neonatale afdeling, zich voor te bereiden op het ziekenhuis en de praktische aspecten van het voeden van een premature baby. Dit alles kan je helpen je angst te verminderen en je een gevoel van controle terug te geven.

Hoe zorg je voor je premature baby: Lees meer over het belang van huid-op-huidcontact tussen ouders en premature baby's en hoe dit angst kan verminderen en de hechting kan bevorderen.

 

5. De risico's van kort opvolgende zwangerschappen

Als je net bevallen bent en al aan de volgende zwangerschap denkt, kun je toch het beste minstens 18 maanden wachten voordat je het opnieuw probeert. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om te herstellen van de bevalling, en eerder opnieuw zwanger worden kan het risico op een vroeggeboorte vergroten


Als je ouder bent dan 35 jaar, een miskraam of doodgeborene hebt gehad, vraag dan aan je arts hoe lang je moet wachten voordat je opnieuw probeert zwanger te worden.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo
  • Écrivez à Nestlé Baby - Icône

    NIEUWSBRIEF OP MAAT

    Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

  • Podcast & vidéos

    Podcasts & Video's

    Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

  • Logo - coupons-56

    Kortingen en cadeaus

    Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

  • Logo - menu-planner-56

    TIPS VOEDING

    Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's